Kitiltották Ukrajnából a vb-t nyert kárpátaljai focistákat

Vágólapra másolva!
Megszületett a végleges döntés az úgynevezett Conifa-világbajnokságon történtek után: 14 játékost kitiltottak Ukrajnából. Az indok: a kárpátaljai csapat részvétele rontotta az ukrán szövetség hírnevét.

Nyár elején nacionalisták botrányt kreáltak Ukrajnában abból, hogy Kárpátalja megnyerte a FIFA által el nem ismert labdarúgó-szövetségek (CONIFA) világbajnokságát. Június elején az ukrán sportminiszter, Ihor Zhdanov szeparatista cselekedetek miatt eljárást kezdeményezett. A tornát szervező CONIFA-t (az Állam Nélküli Népek Labdarúgó Szövetségét) már értesítette is a vizsgálatról az Ukrán Labdarúgó Szövetség.

A kárpátaljai magyar labdarúgó-válogatott Forrás: Kárpátaljai Magyar Labdarúgó Válogatott/Facebook

Az Ukrinform.ua azt írja, hogy a héten megszületett a végleges döntés az ügyben. Az ukrán szövetség ellenőrző és fegyelmi bizottságának döntése értelmében a júniusi tornán részt vevő 14 játékos - többek között a Videotonban és az Újpestben pályafutása során megforduló kilencszeres válogatott Sándor György - soha többet nem focizhat Ukrajnában, valamint a sporthoz köthető adminisztratív munkát sem végezhet.

A csapat útját szervező és a csapatban levő magyar állampolgárokat örökre kitiltják Ukrajna területéről.

Az ukrán szövetség alelnöke, Vadim Kostyucsenko azzal indokolta a döntést, hogy a kárpátaljai csapat részvétele a COINFA-világbajnokságon rontotta az Ukrán Labdarúgó Szövetség hírnevét.

Csakfoci.hu