Történelmi futballmeccs Iránban

Irán
dpatop - 16 October 2018, Iran, Tehran: Iranian women cheer for their team in the stands during an International Friendly soccer match between Iran and Bolivia at the Azadi Stadium. The Iranian authorities have allowed women to attend the match after a request from the Football Federation of the Islamic Republic of Iran. Photo: Saeid Zareian/dpa
Vágólapra másolva!
Több mint 30 év után először engedtek be nőket labdarúgó-mérkőzésre Iránban.

A történelmi - barátságos - meccsre a teheráni Aszadi Stadionban került sor kedden, az ellenfél Bolívia volt. A hatóságok mintegy száz kiválasztott nőnek engedélyezték a részvételt, köztük a játékosok hozzátartozóinak, az iráni szövetség női alkalmazottainak és a női válogatott futballistáinak.

- jelentette ki Carlos Queiroz szövetségi kapitány a 2-1-es győzelem után.

Az iszlám ország vallási vezetői eddig tiltották a nők belépését az arénákba, mondván, semmi keresnivalójuk a szenvedélyesen és időnként trágár módon szurkoló férfiak között. Az egyetlen kivételt a nyári világbajnokság jelentette, amikor a nők is nézhették kivetítőkön a válogatott oroszországi meccseit. A portugál szakvezető együttese egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel nem jutott tovább a csoportkörből a vb-n.