Vágólapra másolva!
Szombat este a holland labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Németországot a Nemzetek Ligája A divíziójának 3. fordulójában. A találkozót a helyszínen tekintették meg az FC Barcelona játékosmegfigyelői, akik az Ajax Amsterdam két játékosát, Frenkie de Jongot és Matthijs de Ligttet szerződtetnék.

A Barca elöljárói keresve sem találhattak volna jobb alkalmat a két fiatal tehetség megfigyelésére. A hollandok háromgólos győzelmet arattak a németek felett, amire még sosem volt példa a futballtörténelemben. A 19 éves középhátvéd, Matthijs de Ligt olyan rutinnal futballozott, mintha 30 lenne, míg a 21 éves Frenkie de Jonghoz úgy tapadt a labda, mint Andrés Iniestához a legjobb napjain.

De Jong labdakihozatala:

A katalánok nyáron már megpróbálták megszerezni a két játékost - De Jongért 30 milliót ajánlottak -, de a hollandok nem engedték el őket. Azóta a Barca kisebb gödörbe került, Gerard Piqué pedig hétről-hétre bakizik a védelem közepén, így nem meglepő, hogy de Ligt személyében látják a világ- és Európa-bajnok hátvéd helyettesét. Az Ajax védője a holland focitörténelem harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki ilyen fiatalon – 19 évesen és 62 naposan – eljutott tíz válogatott fellépésig.

A németek elleni mérkőzés előtt a spanyol sajtó arról írt, hogy az FC Barcelona 130 millió euróért vinné a két szupertehetséget. Viszont a teljesítményüket elnézve nem lenne meglepő, hogy az Ajax vezetősége még feljebb srófolná a két játékos árát, akik a holland futball jövőjét jelenthetik.

Matthijs De Ligt 19 évesen alapember a holland válogatottban Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A háromgólos győzelem miatt alapból ünnepi volt a hangulat az Amsterdam Arénában, azonban a lefújás után hivatalosan is elbúcsúztatták a 104-szers válogatott Dirk Kuytöt, és a 109-szeres válogatott Raffael Van der Vaartot, akik 2010-ben vb-ezüstöt, 2014-ben pedig vb-bronzot nyertek az Oranje tagjaként.