Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo, Ciro Immobile, Mauro Icardi, Edin Dzeko, Gonzalo Higuain. Csak néhány név azon gólgyárosok közül, akikről két hónappal ezelőtt azt gondoltuk, hogy október elején vezethetik a Serie A góllövőlistáját. Ám az igazi éllovas szinte a semmiből robbant be, és lassan elkezdjük ízlelgetni a nevét, ahogy az európai topcsapatok megfigyelői is. A lengyel Krzysztof Piatek hét mérkőzésen kilencszer volt eredményes, ezzel pedig olyan legendák gólrekordjait adta át a múltnak, mint az aranylabdás Andrij Sevcsenko, vagy a korábbi olasz válogatott Christian Vieri.

Megérkezés Ronaldo árnyékában

2018. július 18-án egész Olaszország futball-lázban égett, ugyanis Cristiano Ronaldo megérkezett Torinóba, és aláírta négyéves szerződését a Juventusszal. Az ötszörös aranylabdás átigazolása megrengette a futballvilágot, azonnal növekedni kezdtek a Juventus részvényei, a Ronaldo-mezek és a Juventus meccsjegyek eladási rekordokat döntöttek, és a semleges szurkolókat újra elkezdte érdekelni az olasz bajnokság.

Ezzel szinte egy időben a 2017/18-as szezont a tabella 12. helyén záró Genoa bejelentette, hogy 4.5 millió euróért leszerződtette a lengyel Krzysztof Piateket a Cracovia Kraków csapatától.

– nyilatkozta a 23 éves Piatek, aki álomszerűen kezdte karrierjét a Serie A-ban.

Krzysztof Piatek sorra dönti meg a rekordokat a Serie A-ban Forrás: Genoa FC/Twitter

A Dzierżoniówban született Piatek a helyi harmadikligás csapatban kezdett el futballozni, majd 2013-ban kiszúrta a Zaglebie Lubin, és 12 ezer euróért szerződtette az akkor még csak 17 éves támadót.

„Sosem szerettem tanulni, és csak a hülyeségeken járt az eszem.

Ott, ahol felnőttem, sok ember a droghoz menekült, sokakat elvesztettem. Nekem szerencsére sikerült kitörnöm. A labdarúgás segített nekem, mert szerelmes voltam a sportba" – ecsetelte a futballhoz fűződő viszonyát az egyszeres lengyel válogatott csatár.

A 183 centis támadót először a tartalékok között játszatták, de hamar felhívta magára a figyelmet, és alig egy év múlva már az első csapatban bontogatta a szárnyait, igaz csak a másodosztályban, mert csapata a 2013/2014-es szezonban búcsúzott az élvonaltól.

A másodosztályban azonban rendszeresen játszott, 2014. szeptember 12-én megszerezte az első gólját a Chrobry Glogow elleni mérkőzésen. Ezt még nyolc találat és négy gólpassz követte összesen 34 mérkőzésen, ráadásul oroszlánszerepe volt abban, hogy csapata visszajutott az Ekstraklasába.

A 2015/2016-os szezonban már az első osztályban bizonyított, igaz itt még nem emelkedett ki utcahosszal a társai közül. Persze 21 évesen nyolc góllal és négy gólpasszal zárni egy szezont korántsem lebecsülendő, hiszen nem termelheti mindenki ipari mennyiségben a gólokat, mint Kylian Mbappé 19 évesen a PSG-ben.

Krzysztof Piatek a Cracovia Kraków csatáraként kezdte ontani a gólokat Forrás: krakow.wyborcza.pl

Piatek tehetségére gyorsan felfigyeltek. A következő bajnoki szezont ugyan még a Zaglebie Lubin színeiben kezdte, de 2016 augusztusában 700 ezer euróért leszerződtette a Cracovia Kraków, és ez telitalálatnak bizonyult.

Első szezonját 12 góllal és három gólpasszal zárta, míg a 2017/18-as bajnokságban 21 gólt szerzett, ami számára karriercsúcsot és a góllövőlista harmadik helyét jelentette a spanyol Carlitos és annak honfitársa, Igor Angulo mögött.

A lengyel szövetségi kapitány, Adam Nawalka is felfigyelt Krzysztof Piatek remek teljesítményére, nevezte is az oroszországi világbajnokságra készülő 35 fős bő keretbe, de a 23-as szűkítésnél fennakadt a rostán.

Álomkezdés Olaszországban

Krzysztof Piatek azonnal letette a névjegyét Olaszországban. A 23 éves csatár 2018. augusztus 11-én, a Lecce ellen, a kupában debütált a Genoa színeiben. A 4-0-ra megnyert mérkőzésen mesternégyessel hívta fel magára a figyelmet, amit 37 perc alatt hozott össze. Piateknek ezt követően várnia kellett a Serie A-s debütálásra, ugyanis a genovai hídkatasztrófa miatt elhalasztották a csapat első fordulóbeli, Sampdoria elleni mérkőzését. A második fordulóban Piatek góllal nyitott az Empoli ellen, majd kétszer bevette a Sassuolo kapuját. Ezután következett a Bologna, majd

a Lazio ellen szerzett találata után már az AC Milan aranylabdás klasszisával, Andrij Sevcsenkóval emlegették egy lapon, ugyanis 1999-ben az ukrán támadónak sikerült legutóbb öt góllal nyitnia az első négy Serie A-s mérkőzésén.

Ezt követően eredményes volt a Chievo ellen is, így lett a Genoa történetének első játékosa, aki betalált az első öt bajnoki mérkőzésén. A 7. fordulóban a Frosinone ellen is duplázott, ezzel pedig a Serie A történetének második játékosa lett, aki az első hat mérkőzésén nyolc gólt tudott szerezni. Korábban ez csak a dán Karl Aage Hansennek sikerült az Atalanta a színeiben az 1949/50-es szezonban.

A 8. fordulóban a Parma ellen 3-1-re elvesztett meccsen is eredményes volt. A 23 éves csatár ezzel beállította Christian Vieri hét meccsen át tartó gólrekordját, és elkezdte ostromolni a legendás argentin támadó, Gabriel Batistuta rekordját, aki az 1994/1995-ös szezonban szintén betalált az első hét bajnoki mérkőzésén, igaz ő ezt a sorozatot kitolta 11 meccsig.

A válogatott behívó

Krzysztof Piatek ugyan lemaradt az oroszországi világbajnokságról, de a vb után az Adam Nawalka helyére kinevezett Jerzy Brzeczek kapitánykodása alatt bemutatkozahatott a válogatottban az Írország elleni barátságos meccsen, és meghívót kapott a csütörtöki Portugália és a vasárnapi Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre készülő lengyel keretbe is.

– mondta a portugálok elleni meccs előtt Zbigniew Boniek, a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke.

„Krzysztof kiváló formában van. A szeméből látszik, hogy ki van éhezve a sikerre, hideg fejjel gondolkodik, és a kapu előtt roppant hatékony. Reméljük, hogy átmenti a formáját a válogatott mérkőzésekre is" – mondta Jerzy Brzeczek szövetségi kapitány, aki komolyan fontolgatja, hogy a Bayern München sztárja, Robert Lewandowski mellett játszassa majd Krzysztof Piateket.

Jerzy Brzeczek szövetségi kapitány és a csapat legnagyobb sztárja, Robert Lewandowski Forrás: NurPhoto/Foto Olimpik

A lengyel szurkolóknak egészen biztosan nem lenne ellenére, ha két ilyen kaliberű csatár rohamozná az ellenfelek kapuját.

„Fiatal korom óta figyelem Robert Lewandowskit, mindig megpróbáltam utánozni, mert lenyűgözött a teljesítménye. Az edzőtáborban is sokat beszélgettünk, nagyon sok hasznos tanácsot adott, mert teljesen másképp látja a focit, mint sokan nálunk, odahaza. Rengeteget tanult Josep Guardiolától, aki nagyon figyel a részletekre, és mindig arra keresi a megoldást, hogy hogyan oldhatna meg egy problémás helyzetet" – mondta a Genoa támadója, akit az álomszerű idénykezdés korántsem részegített meg.

A barátnőm pár évvel ezelőtt meggyőzött, hogy tanuljak meg angolul, azt mondta, ez sokat segíthet majd a karrieremben. Igaza lett, most látom csak igazán hasznát" – tette hozzá Krzysztof Piatek, aki nyolc mérkőzésen 13 gólnál jár a Genoa színeiben.

A neheze csak most jön

A lengyel támadó parádésan kezdte a szezont, de a neheze még csak most következik, ugyanis a válogatott szünet után a Genoa egymás után kapja a Serie A topcsapatait. Ráadásul a Parma ellen elszenvedett vereség után edzőváltás történt a csapatnál. A távozó Davide Ballardinit tavaly novemberben harmadik alkalommal nevezték ki, most éppen az az Ivan Juric váltja őt a kispadon, akinek a helyét 11 hónappal ezelőtt átvette.

„Nem érdekel, hogy állunk a tabellán. Nem olyan rosszul? Dehogynem.

– nyilatkozta Ballardini menesztése után a Genoa elnöke, Enrico Preziosi.

A Genoa elnöke Enrico Preziosi nagyon elégedett Krzysztof Piatekkel Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Hiába Piatek remek formája, a frissen kinevezett Ivan Juric ennél nagyobb fába nem is vághatta volna a fejszéjét. Október 20-án a Juventus otthonába látogat a csapata, majd 31-én jön az AC Milan, rá három napra az Internazionale, november 1-én pedig a Napoli.

Krzysztof Piateket 4.5 millió euróért szerződtette a Genoa, a piaci értéke azonban már így is az ötszörösére nőhetett. Ha a négy nagycsapat ellen is rajta lesz a góllövő cipője, akkor minden bizonnyal bekerül a neve a világ legnagyobb klubjainak a megfigyelő rendszerébe, és akár már télen érkezhet érte egy megaajánlat.

Krzysztof Piatek eladásából bombaüzletet csinálhat a Genoa Forrás: Genoa FC/Twitter

Könnyen lehet, hogy a szemünk előtt születik a következő évtized új sztárcsatára, de az is benne van a pakliban, hogy egy egyszezonos csodacsatár tündöklését látjuk.

Jövőre ilyenkor már sokkal okosabbak leszünk.