Majdnem 50 éve nem látott bravúrt érhet el a Vidi Londonban

Videoton - Manchester United, 1-0, 1985.
Székesfehérvár, 1985. március 20. Gordon Strachant (szemben, sötét mezben), a Manchester United csatárát szerelik a fehérváriak: Disztl László (j), Burcsa Győző (háttal, 6-os számmal) a Videoton-Manchester United UEFA-kupa mérkőzésen Székesfehérváron. Balra Vaszil Gyula érkezik segítségül. A mérkőzés végeredménye 1:0. Hosszabbítás, majd 11-es rúgások következtek, amelyekből 5:4-re a Videoton került ki győztesen, így továbbjutott. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
A MOL Vidi FC Londonban, a Chelsea ellen lép pályára az Európa-liga csoportkörében. A magyar bajnoki címvédőnek nem lesz egyszerű dolga a világ egyik legerősebb klubcsapata ellen. A fehérváriak kupameccsének apropóján megnéztük, mikor ünnepelhetett utoljára győzelmet magyar kupacsapat angol földön.

Nem mondhatni, hogy nyerni járnak a magyar kupacsapatok Angliába. Az elmúlt évtizedekben ugyan továbbjutásnak és pár értékes döntetlennek is örülhettek magyarok, de

idegenben majdnem 50 éve nem sikerült legyőzni tétmeccsen angol klubcsapatot.

Legutóbb az Újpesti Dózsának sikerült még 1969 márciusában győztesen elhagyni a pályát európai kupameccsen egy angol klubcsapat otthonában, akkor a Vásárvárosok-kupájában tudtak nyerni 1-0-ra a lilák a Leeds United otthonában.

Dunai Antal gólja győzelmet ért Leedsben Forrás: MTI/Kovács Attila

A győzelem azt jelentette akkor, hogy az Újpest kettős győzelemmel, összesítésben 3:0-lal ejtette ki az angol csapatot. A meccsen egyébként Dunai Antal szerezte az egyetlen gólt. Ez már a sorozat negyeddöntője volt, az Újpest végül a döntőig menetelt, ahol a szintén angol Newcastle várt Baróti Lajos csapatára. Az angolok kettős győzelemmel, összesítésben 6:2-vel vihették haza a trófeát.

1969 őszén a Ferencváros is összefutott a Leeds csapatával, akkor a Bajnokcsapatok Európa-kupájának második körében az angolok mindkét meccset 3:0-ra nyerték.

1970-ben is voltak angol-magyar párharcok, akkor a Manchester City csapata a Honvéd együttesét verte oda-vissza a Kupagyőztesek Európa-kupájában, a Pécs viszont túljutott a Newcastle csapatán az Európa-liga elődjének számító Európai Városok Kupájában, mindkét meccsen 2-0-ra nyert a hazai csapat, büntetőkkel ment tovább a Pécs. A Fradi is angol ellenfelet kapott ugyanebben a sorozatban, az idegenbeli 1-0-s vereség után kevés lett a hazai 1-1 a Bill Shankley vezette Liverpool ellen.

1972-ben a Ferencváros az UEFA-kupa elődöntőjében futott össze a Wolverhampton Wanderers csapatával. Hazai pályán 2-2 lett a végeredmény, Angliában 2-1-re nyert a Wolves. A Fradinak minden esélye megvolt a továbbjutásra, Kű Lajos gólja után 2-1 volt oda, amikor büntetőt hibázott a fehérben pályára lépő Ferencváros.

1973-ban a Vasas kettős vereséggel esett ki a KEK-ből a Sunderland ellenében, egy évvel később a BEK-ben járt ugyanígy az Újpest a Leeds csapatával, a második körben az angolok összesítésben 5-1-gyel léptek tovább.

Vasas-Sunderland 0-2

Ugyanebben az évben a Ferencváros a Liverpoollal találkozott a KEK-ben, az Anfield Roadon elért 1-1 után a hazai pályán elért 0-0 továbbjutást ért, a Fradi csak a döntőben kapott ki, ott a Dinamo Kijev 3-0-ra nyerni tudott.

Egy évtizednyi szünet után a Győr került össze a Manchester United csapatával, a manchesteri 3-0-s vereség után az ETO hazai pályán 2-2-re végzett az UEFA-kupa első körében.

Rába ETO-Manchester United 2-2:

1985 tavaszán a Videoton is összefutott az akkor még Sir Alex Ferguson nélküli Uniteddal, az idegenbeli 1-0-s vereség után Sóstón 1-0-ra nyert a Videoton, tizenegyesekkel jutott tovább Kovács Ferenc csapata a negyeddöntőben, végül a döntőben csak a Real Madrid tudta megállítani az azóta legendássá vált alakulatot.

Videoton-Manchester United 1-0, tizenegyesekkel ment tovább a magyar csapat:

Ez volt az utolsó alkalom, hogy a Videoton angol csapattal találkozott a nemzetközi kupákban.

Székesfehérvár, 1985. március 20. Gordon Strachant (szemben, sötét mezben), a Manchester United csatárát szerelik a fehérváriak: Disztl László (j), Burcsa Győző (háttal, 6-os számmal) a Videoton-Manchester United UEFA-kupa mérkőzésen Székesfehérváron. Balra Vaszil Gyula érkezik segítségül. A mérkőzés végeredménye 1:0. Hosszabbítás, majd 11-es rúgások következtek, amelyekből 5:4-re a Videoton került ki győztesen, így továbbjutott. MTI Fotó: Németh Ferenc Forrás: MTI/Németh Ferenc

A 90-es években is jöhettek Magyarországra angol csapatok, 1990-ben a Pécsnek köszönhetően járt újra itt a Manchester United, kettős győzelemmel léptek tovább az angolok a KEK-ben.

Pécs-Manchester United 0-1:

1993-ban újra a Manchester United érkezett, ezúttal a BEK első körében a Kispest-Honvéd volt az ellenfél, kettős győzelemmel, 5-3-mal lépett tovább az angol csapat.

Kispest-Manchester United 2-3 (Szabados, Stefanov, ill. Roy Keane (2), Cantona)

1996-ban az UEFA-kupában futott össze a Fradi a Newcastle csapatával. A második körből ugyan 6-3-mas összesítéssel ment tovább a Newcastle, de az Üllői úton 3-2-re megnyert meccs sokáig emlékezetes marad a zöld-fehér szurkolóknak.

Ferencváros-Newcastle 3-2 (Horváth F., Lisztes (2), ill. Ferdinand, Shearer)

Ki ne emlékezne 2002 augusztusára, és a ZTE hatalmas sikerére? A bajnok Zalaegerszeg előbb 1-0-ra nyert a Manchester United ellen a BL-selejtezőben, majd az angolok az Old Traffordon egy 5-0-lal büntettek Ruud van Nistelrooy debütálásán.

Koplárovics Béla legendás gólt lőtt a Manchester Unitednek Forrás: MTI/Illyés Tibor

Koplárovics Béla legendás gólja:

2004-ben újra a Fradi kapott angol ellenfelet, ez pedig az eddigi utolsó magyar sikert jelenti angol kupacsapat ellen. A Fradi idegenben előbb 1-1-re végzett a másodosztályú Millwall ellen, majd hazai pályán 3-1-re nyert, ami akkor csoportkört ért az UEFA-kupában.

Ferencváros-Millwall 3-1 (Rósa, Botis, Vágner, ill. Wise)

2005-ben a Debrecen kapta meg a Manchester United csapatát a BL selejtezőjében, akkor az angolok oda-vissza 3-0-ra verték a magyar bajnokot.

A Debrecen csatára, Kerekes Zsombor kínálja meg a Manchester United védőjét, Gabriel Heinzét a budapesti meccsen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Angol klubcsapattal legutóbb szintén a Debrecen találkozott, 2009-ben a Bajnokok Ligája csoportkörében a Liverpool volt az ellenfél, a Rafa Benítez vezette csapat mindkétszer 1-0-ra nyert a DVSC ellen, de így is csak harmadik lett a csoportban a Fiorentina és a Lyon mögött, a Debrecen előtt.

Fernando Torres és Bodnár László az Anfield Roadon 2009-ben Forrás: AFP/Paul Ellis

Azt nem kell ecsetelnünk, mekkora bravúr lenne a MOL Vidi esetleges pontszerzése a Premier League-ben hét meccs után még veretlen Chelsea ellen, a fentiek tükrében pedig pláne.

A Chelsea-MOL Vidi meccs csütörtök este 21.00 órakor kezdődik, az Origo élőben és a helyszínről is tudósít az összecsapásról.