Vágólapra másolva!
A MOL Vidi nagyon közel állt a bravúrhoz a Stamford Bridge-en a Chelsea vendégeként. Az Európa-liga csoportkörének második fordulójában a magyar bajnok végig rendkívül fegyelmezetten és szervezetten focizott, de a 70. percben Álvaro Morata villanása három pontot jelentett a hazaiaknak. Pedig a Vidinek is megvoltak a helyzetei, a Chelsea kapusa, Kepa Arrizabalaga a mérkőzés hajrájában az év védést mutatta be, így a magyar csapat játékosainak és Marko Nikolicsnak semmi oka a szégyenkezésre.

A papírforma hiába szólt a Chelsea mellett, a hazaiak olasz mestere, Maurizio Sarri nem bízta a véletlenre, és meglehetősen erős összeállításban küldte pályára csapatát. Világ- és Európa-bajnokok (Pedro, Fabregas), friss vb-ezüstérmes (Kovacic) és megannyi klasszis szerepelt a kezdő tizenegyben.

Marko Nikolicsnak kevesebb variációs lehetősége volt, a sorozatterhelés ellenére is a megszokott kezdőjével kellett operálnia, Huszti Szabolcs kezdőbe jelölése volt a legnagyobb változás, aki Kovács István helyén kapott lehetőséget a középpályán.

Már a kezdő sípszó előtt is lehetett hallani a Vidi-drukkereket, akik mindent megtettek, hogy túlkiabálják a Chelsea szimpatizánsait.

A várakozásoknak megfelelően a londoni együttes magához ragadta a kezdeményezést, de a Vidi nem mondott le a támadásokról, sőt! Az első helyzet egy kontrát követő Vidi-szöglet után adódott, a 7. percben Juhász fejesét Emerson bólintotta ki a gólvonal elől.

A két vezetőedző, Marko Nikolics (balra) és Maurizio Sarri boldogan üdvözölték egymást a meccs előtt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 10. perc végén aztán Emerson kavarta meg a védőket, betört a tizenhatoson belülre, de tiszta helyzetben fölé bombázott. Majd Willian játszott össze Pedróval, a brazil 14 méterről lőtt, de szögletre vágódott a labda. Az első negyedóra végén Morata került ziccerbe Pedro finom passza után, de a kimozduló Tujvel mellett nem tudta eltalálni a kaput.

Pedro nagyon aktívan játszott, a 21. percben átcselezte magát a védelmen, de Fiola Attila az utolsó pillanatban szerelni tudta. Majd Zappacosta adott be jobbról, Morata érkezett középen, ezúttal viszont Juhász Roland volt jó helyen. Gyors egymásutánban következtek a Chelsea lehetőségei,

de a Vidi védelme kiválóan zárt, vagy pedig Tujvel tudott hárítani.

A magyar bajnoknak nem szegte kedvét ez a védekező szerep, bátran próbálkozott kontrával, például Huszti kísérletezett egy hosszú indítással, de Scsepovics lesről indult. Zúgott a „Hajrá, Vidi!", a Chelsea fél óra elteltével sem igazán talált fogást a Nikolics együttesén.

Fiola még egy megkerülős cselt is bemutatott Emersonnal szemben, de Kepa jól mozdult ki a kapujából.

A 39. percben Loftus-Cheek szlalomozott be a 16-oson belülre, majd nagyot esett Vinícius mellett, de a cseh Miroslav Zelinka nem fújt a sípjába, ami miatt a kékmezesek azonnal körbe is vették.

Loftus-Cheek nagy esése Vinícius mellett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyre frusztráltabbak voltak a Chelsea játékosai, ezt Nego majdnem ki is használta, amikor Fiola előre tett labdájánál megzavarta Christensent és a kifutó Kepát is. Majd Nikolovot is véleményes körülmények között állították meg a tizenhatos vonalánál, de a játékvezető itt is továbbot intett.

Aztán a 43. percben Nego szenzációs cselekkel került ziccerbe, de a lövésre már elfogyott az ereje, így Kepának nem volt nehéz dolga a védésnél. Ez volt a meccs eddigi legnagyobb helyzete!

A félidő végére még egy kevésbé veszélyes Willian szabadrúgás maradt, ami azt jelentette, hogy a MOL Vidi remek, fegyelmezett és szervezett játékkal 45 perc után 0-0-ra állt a Stamford Bridge-en, ráadásul minőségi helyzetei is akadtak.

Williant rendkívül szorosan őrizték a Vidi védői Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A második játékrészben sem szeppent meg a Vidi, Nego hatalmas lövését bravúrral fogta Kepa.

A Chelsea is aktivizálta magát, de Sarrinak az 54. percben elfogyott a türelme. Pedro helyére beküldte a világ egyik legjobb formájában játszó futballistáját, Eden Hazard-t.

A Vidi ekkor sem ijedt meg, sőt, a csere utáni első helyzet Milanov nevéhez fűződött, de 14 méterről nem találta el a hosszú felsőt. Az angol együttes egyre feszültebb lett, Morata szövegelésért még sárga lapot is kapott. Beállt Ross Barkley is, aki rögtön megkínálta Tujvelt egy húszméteres lökettel, de szerencsére középre ment. A 70. percben viszont sajnos megtört a jég, Fabregas beadását Willian csúsztatta tovább Moratának, aki közvetlen közelről ekkor már nem hibázott.

A hazai csapat lendületben maradt, Hazard is kialakított Barkley-nak egy komoly helyzetet, aki viszont a blokkba lőtt. Majd ugyanő emelkedett a legmagasabbra egy szabadrúgás után, de a keresztlécet találta el.

Marko Nikolics is cserélt, Huszti helyett érkezett Kovács István, egyértelmű, hogy nem adta fel a harcot a MOL Vidi, ahogy a szurkolók sem.

A Chelsea visszavett a tempóból, az angol együttes láthatóan elégedett volt azzal, hogy egy gólt sikerült bepasszíroznia a Vidi kapujába.

Ez kis híján megbosszulta magát, Kovács került hatalmas helyzetbe, a lövését óriási bravúrral védte Kepa, a kipattanóra pedig sajnos Chelsea-játékos ért oda elsőként.

Loic Nego (balra) és Emerson rengeteg kemény párharcot vívott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Majd Nego próbálkozott távolról, de talán jobban tette volna, ha a jobbról lendületből érkező Fiolához passzol. A túloldalon Morata szeretett volna duplázni, de ő is túl önző volt, kisodródott helyzetből csak a kapu előtt tudta ellőni a labdát.

Az utolsó percekre a Chelsea eldugta a labdát, így a Vidi végül nem tudott egyenlíteni. A vége 1-0 a hazaiaknak, de erre a meccsre és teljesítményre büszke lehet a magyar bajnok minden játékosa és Marko Nikolics is, hiszen egy papíron sokkal jobb csapatot szorongatott meg.

1. félidő
45
14Loic Nego
14Loic Nego
1
2. félidő
83Georgi Milanov
83Anel Hadzic
82Anel Hadzic
82Georgi Milanov
74Willian
74Willian
70Alvaro Morata
70Willian
70
66Ruben Loftus-Cheek
66Alvaro Morata
66Alvaro Morata
66Ruben Loftus-Cheek
56Georgi Milanov
56Georgi Milanov
54Pedro Rodriguez
54Pedro Rodriguez
46
Összeállítások
Chelsea4-3-3
Fehérvár FC4-1-4-1
Football Pálya
1
Kepa
Arrizabalaga
21
Davide
Zappacosta
24
Gary
Cahill
27
Andreas
Christensen
33
17
Mateo
Kovacic
12
Ruben
Loftus-Cheek
11
Pedro
Rodriguez
29
Alvaro
Morata
22
13
Wilfredo
Caballero
12
Tomas
Tujvel
5
Attila
Fiola
23
Roland
Juhász
3
22
8
Anel
Hadzic
11
Loic
Nego
77
Georgi
Milanov
19
Boban
Nikolov
44
Marko
Scepovic
74
Ádám
Kovácsik

Chelsea

Kezdők
1Kepa Arrizabalaga
21Davide Zappacosta
24Gary Cahill
27Andreas Christensen
33Emerson
17Mateo Kovacic
12Ruben Loftus-Cheek
66
66
11Pedro Rodriguez
54
54
29Alvaro Morata
70
66
66
22Willian
74
74
70
13Wilfredo Caballero
3Marcos Alonso
7N'Golo Kante
8Ross Barkley
10Eden Hazard
15Victor Moses
44Ethan Ampadu
Cserék

Fehérvár FC

Kezdők
12Tomas Tujvel
5Attila Fiola
23Roland Juhász
3Vinicius
22Stopira
8Anel Hadzic
83
82
11Loic Nego
14
14
77Georgi Milanov
83
82
56
56
19Boban Nikolov
44Marko Scepovic
74Ádám Kovácsik
10István Kovács
13Zsombor Berecz
15Armin Hodzic
17Máté Pátkai
25Krisztián Tamás
65Szilveszter Hangya
Cserék

A mérkőzés után a Vidi vezetőedzője, Marko Nikolics értékelt a SportTV-nek:

"Jól játszottunk egy fantasztikus Chelsea ellen. Megvoltak a lehetőségeink itt Londonban, ami óriási dolog szerintem, viszont sajnos nem tudtunk gólt lőni.

Vasárnap az MTK ellen is ugyanezt a kemény, harcias játékot várom el, mindenkinek meg kell mutatni, hogy jók vagyunk, mindenhol vannak top játékosok."

A Vidi játékosai megérdemlik a tapsot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nézzük, mi történt a másik 23 mérkőzésen az Európa-liga csoportkörének második körében:

A Leipzig Gulácsi Péter nélkül 3-1-re győzött csütörtökön a Rosenborg vendégeként az Európa-liga csoportkörének második fordulójában. A Dinamo Kijev hiába vezetett 2-0-ra a Jablonec vendégeként, a cseh együttes végül ki tudott egyenlíteni. Az ukrán csapatban Kádár Tamás végig a pályán volt. Az Asztana 2-0-ra nyert a francia Rennes ellen, a kazahoknál Kleinheisler László nem volt a keretben. Szántó Tamás pedig sérülés miatt nem lehetett ott a Rapid Wien csapatában, amely 3-1-re kikapott Glasgow-ban a Rangerstől.

Európa Liga, csoportkör, 2. forduló:

A csoport:
FC Zürich (svájci)-Ludogorec (bolgár) 1-0 (0-0)
Bayer Leverkusen (német)-AEK Larnaca (ciprusi) 4-2 (1-1)

B csoport:
Salzburg (osztrák)-Celtic Glasgow (skót) 3-1 (0-1)
Rosenborg (norvég)-Leipzig (német) 1-3 (0-1)

C csoport:
Zenit (orosz)-Slavia Praha (cseh) 1-0 (0-0)
Girondins Bordeaux (francia)-FC Köbenhavn (dán) 1-2 (0-1)

D csoport:
RSC Anderlecht (belga)-Dinamo Zagreb (horvát) 0-2 (0-1)
Fenerbahce (török)-Spartak Trnava (szlovák) 2-0 (0-0)

E csoport:
Qarabag (azeri)-Arsenal (angol) 0-3 (0-1)
Vorszkla (ukrán)-Sporting Lisboa (portugál) 1-2 (1-0)

F csoport:
AC Milan (olasz)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 3-1 (0-1)
Real Betis (spanyol)-Dudelange (luxemburgi) 3-0 (0-0)

G csoport:
Glasgow Rangers (skót)-Rapid Wien (osztrák) 3-1 (1-1)
Szpartak Moszkva (orosz)-Villarreal (spanyol) 3-3 (1-1)

H csoport:
Eintracht Frankfurt (német)-Lazio (olasz) 4-1 (2-1)
Apollon (ciprusi)-Olympique Marseille (francia) 2-2 (0-0)

I csoport:
Sarpsborg (norvég)-Genk (belga) 3-1 (1-0)
Malmö (svéd)-Besiktas (török) 2-0 (0-0)

J csoport:
Standard Liege (belga)-Akhisar (török) 2-1 (2-1)
Krasznodar (orosz)-Sevilla (spanyol) 2-1 (0-1)

K csoport:
Jablonec (cseh)-Dinamo Kijev (ukrán) 2-2 (1-2)
Asztana (kazah)-Rennes (francia) 2-0 (0-0)

L csoport:
Chelsea (angol)-Vidi FC 1-0 (0-0)
BATE Boriszov (fehérorosz)-PAOK (görög) 1-4 (0-3)