Szerencsések vagyunk, hogy Lionel Messivel egy korban élhetünk

Horizontal
Barcelona's Argentinian striker Lionel Messi celebrates after scoring their third goal during the Champions League group B football match match between Tottenham Hotspur and Barcelona at Wembley Stadium in London, on October 3, 2018. / AFP PHOTO / Glyn KIRK
Vágólapra másolva!
„Nem a Barcelonától kaptunk ki, hanem Lionel Messitől” – mondta Mauricio Pochettino, miután csapata, a Tottenham szerda este 4–2-es vereséget szenvedett a Bajnokok Ligája B csoportjának rangadóján. A Barcelona argentin sztárja karrierje egyik legjobb európai teljesítményét nyújtotta. A mérkőzés után a csapattársak és a szakértők is arról beszéltek, hogy minden kétséget kizáróan ő a valaha volt legjobb futballista. Párizsban a Crvena zvezda ellen mesterhármast szerző Neymart istenítik. Ez történt szerdán.

A spanyol bajnokságban csak bukdácsoló Barcelona a legjobb arcát vette elő a Wembley-ben. A katalánoknál több kiemelkedő egyéni teljesítmény is akadt, de a PSV elleni meccshez hasonlóan megint Messiről szólt minden.

Messi két meccsen öt gólt lőtt a BL-ben Forrás: AFP/Glyn Kirk

Minden idők legjobbja

Ernesto Valverde vezetőedző a biztonságot szem előtt tartva 4-4-2-ben állt fel, de az argentin pozíciója ezúttal is kötetlen volt. Guillem Balague, a spanyol újságírás egyik legelismertebb alakja a találkozó után arra hívta fel a figyelmet, hogy a két gólja és a két kapufája mellett Messi bejátszotta az egész pályát: volt, hogy a saját térfelén védekezett, volt, hogy ő kezdte meg a letámadást, és a legtöbb esetben ő volt az, aki megbontotta a Tottenham védekezését.

Mr. Balague a BBC rádióműsorában arról beszélt, hogy Messi szerda esti teljesítménye valóban rendkívüli, de játszott ő már ennél jobban is. Balague úgy gondolja, hogy a két BL-döntő (2009, 2011), az Arsenalnak lőtt négy és a Leverkusennek lőtt öt gól, valamint a Real Madrid és a Bayern München elleni elődöntők, amelyekben duplázott, voltak Messi eddigi legnagyobb európai sikerei. „Szerencsések vagyunk, hogy Messivel egy korban élhetünk” – zárta mondandóját Balague.

Messi duplája volt a 21. és a 22. gól, amit angol ellenfélnek lőtt. Ezek után csak még inkább felértékelődik, ha az angolok zengenek ódákat róla. A meccs alatt a korábbi kiváló futballista, jelenleg a BT Sport műsorvezetőjeként dolgozó Gary Lineker azt kérdezte Twitteren, hogy

van-e még olyan ember a Földön, aki úgy gondolja, hogy nem Messi a valaha volt legjobb futballista.

Alan Sharer, a Premier League történetének legeredményesebb játékosa sem fukarkodott a dicsérettel. „Messi minden idők legjobbja. Gólok, cselek, megfeszített munka és alázat. Egy igazi művész” – írta közösségi oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A privilege to be at Wembley to see this true genius perform. Messi the

Gary Lineker (@garylineker) által megosztott bejegyzés,

Lineker a meccs után még az Instagram-oldalára is posztolt egy képet Messiről, amely mellé azt írta,

A GOAT angolul kecskét jelent, de ebben az esetben azt, hogy greatest of all time, vagyis minden idők legjobbja.

„Leo egy külön asztalnál eszik. És ezt őszintén mondom, nem azért, mert az én csapatomban játszik. Amikor Valenciában futballoztam, ugyanezen a véleményen voltam. Más szinten űzi ezt a játékot, mint mi többiek, gólokat lő, gólpasszokat ad és rengeteget mozog a pályán. Senki sem hasonlítható hozzá, és ezt mindenki tudja” – mondta a három gólpasszt adó Alba.

„Hihetetlen az, amit Messi csinál, a legbonyolultabb dolog is rutinmunka a számára. Ő a történelem legjobbja. Hálás vagyok, amiért mellette játszhatok és tanulhatok tőle. Rengeteget segít nekem” – nyilatkozta a brazil Arthur. A nyáron a Grémiótól igazolt középpályás mellett Coutinho és Valverde is megszólalt, mindketten az argentint éltették, de Valverde azért hajlandó volt a mérkőzésről is beszélni

Messi második gólja Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Kemény mérkőzés volt, keményebb, mint amilyenre számítottunk. A második félidőben megvolt a lehetőségünk, hogy növeljük az előnyünket, de ehelyett kétszer is betaláltak, szerencsére a végén sikerült lezárnunk az összecsapást. Elég helyzetünk volt ahhoz, hogy ne kelljen szenvednünk, de ez a Bajnokok Ligája.”

Mauricio Pochettino, a Tottenham edzője csalódott az eredmény miatt, de a játékosai teljesítményével maximálisan elégedett. „Cseszheted a tervedet, ha már a második percben gólt kapsz. Ezen a szinten nem lehet olyan helyzeteket ajándékozni az ellenfélnek, mint amilyeneket mi ajándékoztunk a Barcelonának. A második félidőben stabilabbak voltunk, és mindent elkövettünk annak érdekében, hogy visszajöjjünk a meccsbe. A játékosaim igazi hősök voltak, mert annak ellenére sem hagyták veszni az eredményt, hogy az ellenfél csapatában ott volt Messi, Suárez és Coutinho – mondta az argentin mester, aki aztán külön kitért Messire is. – Túl sok helyet hagytunk neki, így nagyon nehéz volt őt megállítani. Hihetetlen, ahogy mozog a pályán. Minden mérkőzésen megmutatja, hogy miért az, aki. Neki az átlagos teljesítménye a mai teljesítménye volt. Nem a Barcelonától kaptunk ki, hanem tőle.”

Messi: Az ellenfél verve volt

„Soha nem könnyű idegenben pályára lépni a Bajnokok Ligájában, pláne az olyan ellenfelek ellen nem mint a Tottenham. Ez egy komoly teszt volt a számunkra, de nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. Az első félidőben remekül futballoztunk, számos fantasztikus megmozdulásunk volt, kontrolláltuk a játékot. Az ellenfél verve volt. A Bajnokok Ligája a cukormáz a tortán, de ahhoz, hogy megnyerjük, a ligában és a kupában is jól kell szerepelnünk" – nyilatkozta Messi.

Szuper Neymar

A Paris Saint-Germain 6–1-re verte a szerb Crvena zvezda csapatát, helyenként olyan látványos játékot bemutatva, amilyet jobb napjain a Barcelonától és a Manchester Citytől látni. Neymar három gólt lőtt (kettőt szabadrúgásból), így most már Kakával karöltve ő a legeredményesebb brazil a BL-ben (30 gól).

Neymar 30 gólnál tart a BL-ben Forrás: AFP/Franck Fife

Neymar ezúttal azonban nem csak a gólokban jeleskedett. Hét sikeres cselt csinált meg, és öt helyzetet alakított ki a társai számára. „Szenzációs volt. Nagyon ki volt már éhezve egy ilyen teljesítményre, abszolút döntő szerepe volt a meccsen. Fontos számunkra, hogy előbb-utóbb Európa legjobbja legyen. Rendkívüli játékos” – méltatta játékosát Thomas Tuchel.

Neymar idén eddig 11 mérkőzésen lépett pályára, 11 gólt szerzett és hat gólpasszt adott.

Simeonénál Griezmann a legjobb

Messi és Neymar mellett Griezmann is remekelt szerdán: az Atlético Madrid világbajnok támadója két gólt lőtt és egy gólpasszt adott a Brugge ellen. A 27 éves játékos az utóbbi hónapokban sokat szerepel a médiában, főleg azért, mert az idei eredményei ellenére még csak fel sem merül a neve a díjátadó gálákon. A mérkőzés után Diego Simeone megpróbált lobbizni mellette.

Emellett az Európa-ligát is elhódította, a bajnokságban pedig második lett, megelőzve a Real Madridot. A mélyből küzdötte fel magát a legjobbak közé. Karrierje legjobb időszakán megy most keresztül.”

A riporterek Griezmannt is elkapták néhány szóra, és kerek perec megkérdezték tőle, hogy vágyik-e az Aranylabdára. „Szoktam álmodozni” – adott egyszerű választ a francia, aki az Atlético legutóbbi 20 góljából 18-ban valamilyen módon (gól, gólpassz) szerepet vállalt.

Nincs Atlético-gól Griezmann nélkül Forrás: BELGA/AFP/Bruno Fahy

Klopp vállalja a felelősséget a csúnya kudarcért

A PSG legyőzése után Jürgen Klopp Liverpoolja csúnyán elbukott Nápolyban: a tavalyi döntős végrehajtotta azt a bravúrt, hogy a 90 perc alatt egyszer sem találta el az ellenfél kapuját. „A meccs eleje rendben volt, de aztán egyre többet kezdtünk hibázni hátul – ütött meg önkritikus hangot a német edző az 1–0-s vereség után. – Nem zártunk rendesen, bizonyos szituációkat rosszul reagáltunk le, így átjátszhattak minket. Elfogadom, hogy a mai teljesítményünk nagy részben az én hibám, de szükségem van legalább egy éjszakára, hogy újranézzem a meccset, és lássam, mi volt a baj.”

A Liverpool hét győzelemmel kezdte a szezont, de az elmúlt három meccsen nem tudott nyerni, hétvégén ráadásul a listavezető Manchester Cityt fogadják az Anfield Roadon. „Három napunk van felkészülni a Cityre. Az alapján készítjük el a tervet, hogy milyen állapotban vannak a játékosok. Egy biztos: a szurkolóink mögöttünk lesznek. Ma a Napoli előnyt kovácsolt az atmoszférából, ami egy picit megzavart minket, de vasárnap más lesz minden” – zárta mondandóját Klopp.

Bajnokok Ligája, 2. forduló, szerda
Lokomotív Moszkva–Schalke 0–1
Paris Saint-Germain–Crvena zvezda 6–1
Atlético Madrid–Club Brugge 3–1
Dortmund–Monaco 3–0
Porto–Galatasaray 1–0
Napoli–Liverpool 1–0
PSV–Inter 1–2
Tottenham–Barcelona 2–4