15 millió eurót ér a magyar fociválogatott lipcsei újonca

Willi Orban
31 March 2018, Germany, Hannover: soccer, Bundesliga, Hannover 96 vs RB Leipzig in the HDI ArenA. Leipzig's Willi Orban (L) and Timo Werner celebrating the 0:2. Photo: Peter Steffen/dpa - IMPORTANT NOTICE: Due to the German Football League·s (DFL) accreditation regulations, publication and redistribution online and in online media is limited during the match to fifteen images per match
Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség hétfőn délelőtt bejelentette, hogy a Bundesligában szereplő RB Leipzig csapatkapitánya, a magyar származású Willi Orban is tagja lesz Marco Rossi szövetségi kapitány Görög- és Észtország elleni Nemzetek Ligája mérkőzésekre készülő fociválogatott keretének. Az alábbiakban a 25 éves hátvéd eddigi pályafutásának főbb momentumait gyűjtöttük össze. 

Willi Thomas Orban - vagy ha magyarul jobban tetszik, Orban Vilmos Tamás - 1992. november 3-án született a németországi Kaiserslauternben.

Édesapja magyar, édesanyja lengyel, így három nemzet válogatott meghívóját is várhatta,

végül a piros-fehér-zöld színek mellett döntött.

Pályafutását szülőhelyén kezdte, ötévesen igazolta le az 1. FC Kaiserslautern utánpótláscsapata. Orban végigjárta a korosztályokat, 15 esztendősen már az U17-esek, 17 évesen pedig az U19-esek között számoltak vele.

Már gyerekként is remek adottságokkal rendelkezett, így a nála idősebbek között is megállta a helyét.

Ezek után nem volt meglepő, hogy 2011-ben felkerült a felnőttek közé, ám akkor főleg a klub negyedosztályú tartalékcsapatában számítottak rá.

Willi Orban 2011-ben került fel az 1. FC Kaiserslautern felnőtt csapatához Forrás: AFP/UWE ANSPACH/Uwe Anspach

Első felnőtt meccsét is ott játszotta a Fortuna Köln ellen, a debütálás pedig olyan jól sikerült, hogy a következő héten már

a Bundesligában is bemutatkozott, a Bayern ellen 3-0-ra elveszített hazai bajnoki 87. percében csereként lépett pályára.

Bár egy sérülés is nehezítette a dolgát és a csapatba való visszakerülését, decembertől egyre inkább kihagyhatatlannak tűnt a tartalékok közül. Ráadásul nemcsak hátul jeleskedett, főként pontrúgások után az ellenfél kapujánál is veszélyt jelentett, három góllal zárta első felnőtt évét.

A következő szezonban már a második számú alakulat csapatkapitányává választották,

és egyre gyakrabban fordult elő, hogy a Bundesliga 2-be kiesett gárdában is lehetőséget kapott. 2013. május 12-én szerezte meg első gólját az első csapatban, ahol egyre inkább helyet követelt magának. A feljutást azonban nem sikerült kiharcolnia az együttessel, mert bár a bajnokságban bronzérmes lett az 1. FCK, az osztályozón kettős vereséget szenvedett a Hoffenheimtől.

A 13/14-es idényben a "nagyok között" is megkapta a csapatkapitányi karszalagot,

és 28 mérkőzésen lépett pályára a végül negyedik helyen záró együttesben. A következő szezonban ugyancsak 4. lett a gárda, ott már 31 találkozón játszott a fiatal védő, a vezetők pedig egyre inkább számítottak rá, hogy nehéz lesz megtartani egyik legjobbjukat. Nem is sikerült, az akkor még

szintén másodosztályú RB Leipzig 2 millió eurót fizetett érte,

ahová négyéves szerződést írt alá. A lipcseiek szintén ezen a nyáron igazolták le Gulácsi Pétert az osztrák testvércsapattól, az RB Salzburgtól.

A Bundesligába feljutó RB Leipzig csapatképe. Willi Orban felülről a második sor balszélén Forrás: Picture-Alliance/AFP/Gepa Pictures

Új klubjában is gyorsan alapemberré vált, első szezonjában 32 mérkőzésen szerepelt, így tevékeny részt vállalt a feljutást érő második hely megszerzésében. Első Bundesliga mérkőzésén természetesen a Hoffenheim ellen is kezdő volt - érdekesség, hogy a 2-2-es döntetlennel zárult meccsen az ő nevéhez fűződött az RB Leipzig történetének első sárga lapja az élvonalban.

Ralph Hasenhüttl menedzser olyannyira elégedett volt a játékával, hogy az idény során csapatkapitánnyá tette.

Első góljára november 18-ig kellett várni, amely emlékezetesre sikerült: a Leverkusen ellen idegenben 3-2-re megnyert találkozón az volt a mindent eldöntő találat. Még kétszer volt eredményes a szezonban, a Hertha és a Darmstadt kapuját vette be, csapatával pedig hatalmas meglepetésre ezüstérmet nyert a Bayern mögött. Ennek köszönhetően a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott, ahol a Leipzig a Besiktas és a Porto mögött, a Monaco előtt végzett a csoportban.

A 2017/18-as szezont a hatodik helyen zárta a csapat, így az Európa-liga selejtezőiben indulhatott, ahol három párharcot is sikerrel vívott meg, a csoportkörben pedig a Celtic-kel, a Rosenborggal és a RB Salzburggal kell megküzdenie. Az idei bajnokságban egyelőre háromszor lépett pályára, a Stuttgart ellen 2-0-ra megnyert bajnokin csapata első gólját szerezte.

A transfermarkt 15 millió euróra becsüli a játékos értékét

- a jelenlegi magyar keret 47,3 millió eurót ér, ebből a két lipcsei, Orban és Gulácsi közel a felét, 23 millió eurót tesz ki.

És ha már válogatott: Orbant 2014-ben behívták az U21-es német csapatba, november 13-án Hollandia ellen hét percet játszott csereként. 2015. március 27-én újra meghívót kapott, az olaszok elleni 2-2 alkalmával kezdőként számítottak rá, és végig a pályán volt. Azóta viszont nem került újra keretbe, és Joachim Löw behívójára is hiába várt.

Willi Orban boldog, hogy csatlakozhat a magyar labdarúgó-válogatotthoz Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Steffen

Willi Orban neve a magyar válogatottnál már több alkalommal felmerült, Bernd Storck és Georges Leekens is megkereste, ám végül Marco Rossi tudta meggyőzni. Vagy mégsem?

- nyilatkozta a szövetségi kapitány a Nemzeti Sport keddi számában adott exkluzív interjúban. "Willi felhívott, és tájékoztatott a döntéséről, mely szerint a magyar válogatottban szeretne játszani, és szívesen csatlakozna hozzánk.

Természetesen örülök, hiszen mégiscsak a világ egyik legerősebb bajnokságában szereplő csapat kapitányáról van szó, kétségtelenül topjátékos, nagy segítségünkre lehet a jövőben."

Marco Rossi természetesen örül, hogy Willi Orban a magyar válogatottat választotta Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A játékos az mlsz.hu-nak nyilatkozva szintén boldogságról beszélt. "Nagyon örülök, hogy csatlakozhatok a magyar válogatotthoz. Egy profi játékos számára – aki olyan helyzetben van, mint én – nagyon komoly és nehéz feladat arról dönteni, hogy mely válogatottban szeretne játszani. Én azonban meghoztam ezt az elhatározást, és örülök, hogy a magyar nemzeti csapatban játszhatok.

Nagyon szeretném, hogy a lehető legjobban és leghamarabb segíteni tudjam a csapatot, és hogy a szurkolók elégedettek legyenek a válogatott játékával, illetve a saját teljesítményemmel is. Kellemes izgatottság van bennem már most, a kerethirdetéskor is, és alig várom, hogy egy hét múlva megkezdjem a felkészülést a magyar válogatottal."

Willi Orban október 12-én mutatkozhat be a magyar csapatban, amely Athénban találkozik a görög válogatottal a Nemzetek Ligája 3. fordulójában.