Vágólapra másolva!
Egy héten belül harmadik mérkőzésén maradt gól nélkül a Real Madrid, miután 1–0-ra kikapott a CSZKA Moszkva otthonában a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. Julen Lopetegui és a játékosok szerint addig nincs gond, amíg a helyzetek megvannak. Tavaly ősszel is hasonló problémákkal küszködött a csapat, de végül megnyerte a sorozatot. A Manchester City edzője, Pep Guardiola jobbnak látta befogni a száját a bíró ténykedésével kapcsolatban, és José Mourinho is meg tudta állni, hogy ne vágjon vissza a munkáját érintő kritikára. Ez történt kedden.

A Real számára annak ellenére is kötelező volt a győzelem a CSZKA ellen, hogy sérülés miatt Bale, Isco, Ramos és Marcelo játékára sem számíthatott Julen Lopetegui vezetőedző.

A 65. másodpercben hátrányba kerülő címvédő hiába játszott óriási fölényben, sorozatban harmadik mérkőzésen sem tudott a kapuba találni, ami legutóbb 2007 januárjában fordult elő utoljára, még Fabio Capello irányításával.

Leszegett fejjel mentek az öltözőbe a Real-játékosok Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A madridiak rossz sorozata egy hete, Sevillában kezdődött, ahol sima 3–0-s vereséget szenvedtek. Szombaton a városi rivális Atlético ellen vívott derbin voltak képtelenek betalálni, most pedig az orosz bajnokságban csak negyedik helyen álló CSZKA otthonában.

A három találkozón összesen 63-szor lőttek kapura.

Csak a gól hiányzik

„Rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, négyszer a kapufát is eltaláltuk, csak a gól hiányzott. Anélkül pedig nehéz nyerni – összegezte a látottakat Lopetegui. – A gól a megfeszített munka eredménye. Továbbra is azon leszünk, hogy minél több lehetőséget teremtsünk. Ha így lesz, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb újra betalálunk és elkezdünk nyerni. Tíz napja fantasztikus mérkőzésen vertük a Romát, de nem éreztem úgy, hogy legyőzhetetlenek vagyunk, így most sem érzem magunkat rossznak. A futballban vannak nehéz pillanatok, ezt el kell fogadnunk. Holnaptól már csak az Alavésre és a ligára gondolunk."

Lopetegui szavait alátámasztja az xG-táblázat, amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri. E szerint a Realnak kellett volna nyernie:

Közvetlenül a lefújás után a középhátvéd Nacho is megszólalt. „Nem ilyen meccsre számítottunk. Mi mindent megtettünk, nem érdemeltünk vereséget. Nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy ilyen sokáig nem találunk a kapuba. Probléma viszont mindaddig nincs, amíg vannak helyzeteink. Ma is rengeteg volt. Az egyetlen, amit tehetünk az az, hogy folytatjuk a munkát."

319 percnyi góltalanság után nyilvánvaló, hogy mindenki a csatárt veszi elő. A legkíméletlenebb statisztikusok most Benzemának mutatnak görbe tükröt, aki a legutóbbi hat meccsen kivétel nélkül kezdő volt, de egyetlen egyszer sem találta el a kaput. „A bizalmam töretlen Karim irányába. Mostanában vannak gondjai a befejezésekkel, de meggyőződésem, hogy hamarosan ismét jönni fognak a gólok" – védte meg játékosát a kritikáktól Lopetegui.

Lopetegui szerint csak a gól hiányzott a CSZKA ellen Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Tavaly is így indult

A szurkolóknak még kár lenne eltemetni a szezont (és Lopeteguit), hiszen egy évvel ezelőtt ugyanebben a helyzetben volt a csapat. Akkor Zinédine Zidane az első három hazai bajnokiján nyeretlen maradt, ráadásul a Betis elleni 1–0-s vereség véget vetett egy 73 mérkőzésen át tartó gólsorozatnak.

A következő hetekben a madridi sajtó rendszeresen adott ki tízes listákat arról, hogy mi nem stimmel a Reallal, Zidane viszont folyamatosan azt ismételgette, hogy

csak a labda nem akar bemenni.

A francia sikeredzőnek végül igaza lett. Ugyan a Tottenham mögött csak a második helyen jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba, ott azonban minden szembejövő óriásklubot (Paris Saint-Germain, Juventus, Bayern München, Liverpool) legyőztek, és megnyerték a trófeát.

És ami Benzemát illeti. Tavaly a BL harmadik fordulója után Gary Lineker, korábbi Barcelona-futballista, a BT Sport műsorvezetője túlértékeltnek nevezte a franciát, aki méltatlan arra, hogy a Real csatára legyen.

Benzema végül öt góllal fejezte be a sorozatot, amiből kettőt a Bayernnek lőtt az elődöntőben, egyet pedig a Liverpoolnak a döntőben.

Tehát ugyanúgy, mint a Realt, Benzemát is később kell majd megítélni.

Guardiola óvatos

A Realhoz hasonlóan a Manchester City is korán (45. másodpercben) hátrányba került a Szalai Ádámmal felálló Hoffenheim ellen, ám ha nehezen is, de megfordította az eredményt. A mérkőzés simábban is alakulhatott volna, ha a 73. percben Sané egyértelmű buktatásáért Damir Skomina bíró tiezenegyest ítél, ám a szlovén továbbot intett. A sajtóteremben Pep Guardiola szívesen megmondta volna a magáét, de okulva a korábbi esetekből, inkább befogta a száját.

Pep Guardiola széttárt karokkal Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Jürgen Fromme

„A következő meccsen ott akarok ülni a kispadon a játékosaim mellett. Emlékszem még, hogy mi történt a Monaco és a Liverpool ellen. Nem fogok a bírókról beszélni. Egyszerűen nem, és kész – mondta a katalán edző, aki nem sorolta magukat a BL esélyesei közé. – Mögöttünk nincs történelem.

Nagyra értékelem és hálás vagyok, de ez nincs így. Volt egy elődöntőnk és egy negyeddöntőnk a múltban, de ennyi. Lépésről lépésre haladunk, elemzünk, és megpróbálunk legalább a negyeddöntőig jutni – ami már óriási siker lenne a Citynek."

Mourinhót nem érdekelte a durva kritika

A Manchester United–Valencia találkozó előtt Paul Scholes, a manchesteri klub legendás játékosa élesen bírálta José Mourinhót, mondván kínos az, amit művel, és már rég ki kellett volna őt rúgni. A gólnélküli döntetlennel véget ért mérkőzés után a portugált szembesítették Scholes szavaival, de ő nem akart foglalkozni vele. „Nem érdekel. Nem kell tudnom, hogy mit mond Paul Scholes. Ugyanúgy elmondhatja ő is a véleményét, ahogy mindenki más, például azok a szurkolók, akik a második félidőben azt kiabálták, hogy »támadjatok, támadjatok!«" – nyilatkozta szokatlanul visszafogott módon Mourinho, aki hozzátette, hogy a játékkal elégedett, az eredménnyel viszont nem.

Marcelino, a Valencia edzője, aki „A Juventus elleni meccs megtanította nekünk, hogy hogyan kell küzdeni a Bajnokok Ligájában. Ma felhasználtuk a megtanult leckét, és megmutattuk, hogy nagyon stabil csapat vagyunk. A következő meccsen (a Young Boys ellen – a szerk.) a továbbjutásért fogunk harcolni."

Dybala a negyedik Juve-játékos, aki mesterhármast ért el a BL-ben Forrás: AFP/Marco Bertorello

A csoport másik mérkőzésén a szezonban eddig százszázalékos Juventus az eltiltott Ronaldo nélkül is magabiztosan verte a svájci Young Boyst. A torinóiak fiatal támadója, Dybala mesterhármast szerzett, ezzel Inzaghi, Del Piero és Vidal után ő lett a negyedik Juve-játékos, akinek ez sikerült a BL-ben. „Mindig is mondtam, hogy az ő legnagyobb erénye az, hogy egyszerre tudja szervezni a játékot és felérni a kapu elé a befejezésekhez. Ma este brilliánsan játszott" – dicsérte játékosát Massimiliano Allegri.

A nap másik olasz csapata, a Roma 5–0-ra győzött a Plzen ellen. A 19 éves Justin Kluivert, az egykori kiváló Barcelona-csatár, Patrick Kluivert fia első találatát szerezte új klubjában.

Bajnokok Ligája, 2. forduló, kedd
Hoffenheim–Manchester City 1–2
Juventus–Young Boys 3–0
AEK Athén–Benfica 2–3
Roma–Plzen 5–0
Bayern München–Ajax 1–1
CSZKA Moszkva–Real Madrid 1–0
Lyon–Sahtar Donyeck 2–2
Manchester United–Valencia 0–0