Ilyen tucatgóllal még senki nem nyert Puskás-díjat, mint Szalah

England soccer FIFA Awards show soccer football
5645558 24.09.2018 Liverpool's Mohamed Salah of Egypt receives the trophy for the Best FIFA Puskas Award 2018 trophy during the Best FIFA 2018 Awards Show at Royal Festival Hall in London, England, September 24, 2018. Alexey Filippov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Némi meglepetésre Mohamed Szalah Evertonnak rúgott gólja kapta a 2018-as Puskás-díjat, avagy ezt látták a szavazók az év legszebb találatának. Egyiptom népe egy emberként állt a nemzeti hős mögé, és nekik aztán édes mindegy volt, hogy nemcsak az előző nyertesekkel, de még az idei jelöltek többségével sem nagyon lehetett egy lapon említeni Szalah - egyébként nem csúnya - gólját.

Mert egyébként tényleg nem volt csúnya, ahogy lerázta magáról a védőket, megcsinálta a cselt, majd bevarrta a hosszú felsőbe. És még a hó is szépen esett a liverpooli estében. De ez olyan gól volt, amilyenből a Liverpool csodálatos szezont futó támadója havonta lőtt egyet, és ennyi erővel jövőre Sallai Roland vagy Kleinheisler László is kaphatná a görögnek rúgott góljáért. De félre a fanyalgással, igazuk van, tetszettünk volna szavazni, ahogy azt az egyiptomiak tették!

Mo Szalah nem fázott rá a hóesésre Forrás: AFP/Paul Ellis

Miután a szurkolók szavazatai döntöttek, nyilvánvaló volt, hogy a legnépesebb országok és a leghíresebb játékosok vannak előnyben. Ha Lionel Messi gólja picivel különlegesebb, akkor ő is versenyben lehetett volna, így viszont a tavalyi évben hatalmasat menő Szalah nyert, akiért meg van őrülve Egyiptom, így nem csoda, hogy a csatár besöpörte a voksok 38 százalékát. Második lett a népszerűségi listát mostanában egyedül vezető Cristiano Ronaldo (22 százalék), harmadik pedig egy másik népes ország, Brazília szülötte, Giorgian de Arrascaeta végzett (17 százalék).

És akkor arról nem is beszéltünk, hogy Ronaldo egy BL-negyeddöntőben, Gareth Bale pedig egyenesen a BL döntőjében ollózott fantasztikus gólt. Riley McGree gólja Olivier Giroud tavaly győzelmet érő sarkazását idézte, a görög Lazaro Krisztodulopulosz, a portugál Ricardo Quaresma, vagy a francia Benjamin Pavard pedig csak egyszerűen látványosabb gólt szerzett.

Szavazzon!

Ön kinek adta volna az idei Puskás-díjat?

És akkor a díj 2009 óta íródó történetének eddigi fantasztikus győzteseiről még nem is szóltunk: Ronaldo, Hamit Altintop, Neymar, Zlatan Ibrahimovic, Wendell Lira, Faiz Subri, vagy az említett Giroud fényéveket ver Szalah góljára.

Amiről még egyszer hangsúlyozzuk: nem csúnya. Csak éppen nem egy olyan gól, amire bárki is emlékezni fog akár egy hét múlva is.