Vágólapra másolva!
Sokak szerint Cristiano Ronaldo a távozásával óriási űrt hagyott maga után a Real Madridban. Egykori csapattársának, Gareth Bale-nek azonban nem hiányzik az ötszörös aranylabdás, inkább átvenné tőle a stafétát. A walesi szélsőnek erre megvan minden esélye, akárcsak a karmester Iscónak, vagy az erőcsatár Karim Benzemának, aki Ronaldo kiszolgálása helyett visszatérhet végre a gólszerzéshez.

Eseménydús nyarat tudhatnak maguk mögött a Real Madrid-szurkolók. Miután csapatuk májusban, sorozatban harmadszor is megnyerte a Bajnokok Ligáját, az edzőfenoménként a futball világába berobbanó Zinédine Zidane minden előjel nélkül bejelentette lemondását. Ez csak tetézte a pánikot, amit korábban az váltott ki, hogy a Liverpool ellen megnyert finálét követően a csapat legnagyobb sztárja, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo is előrevetítette távozását.

Cristiano Ronaldo a BL-döntő után sokkolta a Real Madrid szurkolókat Forrás: AFP/Lluis Gene

A 33 éves futballista hozzátette, öt BL-címe és öt Aranylabdája van – ebből négyet-négyet a Real Madrid színeiben szerzett –, így tisztában van vele, hogy mit adott a spanyol klubnak. Persze, ekkor még puszta találgatásokra adott okot a portugál sztár megjegyzése, hiszen korábban nemegyszer előfordult, hogy a távozását pedzegette, de mindig megemelték a fizetését, és maradt, ahol volt.

Június közepén Ronaldo gyorsan kikerült a figyelem középpontjából, ugyanis a világbajnokság előtt egy nappal a Real Madrid bejelentette, hogy a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Julen Lopetegui veszi át az irányítást Zidane-tól. A klubelnök Florentino Pérez húzása több volt, mint váratlan, ugyanis Zidane távozása után olyan topedzők nevei keringtek a madridi sajtóban, mint Jürgen Klopp, Antonio Conte, vagy az Arsenaltól 22 év után elküldött Arséne Wenger. Ennek ellenére

Pérez kinevezett egy olyan valakit, akinek klubszinten a legnagyobb eredménye, hogy az FC Portóval 2015-ben ezüstérmes lett a portugál bajnokságban.

Lopeteguivel a spanyol válogatott veretlen maradt, húsz találkozójából 14-szer győzött hat döntetlen mellett Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Persze, azt sem lehet elhallgatni, hogy a spanyol U19-es és az U21-es válogatottal is sikerült Európa-bajnokságot nyernie, de azért a sztárokkal telepakolt Real Madridot irányítani teljesen más, mint egy csikócsapatot. Lopetegui helyzetét nehezítette, hogy a világbajnokságról azonnal hazazavarták, miután kiderült, hogy a szövetség háta mögött megállapodott a Real Madriddal.

Sokan még Zidane távozását sem tudták megemészteni, amikor az új éra 2018. július 16-án hivatalosan is beköszöntött: Cristiano Ronaldo aláírta szerződését az olasz rekordbajnok Juventusszal. Ekkor szinte mindenki biztosra vette, hogy a galaktikusaihoz ragaszkodó Florentino Pérez hamarosan előáll egy nagy dobással.

A sajtóban hiába keringtek olyan nevek, mint Neymar, Kylian Mbappé, Robert Lewandowski vagy Eden Hazard, Pérez egyiküket sem tudta megszerezni.

Helyettük a Real Madrid szurkolóinak be kellett érniük a vb legjobb kapusának választott Thibaut Courtois-val, viszont az ő leigazolása abszolút felesleges volt, mivel a Costa Rica-i Keylor Navas évek óta a Királyi Gárda egyik legbiztosabb pontja.

Thibaut Courtois eddig csak két meccsen kapott lehetőséget a Real Madridban Forrás: NurPhoto/COOLMedia/NurPhoto/Coolmedia

Lopetegui első tétmeccse katasztrofálisra sikeredett,

miután csapata 4-2-re kikapott az Európai Szuperkupa-döntőben a városi rivális Atlético Madridtól. Azonban a mondás szerint a sikertelen főpróba után joggal lehet reménykedni a sikeres előadásban. Márpedig a Szuperkupa-döntő minden, csak nem vérre menő küzdelem. Inkább csak egy szép köntösbe bújtatott edzőmeccs, ahol mindkét csapat arra törekszik, hogy senki ne sérüljön meg az idény elején.

Ezt követően a Real Madrid sorozatban három győzelemmel és egy döntetlennel kezdte a spanyol bajnokságot, ráadásul pont azok a focisták villogtak leginkább, akik a Ronaldo-korszakban másodhegedűsnek vagy zongoracipelőnek számítottak.

Karim Benzema

Tavasszal is szerzett már nagyon fontos gólokat – többek között a Bayern München elleni elődöntő mindkét felvonásában, majd a BL-döntőben is eredményes volt – azonban az őszi szezont bombaformában kezdte.

Négy bajnoki mérkőzésen négyszer talált a hálóba, és Lionel Messivel holtversenyben vezeti a La Liga góllövőlistáját. A 30 éves támadót évek óta a Real Madrid leggyengébb láncszemének tartják a szurkolók, pedig mi sem áll messzebb a valóságtól. Az előző szezonban 32 mérkőzésen csak öt gólt szerzett a bajnokságban, ami egy középcsatártól pocsék mutató, arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy neki elsősorban nem a gólszerzés volt a feladata, hanem az, hogy helyet csináljon Cristiano Ronaldónak, és ha módja van rá, akkor szolgálja is ki.

Benzema kilenc éve futballozik a Real Madridban, olyan edzőkkel dolgozott együtt, mint Zinédine Zidane, Rafa Benítez, Carlo Ancelotti, José Mourinho vagy Manuel Pellegrini, és mindegyiküknél alapembernek számított.

Benzema sosem lehetett főszereplő Ronaldo árnyékában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Ha valóban akkora kerékkötő lenne, már túladtak volna rajta, és szerződtettek volna a helyére másik klassziscsatárt. Viszont egy Robert Lewandowski nem biztos, hogy ugyanilyen jól kijött volna Ronaldóval. Benzema 2009 nyarán a francia bajnokság legjobb csatáraként érkezett Madridba, de Ronaldo mellett sosem teljesedhetett ki igazán. Most azonban új gólfelelősökre van szüksége a Real Madridnak, és ha továbbra is tartja a bombaformáját, Ronaldo hiányában visszatérhet ahhoz, amihez a legjobban ért: a gólszerzéshez.

Gareth Bale

A walesi szélső 2013 nyarán rekordösszegért szerződött Madridba, azután, hogy a Tottenham játékosaként a Premier League legjobb játékosává nőtte ki magát. Karrierje sokban hasonlít Ronaldóéhoz, hiszen meghódította Angliát, félelmetes sebességgel rendelkezik, és a rúgótechnikája sem utolsó. A Spurs játékosaként rendszeresen előfordult, hogy a szabadrúgásokat hasonló stílusban végezte el, mint a portugál szupersztár.

Gareth Bale megtáltosodott Ronaldo távozása óta Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Bale öt év alatt négy Bajnokok Ligája-trófeát nyert a Real Madriddal, 195 mérkőzésen 92 gól és 61 gólpassz a mérlege, ami kiemelkedő statisztika. Ennek ellenére sokan a mai napig nem ismerik el a klasszisát. Ebben nyilván közrejátszik, hogy rengeteg mérkőzést kellett kihagynia sérülés miatt, és nyilván az is, hogy Ronaldo mellett esélye sem volt a hátára venni a Real Madridot. Nem mindig volt ez így. Elég csak a 2014-es BL-döntőt említeni, amikor a 110. percben megszerezte a vezetést az Atlético Madrid ellen, vagy az ideit, amikor a Liverpool ellen talán minden idők legnagyobb BL-döntős találatát szerezte, ami nem mellesleg szintén győztes gól volt.

Lopetegui szerint Bale képes lehet Cristiano Ronaldo örökébe lépni.

– nyilatkozta a Real Madrid edzője még a csapata amerikai turnéján. És, hogy mennyire igaza lett, arról beszéljenek a számok. Négy bajnoki mérkőzésen három gól és két gólpassz a mérlege. Az AS Roma elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen is sikerült betalálnia a walesi focistának, aki egyáltalán nem hiányolja Ronaldót a Real Madridból.

„Talán kicsit minden nyugodtabb Ronaldo nélkül,

és azt hiszem, erősebb a csapategység, sokkal inkább dolgozunk egységként, mint egyénenként. A Real Madrid mindig Real Madrid marad, nem számít, hogy ki hagyja el.”

Isco

Zidane és Ronaldo együttes távozásának és Lopetegui érkezésének egyértelműen a spanyol karmester, Isco lehet a legnagyobb nyertese. A 26 éves játékos öt éve futballozik a Real Madridban, a kezdőcsapatban azonban sosem tudta hosszú távon stabilizálni a helyét.

Meg akarom mutatni, hogy jó játékos vagyok, Julen Lopetegui pedig bízik is bennem, amit a játékpercek is jól mutatnak” – nyilatkozta Isco még márciusban, amikor a mesterhármasának is köszönhetően a spanyol válogatott 6-1-re legyőzte Argentínát felkészülési mérkőzésen.

Isco a spanyol válogatott egyik legfényesebb csillaga Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az edző és a játékos kapcsolatát jól tükrözi, hogy Isco a Lopetegui-érában 18 mérkőzésen lépett pályára a spanyol válogatottban, 10 gólt szerzett, és egyértelműen ő lett a csapat karmestere. A La Liga 4. fordulójában az Athletic Bilbao elleni rangadón szerezte meg szezonbeli első találatát, majd a hétközi AS Roma elleni BL-meccsen hasonlóan káprázatos szabadrúgásgólt szerzett, mint a barcás Lionel Messi a PSV Eindhoven ellen.

Szabadrúgások

A Real Madrid játékoskeretében több focista is van, akik pazarul lövik a szabadrúgásokat, de Cristiano Ronaldo egyeduralma alatt csak akkor kísérletezhettek lövéssel, ha a portugál pihentetés miatt kihagyott egy mérkőzést. Ronaldo kilencéves madridi pályafutása alatt 30 gólt szerzett szabadrúgásból, amihez több mint 400 kísérletre volt szüksége. A világ- és Európa-bajnokságokon együttvéve is ötven kísérletre volt szüksége, hogy összejöjjön a spanyolok elleni vb-n szerzett első ilyen gólja.

Ronaldo távozása megnyithatja a kapukat a Real Madrid legjobb lövői előtt. Isco AS Roma elleni gólját már említettük, de nem feledkezhetünk meg a német világbajnok Toni Kroosról sem, aki szintén a világbajnokságon bizonyította, hogy állított labdából is életveszélyes.

És persze ott van Gareth Bale, aki újra előveheti a fegyvertárából a Ronaldótól eltanult szabadrúgásait.

Végezetül a gólerős csapatkapitányról, Sergio Ramosról sem feledkezhetünk meg, aki Ronaldo távozása után a Real Madrid kijelölt tizenegyesrúgója lett, de ne legyen kétségünk afelől, hogy szabadrúgásokat is el fog vállalni.

Cristiano Ronaldo négy Bajnokok Ligáját, három klubvilágbajnokságot, két bajnoki címet és két Király-kupát nyert Madridban. Minden sorozatot figyelembe véve 438 meccsen 451 gólt szerzett, ezzel ő lett a 116 éves múltra visszatekintő Real legjobb játékosa.

Ronaldo ötszörös aranylabdásként távozott Madridból Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ennek ellenére a Real Madrid mindig is Real Madrid lesz, ahol Ronaldo előtt is játszottak olyan nagyságok, mint Alférdo Di Stéfano, Puskás Ferenc vagy Raúl González. Az ötszörös aranylabdás történelmet írt a spanyol fővárosban, de az idő nem áll meg.