Vágólapra másolva!
A Juventus 2–0-ra legyőzte a Valenciát a Bajnokok Ligája H-csoportjában, de a sikerért nagy árat fizetett: Cristiano Ronaldót már a 30. percben kiállították, így elképzelhető, hogy az olaszok legnagyobb sztárjuk nélkül kell, hogy pályára lépjenek a Manchester United ellen (a Juve a harmadik fordulóban megy Manchesterbe, ha Ronaldót két meccsre meszelik el, akkor nem léphet pályára az Old Traffordon). Az eset után a portugál elsírta magát, a Valencia edzője, Marcelino próbálta megvigasztalni. Mindenki értetlenül áll a történtek előtt, hiszen Ronaldo a semmiért kapott piros lapot. A kérdés már csak az, hogy miért nincsen még mindig videobíró a Bajnokok Ligájában?

Ronaldo a hétvégén a Sassuolo ellen szerezte meg első góljait a Juventusban tétmeccsen. A portugál klasszis számára azonban már hosszú évek óta a Bajnokok Ligája jelenti a fő prioritását, amely sorozatban szerda este a Valencia ellen lépett pályára. A cél ugyanaz volt: betalálni új csapatában. A Mestalla nem volt neki ismeretlen, Real-játékosként számtalan alkalommal megkeserítette a valenciai szurkolók életét, most viszont félóra játék után sírva vonult az öltözőbe. Félix Brych kiállította őt, miután úgy ítélte meg, hogy előbb lerántotta, majd fejbe vágta Murillót.

Ronaldónak ez volt karrierje 154. BL-meccse, de az első piros lapja ebben a sorozatban. Ő is ugyanúgy értetlenkedve fogadta a német játékvezető ítéletét, ahogy mindenki más, aki látta a visszajátszást, mert semmi olyan nem történt, ami azonnali kiállítást ért volna.

Mindenki megvédte Ronaldót

A Juventus tíz emberrel is simán nyert (két tizenegyessel), de legnagyobb sztárját elveszítette, aki így lehet, hogy volt klubja, a Manchester United otthonában sem léphet pályára. Ehhez legalább kétmeccses eltiltást kell kapnia. A meccs után természetesen Massimiliano Allegri vezetőedzőt sem a győzelemről kérdezték a sajtóteremben.

A kiállítással a vereséget kockáztattuk. Most már csak abban reménykedhetünk, hogy nem tiltják őt el hosszú időre" – nyilatkozta Allegri a Sky Sport Italiának, hozzátéve, hogy Ronaldo kiválása komoly teszthelyzet elé állította csapatát, de ahogy azt az eredmény is mutatja, remekül megoldották a feladatot.

Ronaldo sírva vonult az öltözőbe Forrás: AFP/Jose Jordan

A Juventus védője, Bonucci távol volt az esettől, de ő is elmondta a véleményét. „Szerintem csak egy egyszerű kakaskodás volt. Nekem úgy tűnt, mintha Murillo ütött volna először, de ilyenből rengeteg van a meccseken. Ronaldo nagyon dühös volt az öltözőben, de hát mit tehetnénk? Sajnos a bíró így döntött. Ami fontos, hogy csapatként tudtunk reagálni a történtekre."

A kiállítás után Ronaldo teljesen összetört, sírva ment az öltözőfolyosó felé, ahol a hazaiak trénere, Marcelino próbálta őt megvigasztalni.

„Feldúlt volt és sírt, azt ismételgette, hogy ő nem csinált semmi rosszat" – mondta a spanyol edző.

Ronaldo nővére, Katia Aveiro közösségi oldalán tombolt. „Ez a futball szégyene. Tönkre akarják tenni a testvéremet, de Isten sohasem alszik. Nagy árat fognak fizetni a könnyeiért. A vesztét akarják, de el fognak bukni" – írta.

A gyötrődő Ronaldo Forrás: DPPI/Manuel Blondeau

Allegri említette a videobírót. Matteo Bonetti, az ESPN elemzője is azon a véleményen van, hogy

2018-ban illene, hogy a legrangosabb európai kupasorozatban is be legyen vezetve a technológia.

„Hogy lehet az, hogy ilyen pénzmennyiség és presztízs mellett nem a Bajnokok Ligája volt az első, ahol bevezették a videobírót? A világbajnokságon használták, ahogy a topbajnokságokban is használják, és jól működik. A videobíró felülírta volna Ronaldo piros lapját. Szánalmas az egész" – ütött meg nagyon kritikus hangot Bonetti.

Ronaldo nélkül is ugyanolyan jó a Real

A Realra előzetesen sem várt nehéz összecsapás a nyáron kulcsjátékosait (Alisson, Nainggolan, Strootman) elveszítő Roma ellen. Az előző három kiírás győztese az első perctől az utolsóig kézben tartotta a meccset és végül magabiztos, 3–0-s sikert aratott. A spanyol válogatott korábbi szövetségi kapitányát, Julen Lopeteguit sokan féltik a Real vezetőedzői posztjától, de amit eddig mutatott vele a csapat, az több mint biztató.

Zinédine Zidane Realja azért volt legyőzhetetlen a BL-ben, mert a játékosokat soha egy pillanatra nem lehetett kizökkenteni abból a meggyőződésükből, hogy ők a legjobbak.

Ez a mentalitás sütött róluk a Roma ellen is. Sid Lowe, a spanyol újságírás egyik legismertebb alakja meccstudósításában azt feszegette, ez a csapat akár még jobb is lehet annál, amelyik zsinórban három BL-címet nyert.

Isco szerezte meg a vezetést a Realnak Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

„Ha Real-szurkoló lennék, én nem aggódnék Ronaldo távozása miatt – kezdte a meccs utáni értékelést az agyonvert Roma olasz edzője, Eusébio Di Francesco. – Rengeteg klasszis játékosuk van, akikkel kompenzálni tudják a portugál hiányát, igazi bajnokok. Azt kaptam tőlük, amit vártam. Iszonyatosan jók voltak, csakúgy, mint az összes többi meccsükön."

Lopeteguit elsősorban a játékosairól kérdezték, például az eddig látványosan mellőzött Marianóról, aki a hosszabbítás perceiben káprázatos gólt lőtt. „Azt mondtam neki, hogy ragasszon egyet a felsőbe, és ő pontosan ezt tette" – mondta a spanyol edző, hangsúlyozva, hogy a hosszú szezon miatt a keret összes játékosára szüksége lesz, így idővel Odriozolára és a tartalékcsapathoz száműzött brazil csodagyerekre, Viníciusra is, akikért összesen 85 millió eurót fizetett a klub, de még egyetlen meccsen sem léptek pályára (most is kimaradtak a keretből).

A Real kapujában ezúttal is Navas kapott helyet és nem Courtois. „Választanom kellett, én pedig Navast választottam” – egyszerűsítette le a dolgot Lopetegui. A választás végül nyerőnek bizonyult: Navas nem kapott gólt, cserébe védett négy nagyot, ráadásul a meccs végén a Bernabéu közönsége megtapsolta őt, amiért a nyakára hozott belga kapus mellett is harcol a kezdőtagságért, ahelyett, hogy elment volna egy másik csapathoz.

„Értékelnünk kell ezt a győzelmet, hiszen a Roma tavaly egy gólra volt attól, hogy bejusson a BL-döntőbe. Tisztában voltunk a kvalitásaikkal, lehetett volna ez egy sokkal nehezebb meccs is. Szerencsére lelkesek voltunk és nagy energiákat mozgósítottunk a győzelem érdekében. Támadásban és védekezésben is remekeltünk, rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, megérdemelten nyertünk" – beszélt azért a meccsről is Lopetegeui, aki csak azért nem emelte ki Isco játékát, mert akkor az összes többi középpályás (Modric, Kroos, Casemiro) játékát is ki kellett volna.

Ramos, a lapkirály

A Real Madrid csapatkapitánya 115. BL-meccsén a 37. sárga lapját kapta a Roma ellen, ezzel most már ő a sorozat történetének legtöbbet büntetett játékosa, megelőzve a Manchester United egykori játékosát, Paul Scholest.

A nap tweetje

A Manchester City az eltiltott Pep Guardiola nélkül fogadta hazai pályán a Lyont, és szenvedett több mint meglepő vereséget. A katalánt helyettesítő Mikel Arteta szerint Guardiola hiányának nem volt köze ahhoz, hogy kikaptak, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy a City lett az első angol csapat, amely négy egymást követő meccset elveszített a BL-ben. Pánikra semmi ok, a következő fordulókban Guardiola valószínűleg minden ellenfele ellenőrzőjébe behúzza majd az egyest, és simán továbbjut a csoportból.

Addig is a franciák élvezik, hogy legyőzték a világ legerősebb keretét, közülük is a Lyon Twitter-függő elnöke, Jean-Michel Aulas a legboldogabb, aki hencegett egy sort a győzelem után. „Mi vagyunk az egyetlen csapat a világon, amely idejött Manchesterbe, és megverte a Cityt a Bajnokok Ligájában, az Ifjúsági Bajnokok Ligájában és a női Bajnokok Ligájában. Mindezt néhány nap alatt."

A nap nyilatkozata

Az Ajax fiataljai meggyőző játékkal 3–0-ra verték a MOL Vidit kiejtő AEK Athént. A holland csapat védője, Tagliafico két gólt szerzett, vagyis csak eggyel kevesebbet, mint kedden Messi a PSV ellen. Nem is felejtett el megemlékezni erről.

– viccelődött a 26 éves argentin.

Pogba duplázott a Young Boys ellen Forrás: AFP/Alain Grosclaude

Mourinho a pálya miatt panaszkodott

A Premier League-ben beragadt Manchester United Pogba két és Martial egy góljával 3–0-ra győzött a svájci Young Boys ellen. Három hete, a Tottenhamtől elszenvedett súlyos hazai vereség után José Mourinho a kirúgás határán volt, azóta azonban mindhárom meccsét megnyerte a portugál. „Két vereség után hármat nyertünk zsinórban, ráadásul idegenben. Fenomenális teljesítménynek nem mondanám, inkább tartósnak, de majd meglátjuk, mi lesz szombaton hazai pályán. Nem kezdtük jól a meccset, a gól azonban mindent megváltoztatott, onnantól kezünkben volt az irányítás, és nem is engedtük ki. Fontos volt számunkra, hogy győzelemmel kezdjük a sorozatot – nyilatkozta Mourinho, aki aztán a pálya minőségére panaszkodott. – Nem tudom, hogy engedhetik, hogy a legjobb klubok mesterséges gyepszőnyegen játszanak. A játékosok tartottak a sérüléstől. Tegnap edzés után például néhányan boka- és hátfájdalmakra panaszkodtak.”

A Bajnokok Ligája csoportköre október másodikán folytatódik.

Szerdai eredmények
Ajax–AEK Athén 3–0
Sahtar Donyeck–Hoffenheim 2–2
Benfica–Bayern München 0–2
Manchester City–Lyon 1–2
Plzen–CSZKA Moszkva 2–2
Real Madrid–Roma 3–0
Valencia–Juventus 0–2
Young Boys–Manchester United 0–3