Vicsorból mosoly - a hatalmas akarat csodagyőzelmet ért Görögország ellen

ROSSI, Marco
Budapest, 2018. szeptember 11. Marco Rossi szövetségi kapitány és Sallai Roland a labdarúgó Nemzetek Ligájában játszott Magyarország - Görögország mérkőzés végén a Groupama Arénában 2018. szeptember 11-én. A magyar válogatott 2-1-re győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott kedden este zárt kapuk mögött fogadta Görögországot a Nemzetek Ligája csoportkörének 2. játéknapján. Marco Rossi csapata hatalmasat küzdve, gyönyörű gólokat szerezve 2-1-re nyert a négyes legerősebb alakulatának kikiáltott görög csapat ellen, visszaadva ezzel a hitet a szurkolóknak. Jó volt újra mosolygós arcokat látni a vegyes zónában, íme a boldog nyilatkozatok.

Természetesen mondanunk sem kell, hogy a kedden játszó magyar csapatot össze sem lehetett hasonlítani a szombaton Tamperében fellépő együttessel. A második félidőt úgy harcolta végig a magyar együttes, ahogy az elmúlt években szinte sohasem. Az elsőben meg olyan gólokat szereztünk, hogy csak tátottuk a szánkat.

Íme az első magyar gól:

És a második:

A magyar válogatott taktikailag is nagyon érett játékot mutatott be. Tamperében 43 alkalommal vesztettük el a labdát, a görögök ellen ez a szám 13-ra csökkent. Most pedig jöjjenek a nyilatkozatok a vegyes zónából.

„Nagyon fontos győzelem volt ez, visszajöttünk a versenybe” - kezdte az értékelést Lang Ádám, majd így folytatta:

Nem mondom azt, hogy domináltunk vagy hogy szépen játszottunk, de eredményesen, és ez volt a lényeg”.

Lang Ádám (j) szerint igazi csapatmunka volt a görögök elleni siker Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Kolozsvár játékosa szerint kulcsfontosságú volt, hogy a védelem szervezettebb volt és stabilabb lábakon állt, mint a korábbi mérkőzéseken.

„Jól zártuk le a területeket, kevés lehetőséget adtunk a vendégeknek, mindezt jól bizonyítja, hogy leginkább csak pontrúgásokból tudtak veszélyeztetni.

Igazi csapatmunka volt ez a siker, mindenki hozzátette a magáét.

Rengeteget futottunk és dolgoztunk, boldogok vagyunk, hogy meglett az eredménye. A jövőben is valami hasonlóra lesz szükség.”

Marco Rossi szövetségi kapitány boldogan ölelte magához a lefújást követően a meccs egyik hősét, az első válogatott gólját szerző Sallai Rolandot Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Begyakorolt figura előzte meg a találatomat, sok hasonló támadást vezettünk az edzéseken" - mondta a 15. percben a vezetést és a válogatottban első gólját megszerző Sallai Roland. „Jó úton vagyunk,

ez a siker több mint egy győzelem, fordulópont lehet a csapat életében.

Az új szakmai stáb vezetésével teljesen más koncepció alapján csináljuk a dolgunkat, ezen a vonalon kell továbbmennünk.”

Arra a kérdésre, hogy vajon mi kell ahhoz, hogy ez a győzelem ne csak fellángolás legyen, így felelt.

A Freiburg új igazolása a hajrára a stadion elé megérkező szurkolókat is megemlítette. „Nagyon elfáradtunk a végére, de

az utolsó 10 percre óriási lökést adott, hogy megjelentek a drukkerek és behallatszott a szurkolásuk.

Ezúton is köszönjük nekik, remélem, hogy legközelebb már közösen ünnepelhetünk.”

Szalai Ádám (j) büszke arra, hogy a finnek és a görögök ellen csapatkapitánya volt a magyar válogatottnak Forrás: MTI/Illyés Tibor

A csapat kapitánya, Szalai Ádám is elismerően beszélt a társakról.

Nagyon nehéz mérkőzés volt, főleg fejben, alkalmazkodni az üres stadionhoz, hogy hiába játszunk hazai pályán, nincsenek velünk a szurkolók. Emiatt is értékes a győzelem, ebből táplálkoznunk kell.

Büszke vagyok arra, hogy ezen a két meccsen én lehettem ennek a csapatnak a kapitánya,

és hogy néhány nappal egy fájó kudarc után ekkorát harcoltunk, és végre nyertünk.”

Bese Barnabás a finnek ellen nem lépett pályára, a görögök elleni találkozót viszont végigjátszotta, ráadásul a védelemben és a középpályán is megfordult, sőt gólpasszt adott Sallainak.

A viccet félretéve, azt valóban megbeszéltük, hogy amennyire tudjuk, támogassuk a támadásokat, örülök, hogy jókor voltam jó helyen és hogy sikerült gólpasszt adnom Rolinak."

Nagy Ádám szokásához és nevéhez híven nagyot robotolt a középpályán Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csányi Sándor nyilatkozata

„Jó volt látni ezt a csapatot! Nemcsak a győzelemnek örülök, hanem annak is, hogy a mutatott játékban egyértelműen érezni lehetett az előrelépést. A folytatásban is ezt várjuk, hogy lépegessen előre, fejlődjön a magyar válogatott – mondta a Nemzeti Sportnak Csányi Sándor. – Úgy gondolom, jó döntés volt Marco Rossit kinevezni. Hogy túl késői döntés volt ez? Lehet, hogy igen, és ez az én hibám. Engem győztek meg arról, hogy Georges Leekens a megfelelő ember, de úgy gondoltam: inkább később váltsunk, mint hogy ne tegyünk semmit. Nagyobb hiba lett volna a belga kapitánnyal elindulni a Nemzetek Ligájában, mint kapitányt váltani az utolsó pillanatban, ám ez a mérkőzés meggyőzött arról, hogy ha Georges Leekens kinevezése nem volt jó ötlet, jól tettük, hogy váltottunk."

A Le Havre hátvédjéhez hasonlóan Nagy Ádámnak sem jutott szerep szombaton Tamperében, kedden este viszont ő is 90 percet kapott Marco Rossitól, amit jó játékkal hálált meg.

„Mindig tiszteletben tartom az edzőm döntését, a válogatottban és a klubomban egyaránt. De természetesen boldog voltam, hogy a görögök ellen a pályán lehettem és segíthettem a csapatot. Nyilván ha folyamatosan játszanék Bolognában, akkor a nemzeti együttesben is nagyobb esélyem lenne több időt a pályán tölteni, azon vagyok Olaszországban, hogy így legyen.

Nagyszerű koncepciót kaptunk az új kapitánytól és a szakmai stábtól, afféle mankót, ami alapján elkezdtük hátulról újjáépíteni a csapatot.

Nem akarok sablonokat mondani, de ez nem egyik napról a másikra történik, úgyhogy a látványos változásokhoz idő kell. Ha stabil lesz a védelmünk, és jönnek az eredmények, akkor majd lehet tovább csiszolgatni a dolgot, hogy szemre is tetszetős játékkal rukkoljunk elő. Úgy gondolom, sok van bennünk, jó lenne minden pozitívumot előhozni.”

Kovács Istvántól azt is megtudtuk, hogy elsősorban kinek volt köszönhető a diadal.

Olyan taktikát talált ki a szakmai stábjával, amivel eredményesek voltunk és szerencsére a csapat is jól reagált a fájó finnországi kudarcra."

Kovács István szerint a görögök elleni siker elsősorban Marco Rossi érdeme volt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Vidi játékosa sem mehetett el szó nélkül a zárt kapu és a hajrára megérkező szurkolók mellett.

A meccs közben az Üllői útra érkező szurkolók csoportja Forrás: Semleges Térfél Facebook

„Remélem, hogy a közönség és a csapat hamarosan újra egymásra talál, mert ahogyan azt a találkozó előtti sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány is kiemelte,

ez a sport a szurkolókért van és nélkülük semmit nem ér.

Akkor leszünk igazán sikeresek, ha a pályán, és azon kívül a szurkolókkal is meglesz az összhang.”

Legközelebb, október 12-én Görögországban vendégszerepel a csapat, 15-én pedig Észtországba látogat Marco Rossi legénysége. Így

november 15-én és 18-án, a finnek, majd az észtek ellen dobbanhat újra együtt a magyar szív,

a pályán és a Groupama Aréna lelátóin.

Marco Rossi a sajtótájékoztatón

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a meccs utáni sajtótájékoztatón a következőket mondta: "Gratulálok játékosaimnak, akik ugyanúgy harcoltak, mint Finnországban, ahol kevésbé állt mellénk a szerencse. Elsősorban nekik jár a gratuláció" - fogalmazott Marco Rossi, akit tapssal fogadtak az újságírók a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. A szakvezető rámutatott, technikai és taktikai szinten még javulnia kell együttesének, ugyanakkor az átadások, a helyezkedés és labdabirtoklás terén az első félidőben látottakkal meg van elégedve. "A második félidőben kicsit alábbhagyott a lendület, mintha kissé megijedtek volna, hisz rég nyertek mérkőzést. Az ekkor mutatott kitartás és lélekjelenlét miatt viszont dicséretet érdemel a csapat" - mondta. "A játékosok a kezdetektől megfogadták a tanácsaimat, betartották az utasításaimat a pályán. Elképesztően nagy nyomás és felelősség volt rajtuk" - fejtette ki Rossi. - "A futball számomra az emberekről szól, szurkolók nélkül pedig a foci halott. Viszont talán egy kis terhet levett a játékosok válláról, hogy nem volt rajtuk a szurkolók nyomása." A drukkerek énekléséről elmondta, ez számára azt mutatta, hogy odafigyelnek csapatára. "A szurkolók szeretnének egy nyertes csapatot, valahol követték a mérkőzést, és azt látták a televízióban, hogy foggal-körömmel harcolunk a három pontért. Pozitív jel számomra, hogy a szurkolók úgy érezték, el kell jönni és támogatni bennünket" - emelte ki.