Vágólapra másolva!
Csak a helyzetkihasználással volt baj Tamperében a Finnország-Magyarország (1-0) Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzésen. Az északi csapat belőtte azt a gólt, amellyel meg tudta nyerni a meccset, mi pedig annak örülhetünk, hogy a mögöttünk hagyott Leekens-érához képest egy teljesen más szellemű válogatott lépett pályára Finnországban. Marco Rossi nem operettkapitány, ha megkapja a türelmet, akkor ő és a csapat is sikeres lehet.

Kiküldött munkatársunk tamperei jelentése:

Hogy vereség és vereség között mekkora különbség van, arra jó példa, hogy

a tamperei mérkőzés után a magyar szurkolók odahívták a csapatot és megköszönték a játékot.

A közelmúltban akadtak olyan meccsek (Andorrában, Luxemburgban, vagy Budapesten a kazahok ellen), amikor teljesen kilátástálanul játszott a magyar labdarúgó-válogatott. Finnországban viszont az első perctől az utolsóig küzdött, hajtott, helyzeteket dolgozott ki - csak ezeknek a befejezése nem sikerült.

A finnek természetesen óriási sikerként élték meg Magyarország legyőzését, Marco Rossi együttesének játékosai viszont közel sem voltak boldogok. A meccs után a tamperei stadion interjúzónájába először a finn játékosok érkeztek. A meccset eldöntő gólt szerző Teemu Pukki több kérdésünkre is válaszolt.

„Finnországnak óriási dolog ez a győzelem, viszont a csoportban hat meccset kell lejátszani és ez csak az első volt" - nyilatkozta a hazaiak játékosa.

Szerintem jól játszottam, de a csapat minden tagja megtette a magáért, hogy ez az eredmény szülessen.

Teemu Pukki, a finnek gólszerzője Forrás: AFP/Mikko Stig

A görögök ebben a csoportban nagyon erősek, megjósolhatatlan, mi lesz a végén az eredmény. A magyar csapat jó benyomást tett rám, erősek voltak, nehéz volt ellenük küzdenünk.

Utána csak azt a taktikát kellett követnünk, amit az edzőnk kért tőlünk, ezt pedig a csapat valamennyi játékosa betartotta.”

A magyar futballisták közül elsőnek a MOL Vidi középpályása, Kovács István érkezett az interjúzónába.

"Marco Rossi szövetségi kapitány elmondta a mérkőzés előtt, hogy a finnek a kontrajátékból nagyon erősek és felhívta a figyelmet arra, hogy a középpályán ne veszítsük el a labdákat.

Ettől függetlenül a jövőben is el fogom kérni ugyanott a labdát.

Kovács István (b) és a finn Rasmus Schuller a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában, a C osztály 2. csoportjában játszott Finnország - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen

A második félidőben Szalai Ádámnak adtam olyan labdát, amelyből gólt lőhettünk volna - sajnálom, hogy nem sikerült.

A lehetőségeink megvoltak, a kaput nem találtuk el elégszer. A finnek a góljuk után megnyugodtak, mi meg futottunk az eredmény után. A második félidőben rengeteg lehetőségünk volt - nem tudtunk egyenlíteni."

Kovács István nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a magyar válogatott játékán nem lehetett felismerni, mit akar a csapat játszani.

„A meccs végén Marco Rossi annyit jegyzett meg, hogy nem érti, miért mentünk bele a felesleges ívelgetésekbe. Két csatárral küzdöttünk, le kellett volna vinni a labdát az alapvonalig és onnan beadni.

A második félidőben nem játszottunk rosszul, csak a gól hiányzott.”

Arra a felvetésre, hogy a tamperei vereség mennyire töri meg az újjáalakuló válogatottat, Kovács István így felelt.

„Nem lesz könnyű a görögök elleni zárt kapus meccs, de ha ezt a helyzetet nem tudjuk megoldani, akkor mit oldunk meg? A Vidinél nagy fegyver, hogyha hátrányba kerülünk, akkor megfelelően tudunk rá reagálni.

Fiola Attila törött kézzel küzdötte végig a 90 percet. Az Origónak adott nyilatkozatában azt mondta: csak a gól hiányzott.

"Az egész meccset elrontottuk azzal, hogy az elején gólt kaptunk. Szerettük volna kapott gól nélkül lehozni ezt a mérkőzést. A finnek korai gólja az egész meccset átírta. Támadnunk kellett, megvoltak a helyzetek, nem mentek be.

A finnek játéka nem okozott meglepetést a számunkra. Agresszívek és erőszakosak voltak - ezt Marco Rossi is megmondta. Ha a magyar válogatott jobb csapattal játszik, kisebb rajtunk a teher. Most a finnekkel szemben nehezebb volt játszani. hiszen itt nekünk kellett volna dominálni, elvárták tőlünk a győzelmet. Ez mindig sokkal nehezebb, mint egy igazán jó csapat ellen játszani."

A magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter a következőket mondta. "Egy lett a vége, de a három is benne lett volna, nagy szerencse, hogy nem így történt. Nagyon nehéz helyzetbe sodortuk magunkat azzal, hogy korán gólt kaptunk.

Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa Forrás: NurPhoto/Antti Yrjonen/NurPhoto/Antti Yrjonen

Ezután voltak helyzeteink, ezek nem tiszta lehetőségek voltak, de ettől függetlenül lehetett volna belőle gólt szerezni. Nagyon keserű ez a vereség."

Sallai Roland arról beszélt, hogy minél gyorsabban el kell felejteni ezt az összecsapást. "Vegyes érzelmek vannak bennem, hiszen megvoltak a lehetőségeink, de nem tudtunk élni velük.

Sallai Roland (j) és a finn Albin Granlund a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában, a C osztály 2. csoportjában játszott Finnország - Magyarország mérkőzésen Tamperében Forrás: MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen

Nem erre számítottunk, a középpályán a labdavesztések után gyorsan átjöttek rajtunk, a gólt is ebből kaptuk. Mindenesetre le kell szűrnünk a tanulságokat" - mondta a Freiburg futballistája.

Marco Rossi nyilatkozata

"Természetesen mint minden magyar, különösképpen azok a szurkolók, akik elkísérték a csapatot, csalódottak vagyunk. Nagyon szerettük volna győzelemmel kezdeni a sorozatot, az első tizenöt percben két labdát is elveszítettünk a pálya közepén, az egyikből gólt is kaptunk. Mit sem ér az a sok helyzet, ha a befejezéseknél pontatlanok vagyunk" - nyilatkozta Marco Rossi a találkozót követő sajtótájékoztatón. Az MTI kérdésére válaszolva az olasz szakember kiemelte, mindenképpen fejlődni kell a labda járatásában és a széleken vezetett támadásokban, hiszen a középpályáról felívelt labdák nem működőképesek.
A kapitány elmondta, korábbi csapatainál az ötvédős rendszert favorizálta, azonban ennek a begyakorlásához sokkal több időre van szükség, mint az a néhány nap, amelyet eddig a válogatottal dolgozhatott. Ugyanakkor hangsúlyozta: a keretben szereplők többsége négyvédős rendszerben futballozik a klubjában, ráadásul azok a hibák, amelyeket elkövettek, nem a taktikai rendszerhez kapcsolódnak. Marco Rossi kiemelte, nem szabad ezt a mérkőzést "teljes egészében a kukába dobni", ugyanis számos pozitívumot látott a pályán, melyeket meg kell tartani a görögök elleni keddi összecsapásra. "A csapat küzdött, hajtott, mindenki odatette magát, de van úgy az életben, hogy az ember elveszít egy-egy harcot. Ilyenkor alázatos és kemény munkával kell továbbmenni" - mondta a szakember, s hozzátette: a statisztika is kifejezetten kecsegtető dolgokat mutatott, persze ezzel a futballban nem mindig lehet meccset nyerni.

„Nem kezdtük jól a mérkőzést, hidegzuhanyként jött a vezető góljuk a hetedik percben” - fogalmazott Lang Ádám, aki kiemelte: a finnek kihasználták a magyar labdavesztéseket, lehetőségeket teremtettek belőlük, s ezek egyikének kihasználásával meg is nyerték a mérkőzést. Pozitívumként rámutatott: nekik is voltak lehetőségeik.

Szalai Ádámnak a második félidőben ott volt a lábában az egyenlítő gól. Nagy kár, hogy ott is maradt. „Több olyan szituációnk akadt, amelyből gól szerezhettünk volna, sajnos, az én lehetőségem is kimaradt.

Szalai Ádám sérülését vizsgálják sportorvosok Kovács István mellett (10) a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában, a C osztály 2. csoportjában játszott Finnország - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen

Ameddig nem vagyunk bátrabbak, ameddig nem merünk olyan döntéseket hozni, amelyek az éles szituációkban célravezetőek, addig sajnos nem fogunk tudni meccset nyerni, nem tudunk veszélyesebbek lenni a kapu előtt.

Telkiben a felkészülés során az edzések rendben voltak, a hozzáállással sem volt gond. Sok fiatal jut szóhoz, nekik most tényleg az a feladatuk, hogy a rájuk szabott feladatokat bátran és sikeresen végrehajtsák.”

A magyar labdarúgó-válogatott kedden este 20.45-től zárt kapuk mögött fogadja Görögországot a Groupama Arénában a Nemzetek Ligája sorozatban.