Véleményes büntetővel mentett pontot az olasz fociválogatott

Jorginho
Italy's midfielder Jorginho celebrates after scoring with his teammates during the UEFA Nations League football match between Italy vs Poland at Renato Dall'Ara Stadium in Bologna on September 7, 2018. / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Vágólapra másolva!
Pénteken este folytatódtak a Nemzetek Ligája küzdelmei, a játéknap rangadóját az olaszok és a lengyelek vívták egymással Bolognában. Az első féldiőben a vendégek szereztek vezetést, a második játékrészben egy véleményes büntetővel azonban egyenlítettek a hazaiak, így 1-1-es döntetlennel zárult a meccs.

Mind az olasz, mind a lengyel válogatott életében új időszámítás kezdődött, hiszen előbbi ki sem jutott az oroszországi világbajnokságra, utóbbi pedig csalódást keltő szereplés után már a csoportkörben búcsúzott. Az UEFA új sorozatának már új szakemberekkel vágtak neki a csapatok,

a Squadra Azzurra kispadján Roberto Mancini, a lengyelekén Jerzy Brzeczek ült a rangadón.

Bátran kezdtek a hazaiak, az első komoly helyzet mégis a vendégek előtt adódott: Zielinski kapott remek indítást a tizenhatoson belül, aki tisztán lőhetett, Gianluigi Donnarumma azonban briliáns védéssel hatástalanította a próbálkozását.

A folytatásban az olaszok mezőnyben többet birtokolták a labdát, a lengyel védelem azonban jól állta a rohamokat, komoly lehetőség nem alakult ki Fabianski kapuja előtt. A 26. percben Krychowiak került helyzetbe és lőtt takarásból, a Milan kapusa azonban ezúttal is bravúrral hárított. Az olaszok a 37. percben veszélyeztettek először, ekkor Pellegrini tüzelt messziről, mellé.

A túloldalon Zielinski azonban másodszor már nem hibázott: a 40. minutumban Jorginho veszített labdát saját tizenhatosának előterében,

a Napoli támadója pedig kapásból bombázta a hálóba Lewandowski pontos beadását.

Félidőben cserélt Mancini, Pellegrini helyett Bonaventura érkezett a pályára, Lewandowski azonban rögtön a második játékrész elején megduplázhatta volna a lengyel előnyt, félfordulatból azonban föléollózott. Az olaszok bátrabb támadójátékkal rukkoltak elő, de továbbra sem dolgoztatták meg Fabianskit, a vendégek pedig kontrajátékra rendezkedtek be a vezetés tudatában, így hátul is nagyon kellett figyelniük a házigazdáknak.

Pellegrinin kívül kis híján az olasz válogatott is padlóra került Forrás: NurPhoto/Loris Roselli/NurPhoto/Loris Roselli

A 61. percben Balotellit is lehozta az olasz szövetségi kapitány, a Torino gólvágja, Andrea Belotti váltotta, majd Insigne helyét vette át Chiesa, a kockázatos cserék után sem akart összejönni azonban az egyenlítés.

A 76. percben aztán a játékvezető sietett az olaszok segítségére, a visszajátszások alapján ugyanis egy

szabályosnak tűnő Blaszczykowski-szerelés után büntetőt ítélt a hazaiaknak, amelyet a lengyel gólnál hibázó Jorginho higgadtan értékesített.

Szavazzon!

Ön szerint jogos volt a büntető?

A hajrában már nem szakadtak meg a csapatok a győzelemért, így döntetlennel rajtolt a két együttes, amelynek leginkább a csoport harmadik együttese, a portugál válogatott örülhetett.

Eredmények:
A osztály:
3. csoport:
Olaszország-Lengyelország 1-1 (0-1)
gólszerzők: Jorginho (76., tizenegyesből), illetve Zielinski (40.)

B osztály:
2. csoport:
Törökország-Oroszország 1-2 (1-1)
g.: Aziz (41.), illetve Cserisev (13.), Dzjuba (49.)

C osztály:
1. csoport:
Albánia-Izrael 1-0 (0-0)
g.: T. Xhaka (55.)

4. csoport:
Litvánia-Szerbia 0-1 (0-1)
g.: Tadic (38., tizenegyesből)

Románia-Montenegró 0-0
kiállítva: Mugosa (77., Montenegró)

D osztály:
3. csoport:
Feröer-szigetek - Málta 3-1 (2-1)
g.: Edmundsson (31.), Jönsen (38.), Hansson (52.), illetve Mifsud (42.)

Azerbajdzsán-Koszovó 0-0