Vágólapra másolva!
Vasárnap a Wales elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen már a legjobbak lépnek pályára a dán labdarúgó-válogatottban, amely szerdán alacsonyabb osztályokban szereplő játékosokkal állt ki a Szlovákia elleni barátságos meccsre. 

Az ország labdarúgó-szövetségének (DBU) csütörtök esti közleménye szerint ideiglenes megállapodást kötöttek a profi játékosok szervezetével.

A vita elsősorban a futballisták egyéni szponzori megállapodásairól folyik, emellett az utazási feltételek is témát szolgáltatnak. Vasárnap a DBU visszautasította a játékosok azon ajánlatát, hogy a következő két meccsre még legyenek érvényesek a támogatói szerződések, és utána üljenek le ismét tárgyalni.
A dánok szerdán másod-, harmad- és negyedosztályú futballistákkal, valamint teremlabdarúgókkal álltak ki a Szlovákia elleni, nagyszombati barátságos mérkőzésre, de remek helytállásuknak köszönhetően csak 3-0-ra kaptak ki.

A DBU attól tartott, ha a világranglistán kilencedik helyezett, az idei világbajnokságon nyolcaddöntős válogatott nem állt volna ki a találkozóra, kizárják a 2020-as Európa-bajnokságról.

A legjobb dán válogatott lép pályára a Nemzetek Ligájában Forrás: AFP/Martin Bernetti

A csütörtöki ideiglenes megállapodásnak köszönhetően Christian Eriksen, Kasper Schmeichel és társaik ott lesznek a pályán Wales ellen vasárnap,

amikor a dánok - saját közönségük előtt, Aarhusban - bemutatkoznak a Nemzetek Ligájában.

"A nemzeti csapat, illetve a dán labdarúgásban mindenki számára jó hír, hogy ezen a fontos mérkőzésen

- mondja Jesper Möller, a DBU elnöke.

Mads Öland, a játékszervezet vezetője úgy fogalmazott, a megállapodással tettek egy lépést a helyes irányba, a válogatott játékosok pedig örömmel vették tudomásul, hogy végre csak a vasárnapi meccsre kell koncentrálniuk.

Az egyelőre szeptember 30-ig szóló megállapodás

szerint a Wales elleni meccsen a korábbi feltételek szerint szerepelnek a futballisták, a kereskedelmi jogokat az eddigieknek megfelelően kezelik. A tárgyalások jövő hétfőn folytatódnak a két fél között.

A dán szövetségnek tavaly egy női világbajnoki selejtezőt kellett lemondania azért, mert a játékosokkal nem tudott megállapodni a szerződéseikről.