Vágólapra másolva!
Luke Shaw az angol labdarúgás egyik legnagyobb tehetségeként érkezett a Southampton csapatától a Manchester Unitedhez 2014-ben. Sokan úgy gondolták, akár másfél évtizedre is megoldhatja a United és az angol válogatott balhátvéd posztját, 2015-ben egy lábtörés azonban mindent megváltoztatott.

Luke Shaw 2014-ben a világbajnokság legfiatalabb játékosként lehetett ott az angol válogatottal, azon a nyáron a Manchester United 30 millió fontot fizetett érte.

2015-ben egy PSV elleni Bajnokok Ligája-meccsen eltört a lába. A sérülés olyan súlyos volt, hogy komolyan felmerült az amputálás lehetősége is, Shaw elmondása szerint igen közel volt ahhoz, hogy végleg felhagyjon a labdarúgással.

A pillanat, amikor majdnem véget ért Luke Shaw pályafutása Forrás: AFP/Olaf Kraak

Shaw visszatért a sérüléséből, de sokáig nem találta a helyét. José Mourinho, a csapat menedzsere sokszor nyilvánosan kritizálta játékosát, a meccsek alatt, amikor a kispadhoz közelebb játszott, szinte állandóan szóval tartotta a védőt.

Könnyen lehet, hogy ez is kellett ahhoz, hogy újra válogatott formát mutasson.

Shaw tavaly télen sérülése óta először zsinórban öt meccsen kezdett, a világ egyik legjobb balhátvédjének nevezte Mourinho, de Ashley Young simán kiszorította a csapatból.

Shaw nyáron összekapta magát, jóval a többiek előtt megkezdte a felkészülést és olyan fizikai állapotba hozta magát, amilyenben talán még soha nem volt. Életében először végigjátszotta a manchesteriek első négy bajnokiját. Paul Pogba mögött ő futotta a legtöbbet a csapatból, és neki volt a legtöbb sprintje, a Leicester elleni nyitányon pedig gólt is szerzett, és ő lett augusztus hónap legjobbja a Vörös Ördögöknél.

Luke Shaw kirobbanó formában van Forrás: AFP/Oli Scarff

A teljesítménye nem kerülte el a szövetségi kapitány, Gareth Southgate figyelmét sem, újra tagja a válogatottnak, amely a spanyolok ellen készül a Nemzetek Ligájában.

„Hazudnék, ha azt mondanám, nem jutott eszembe soha, hogy abbahagyom, de a családom és a barátaim segítettek a nehezebb pillanatokban. Nem sokon múlt, hogy elveszítsem a lábam, de az orvosok ezt csak hat hónappal a sérülésem után közölték. Ha hamarabb tudom, akkor is mindent megtettem volna, hogy visszatérhessek” – mondta Shaw az angol válogatott sajtótájékoztatóján.

„Az eindhoveni sérülés után, ha azonnal hazarepülök, könnyen lehet, hogy elveszítem a lábamat, olyan súlyos volt a sérülés. Nem is akarok ezzel sokat foglalkozni, két vágás emlékeztet a dologra. Erősnek érzem magam, a jobb lábam pedig ugyanolyan jó, mint a sérülés előtt volt” – mondta Shaw.

Luke Shaw ma már újra válogatott Forrás: AFP/Paul Ellis

Shaw azt is elmondta, kellettek Mourinho kritikái, mert mindketten tudták, sokkal több van benne, mint amit mutatott.