Három magyar futballdráma Finnországban, most jön a negyedik?

95719043 Horizontal
Hungarian players celebrate Balazs Dzsudzsak's (C-on the ground) winning goal scored in extra time in Helsinki, Finland on October 12, 2010 in the football qualifying match between Finland and Hungary of the 2012 UEFA European Football Championship. AFP PHOTO/LEHTIKUVA / Jussi Nukari *** FINLAND OUT *** / AFP PHOTO / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Vágólapra másolva!
Szombaton 18 órakor Tamperében kezdi meg szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája C divíziójában. Az új szövetségi kapitány, Marco Rossi egyből tétmeccsen mutatkozik be, a finnek pedig remegve várják az újabb találkozást a magyarokkal. A legutóbbi három finn-magyar tétmeccs nem akármilyen drámákat hozott, mi most ezeket idézzük fel. 

1997: Hat érintésből négy a finneké, hihetetlen öngól

Utólag könnyen okos az ember, ma már azt mondjuk, hogy

jobb lett volna, ha a finnek mennek a vb-pótselejtezőre és kapnak tizenkettőt a jugoszlávoktól.

Az 1997. október 11-én, Helsinkiben 1-1-re végződött vb-selejtező eredménye a csoport második helyére repítette Csank János csapatát, amely pótselejtezőt ért. A többit már tudjuk. Minden idők legerősebb jugoszláv válogatottja Budapesten 7-1-re, Belgrádban 5-0-ra verte a magyarokat, és 12-1-es összesített eredménnyel jutott ki az 1998-as franciaországi vb-re.

A selejtező első és utolsó meccse volt a finnek elleni találkozó. Az elsőn, 1996. szeptember 1-jén a derék északiak gólpasszal ajándékozták meg Orosz Ferencet, aki be is vágta, ezzel 1-0-ra nyert a magyar együttes. Mutatjuk is, hogyan.

A gól 3.25-től látható:

A csoport utolsó fordulóját 1997. október 11-én rendezték, Csank János csapata Helsinkibe utazott.

Az a meccs előtt is világos volt, hogy a döntetlen nekünk jó,

azaz arra kellett csak vigyázni, hogy Finnország ne győzze le Sáfár Szabolcsékat.

A háromfokos hidegben, szakadó esőben megrendezett összecsapáson a finnek szerezték meg a vezetést, majd következett a 91. perc, amikor

minden idők egyik legviccesebb öngóljával egyenlített Magyarország.

A szögletet követő utolsó hat érintésből négy a finneké volt, egyebekben megpróbálom leírni az eseményeket, aztán úgyis megnézhetik.

  • 1. A magyarok balról szögletet végezhettek el a 91. percben.
  • 2. Halmai Gábor fejjel megcsúsztatta a labdát, amely Paatalainen lába elé hullott.
  • 3. Paatalainen megpróbálta a labdát lekezelni, amely messze pattant tőle.
  • 4. Az egyik finn fel akart szabadítani, helyette telibe találta Sebők Vilmost.
  • 5. Sebőkről a labda a gólvonal felé pattant, a vonalon ott állt Mahlio.
  • 6. Mahlio szintén fel akart szabadítani, de könyökön lőtte saját kapusát, Moilanent.
  • 7. A finn kapus karjáról a labda a gólvonal mögé pattant. 1-1.

Mindez akkor történt, amikor már senki sem számított arra, hogy a magyar válogatott egyenlíteni tud.

Teuvo Moilanen kapus és Sami Mahilo tehetetlenül nézi a gólvonalon átjutó labdát 1997. október 11-én, a Finnország-Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés 91. percében Forrás: MTI/Hannu Vierula

A finnek történetük során először és mindmáig utoljára álltak ennyire közel vb-pótselejtezőhöz, mert világbajnokságon Finnország még sosem járt. Pedig

ezen a meccsen pályán volt a finn labdarúgás valaha volt legnagyobb csillaga, Jari Litmanen

is, aki akkor a holland Ajaxban légióskodott.

2010: Dzsudzsák Balázs csodagólja a 94. percben

A 2012-es Európa-bajnokságra vezető selejtezőben újfent egy csoportba kerültünk a finnekkel. Az idegenbeli meccsen Szalai Ádám góljával (a gólpasszt Koman Vladimir adta, hol van ő már? Pedig ennek a meccsnek a másnapján a Nemzeti Sport vezércikkírója azt írta, hogy Koman olyan eleganciával irányított, mint Bozsik Cucu.)

Szalai Ádám az első magyar gól szerzője volt a 2010. októberi Eb-selejtezőn Helsinkiben Forrás: AFP/Lehtikuva/Jussi Nukari

1-0-ra vezetett a magyar csapat, majd a finnek egyenlítettek. Már-már úgy tűnt, hogy 1997-hez hasonlóan megint 1-1 lesz a vége, amikor elkövetkezett a 94. perc.

A játékvezető már az óráját nézte, amikor Elek Ákos saját térfeléről megindult a finn kapu felé.

A jelenet 2.18-tól látható:

Több volt ez, mint egy győztes gól. A meccset magam is láttam a helyszínen,

a magyar válogatott ellentmondást nem tűrően, az utolsó pillanatig támadva próbálta meg a győzelmet kicsikarni.

Pedig a 71. percben a finn szövetségi kapitány pályára küldte azt a Jari Litmanent, aki már az 1997-es vb-selejtezőn, vagyis 13 évvel korábban játszott a magyar válogatott ellen. Litmanen ekkor már majdnem 40 éves volt, odahaza a Lahti színeiben focizott. Az első válogatott meccsét 1989-ben, 18 évesen játszotta Trinidad és Tobago ellen. Mivel 2010-ben is szerepelt a finn nemzeti csapatban, elmondhatta magáról, hogy négy különböző évtizedben is pályára lépett a válogatottban. Egészen egyedülálló teljesítmény.

A kupac alján Dzsudzsák Balázs, akinek a góljával 2010 októberében nyertünk Helsinkiben Forrás: AFP/Lehtikuva/Jussi Nukari

Ezzel a győzelemmel együtt sem sikerült a magyar válogatottnak elérnie a csoport második helyét, bár tényleg nem sok hiányzott hozzá. Egervári Sándor csapata 19 ponttal zárt a harmadik helyen, a csoportból az első hollandok és a második svédek mehettek az Európa-bajnokságra. Ez volt az a kvalifikációs sorozat, amikor

Budapesten 2-1-re megvertük a svédeket,

a finnekkel odahaza azonban csak 0-0-ra voltunk képesek. Igaz, ha az a meccs megvan, akkor sem tudunk másodikok lenni a csoportban.

2015: Stieber Zoltán a 82. percben érkezett

A finn-magyar focidráma harmadik felvonása nem volt annyira izgalmas, mint az első kettő, de itt is a hajrában született meg a magyar csapat győztes gólja Helsinkiben.

Ez az az Eb-selejtező volt, amelyet Pintér Attila vezetésével kezdett meg a magyar csapat, őt egy meccs után Dárdai Pál váltotta a kapitányi székben. Dárdainak ez a júniusi, Helsinkiben megrendezett meccs volt az utolsó, ez után kellett átadnia a marsallbotot a német Bernd Storcknak.

Dárdai kettős szerepvállalását – bármennyire is szerette volna az MLSZ – a Hertha Berlin nem engedélyezte.

A szokatlanul meleg időjárásban rendezett júniusi találkozó előtt Dárdai előre jelezte, hogy borzalmasan nehéz meccs lesz ez, senki se számítson sziporkázó játékra. A kapitány jóslata teljesen beigazolódott. Stieber gólja és ez a három pont nagyon kellett ahhoz, hogy a magyar válogatott a csoport harmadik helyén kössön ki és pótselejtezőt játsszon a norvégokkal.

Stieber Zoltán a labdával, a 2015. júniusi finnek elleni mérkőzés 82. percében ő lőtte a magyarok győztes gólját Forrás: AFP/Lehtikuva/Jussi Nukari

A többi már ismert, Norvégia ellen kettős győzelemmel jutottunk ki a 2016-os Európa-bajnokságra, ahol csoportelsőként mentünk a nyolcaddöntőbe. Ott Belgium állította meg a magyar csapatot.

2018: Újabb dráma következik?

Abban a tekintetben mindenképpen különleges a helyzet, hogy az új szövetségi kapitány,

Marco Rossi első alkalommal és mindjárt tétmeccsen debütál a válogatott padján.

Azonban nem is olyan régen éppen Dárdai Pál ugrott be hasonló helyzetben a kapitányi posztra, hiszen Pintér Attila 2014-es eltávolítása után Dárdainak is tétmérkőzésen, a románok elleni idegenbeli Eb-selejtezőn kellett debütálnia. A bukaresti 1-1, majd a három nappal később Tórshavnban Feröer ellen elért 1-0-s győzelem sikeres belépő volt.

A finneket egészen biztosan fűti a sokszoros visszavágás vágya.

Háromszor buktak el velünk szemben tétmeccset otthon. A Nemzetek Ligája sorozata nekik is jó lehet arra, hogy több sikerélménnyel gazdagodva játsszák le a sorozatot. Ezzel együtt a tamperei meccs drámaiságától szívesen eltekintenénk.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.