Vágólapra másolva!
Öt nappal a finnek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt Marco Rossi szövetségi kapitány, valamint a magyar csapat két játékosa, Szalai Ádám és Fiola Attila tartott sajtótájékoztatót Telkiben, ahol a válogatott új mezét is bemutatták.

„Jó napot kívánok" – kezdte magyarul a sajtótájékoztatót Rossi, aki elmondta, hogy Lang Ádámot, Kádár Tamást és Gulácsi Pétert leszámítva már mindenki megérkezett Telkibe. A következő napokban az olasz edző dupla edzéseket tart a csapatnak, majd pénteken utaznak Tamperébe, Finnországba.

„A futball nem különbözik sokban az egyéb munkáktól. Olyan környezetet szeretnék kialakítani, amiben a játékosok jól érzik magukat, szívesen jönnek haza. Lesznek szabályok, a pályán és a pályán kívül is a helyes viselkedést várom el. Egy jó hangulatú társaságot akarok – nyilatkozta a célkitűzésekkel kapcsolatban az olasz, aki a honvédos sikereiből próbál erőt meríteni a válogatott irányításához. – Van egy olasz mondás: a jól elkezdett munka, félig befejezett munka. A korábbi magyarországi pályafutásom során voltak nagy sikereim (a 2016/2017-es szezonban bajnoki címet nyert a Honvéddal – a szerk.), azon fogok dolgozni, hogy a válogatottal is jó eredményeket érjek el."

Rossi szerint, aki nem győzelemre játszik, az vereségre van ítélve Fotó: Polyák Attila - Origo

A szövetségi kapitány hétfőn kezdte meg a munkát, így mindössze néhány napja van felkészíteni a válogatottat az első tétmeccsre. „Megvan bennem a kétely, mert korábban klubcsapatokat edzettem, több időm volt, beleláttam a játékosok fejébe. Az idő a fő ellenségünk. Az elődjeimmel szemben hátrányból indulok, mert jóval kevesebb időm van felkészíteni a csapatot az előttünk álló feladatokra."

Rossi végig nyugodt volt a sajtótájékoztató alatt, de arról biztosított mindenkit, hogy a mérkőzéseket kellő szenvedéllyel fogja megélni. „Aki ismer, tudhatja, mikor itt ülünk, nagyon nyugodt vagyok. A pályán azonban elkap a hév, ingerült tudok lenni, de tisztában vagyok vele, hogy a magyar válogatottat képviselem. Ennek megfelelően próbálok majd megnyilvánulni a pályán."

A következő meccsekre vonatkozóan elmondta, hogy csakis a győzelemre játszik, és kérte a szurkolók segítségét is, mondván, a Vidi Bajnokok Ligája-meccsein is remek hangulatot csináltak a drukkerek, ez pedig sokat segített a csapatnak.

Szalai Ádám bombaformában kezdte a német bajnoki idényt. Két meccsen három gólt szerzett Fotó: Polyák Attila - Origo

A 2016-os Európa-bajnokság óta lejátszott 18 mérkőzéséből 11-et elveszített a magyar válogatott, közte az Andorra, Luxemburg és Kazahsztán elleni találkozókat. Szalai Ádámot, a Hoffenheimben remeklő csatárt kérdeztük arról, hogy mi lehetett a gond az utóbbi két évben, de hosszas elemzésbe nem akart belemenni, tartja magát ahhoz, amit évekkel ezelőtt elmondott. „Nem optimális a helyzet. Végigcsináltuk a felkészülést egy szövetségi kapitánnyal, a tétmeccseknek pedig már egy újjal megyünk neki. Új kapitány, új elképzelés, nem lesz túl egyszerű. De lehet, hogy pont ez fog segíteni nekünk. Most találkoztam először a szakmai stábbal, hétfő van, nagyon kevés idő van arra, hogy valami kialakuljon, amivel hirtelen elkezdünk mérkőzéseket nyerni. A cél az, hogy valami elinduljon és hogy sikeresebbek legyünk mint eddig. Tartom magam ahhoz, amit egy korábbi sajtótájékoztatón elmondtam. Jól érzem magam, hosszú szezon áll előttem, próbálok mindent kiadni magamból. Remélem sikeres tudok lenni a válogatottal és a csapattal egyaránt" – válaszolt az Origo kérdésére.

Szalai beszélt Dzsudzsák Balázsról is, elmondta, hogy egy ilyen tehetséges játékos hiányát meg fogja érezni a válogatott. Saját maga szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy vezér próbál lenni, próbálja segíteni a szövetségi kapitány munkáját, hogy az üzenete eljusson a fiatalokhoz. A csatár hozzátette: örül annak, hogy nem barátságos meccseket játszanak, hanem az Európa-bajnoki részvételért harcolhatnak.

Bemutatták a válogatott új mezét Fotó: Polyák Attila - Origo

A sajtótájékoztatón Szalai, Fiola Attila, valamint Fél Patrícia és Fél Alexandra női válogatott labdarúgók bemutatták a válogatott új mezét, mely az 1954-es vb-sikerei előtt tiszteleg. A mez gyerek méretben és női fazonban is megvásárolható hétfőtől az MLSZ webshopjában.

A magyar válogatott Tamperében a finnek ellen kezdi meg a Nemzetek Ligája-szereplést szeptember 8-án, majd három nappal később a Groupama Arénában fogadja a görögöket.