Volt CIA-ügynököket, tudósokat és újságírókat is lefizettek a katariak a vb-rendezésért

Preparations for 2022 FIFA World Cup in Qatar FIFA 2022 world cup HORIZONTAL landscape 2022 world cup
Még mindig sok a kérdés a 2022-es vb-vel kapcsolatban, de a stadionok épülnek
Vágólapra másolva!
A Sunday Timesban jelent meg egy terjedelmes írás arról, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezésére pályázó katari csapat hogy szabotálta a riválisokat.

A Times riportja szerint a katariak PR-ügynökségeket és korábbi CIA-ügynököket is bevetettek, hogy csökkentsék a riválisok, elsősorban az Egyesült Államok és Ausztrália esélyeit a 2022-es vb megrendezésére. A lap kiszivárogtatott dokumentumokat is bemutatott, melyek a pályázat egy korábbi munkatársától származnak.

Még mindig sok a kérdés a 2022-es vb-vel kapcsolatban, de a stadionok épülnek Forrás: Sputnik/Ramil Sitdikov

A dokumentumok szerint olyan befolyásos embereket kerestek, akik saját országuk pályázatának tettek keresztbe, azt a benyomást keltve, hogy a közvélemény nem támogatja az ország vb-rendezését.

A katari szervezőbizottság egyébként közleményben utasította vissza a vádakat, a pályázatot évek óta vizsgálják, a hivatalos amerikai vizsgálat is rendben lezajlott, mindenben a FIFA szabályainak megfelelően jártak el.

Egy amerikai professzor esetét továbbra is vizsgálják, ő a hírek szerint pénzért készített el egy olyan kutatást, ami arra világított rá, hogy gazdaságilag nem érné meg egy amerikai vb-rendezés, ezt a tanulmányt pedig felkapta a nemzetközi média.

A Times szerint a lejáratásban újságírók, bloggerek és egyéb híres emberek is részt vettek, de például a korábbi korrupciós vádak alól már tisztázták a pályázatot a Garcia vezette kétéves amerikai vizsgálatot követően.