FIFA: a CAS elutasította a korábbi főtitkár fellebbezését

Jerome Valcke
Zürich, 2016. január 13. 2014. március 1-jén készített kép Jérome Valckéról, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA főtitkáráról a világszervezet zürichi közgyűlése után rendezett sajtótájékoztatón. A korrupcióval vádolt Valckét 2016. január 13-án azonnali hatállyal menesztették posztjáról. A volt főtitkárt 2015 szeptemberében visszaélésekkel vádolták meg a 2014-es labdarúgó világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt. (MTI/EPA/Steffen Schmidt)
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi főtitkárának, Jérome Valckénak a fellebbezését, így érvényben marad a korábbi sportvezető tíz évre szóló eltiltása.

Valckét 2016 februárjában 12 évre tiltotta el a sportággal kapcsolatos minden tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, majd a fellebbviteli testület - amely külön vizsgálta Valcke szerepét a 2018-as és 2022-es világbajnokság közvetítési jogainak karibi értékesítésében - az év júliusában két évvel mérsékelte a büntetést.

A CAS pénteken hozta nyilvánosságra döntését, melyet azzal indokolt, hogy a FIFA fellebbviteli döntése "teljes mértékig helyénvaló".

A CAS elutasította a korábbi főtitkár, Jérome Valcke fellebbezését Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Steffen Schmidt

A korábbi FIFA-vizsgálat megállapította, hogy Valcke közreműködött útiköltségekkel kapcsolatos szabálytalanságok elkövetésében, személyes célokra vette igénybe a szervezet magánrepülőgépét, korrupt módon értékesítette a világbajnokság televíziós és médiajogait, valamint bizonyítékokat semmisített meg.

Valckét 2015 szeptemberében a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt is visszaélésekkel vádolták meg. A FIFA egy korábbi értékesítő partnere azt állította, hogy a brazíliai vb-n a legjobb belépőket háromszoros áron adták el. Ezt követően a sportvezetőt minden feladata alól felmentették.