Negyvenmilliós sikkasztással gyanúsítják a spanyol futballszövetség elnökét

Horizontal
President of the Spanish Football Federation, Luis Rubiales, attends a press conference at Krasnodar Academy on June 13, 2018, ahead of the Russia 2018 World Cup football tournament. Spain sacked coach Lopetegui just two days before the team's opening game against Portugal at the World Cup, Spanish football federation chief Luis Rubiales confirmed on June 13, 2018. In a surprise announcement on June 12, Real Madrid named Lopetegui as their next manager to start work after the tournament in Russia, sparking outrage among the federation and Spanish fans at the timing of the announcement. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
A valenciai ügyészség vizsgálatai szerint Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke nem saját vagyonából, hanem az előző munkahelye kasszájából finanszírozta háza felújítását. 

Az idén májusban megválasztott elnök - akinek egyik első megmozdulása a Real Madridhoz aláíró szövetségi kapitány, Julen Lopetegui kirúgása volt a világbajnokság rajta előtti napon - előző munkahelyéről, a Spanyol Labdarúgók Szövetségétől (AFE) hozta magával a bajt.

A vádat korántsem mellékesen annak a Miguel Ángel Galánnak a keresete alapozta meg, aki tavasszal Rubiales ellen indult az elnökválasztáson, de napokkal a voksolás előtt visszavonta a pályázatát.

Luis Rubiales magyarázkodhat, aztán lehet, hogy ő lesz a következő felperes Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az ügyészség szerint Rubiales 2015-ben még az AFE elnökeként bízta meg Yasmina Eid-Mached építészt a háza felújításával. A 120 ezer euró (mintegy negyvenmillió forintnyi) munkát pedig nem saját zsebéből finanszírozta, hanem az AFE kasszájából. Mégpedig oly' módon, hogy a profi labdarúgástól visszavonulva anyagi vagy magánéleti válságba kerülő focisták számára építendő Casa del Futbolista nevű épület kivitelezésével is Eid-Machedet bízta meg, majd ennek a nagyobb volumenű munkának az első, mintegy 28 600 eurós (kb. 9,3 millió forint) részszámlájából kívánták letudni a magán jellegű felújítást, írja a CadenaSER spanyol rádióra hivatkozva az AS című spanyol sportlap.

Miguel Ángel Galán elmondása szerint több, közte és az építés között folytatott beszélgetés felvételével is tudja igazolni a történteket, Eid-Mached azonban rendületlenül cáfolja a fenti vádakat, és közölte, hogy nem megy el a szeptember 12-re kitűzött valenciai meghallgatásra sem. Az ügyészség egyelőre hivatalból nyomoz az ügyben.

Az AFE ugyancsak a leghatározottabban cáfolja Galán vádjait, állítva, hogy Rubiales, igenis a saját vagyonából fedezte háza felújítását, az építésszel pedig semmilyen megegyezés nem született, miután a szervezet nem egy személyt, hanem egy irodát bízott meg a tervek elkészítésével, amellyel most éppen perben áll, a vállalt határidők be nem tartása miatt.