A Manchester Unitedet kiejtő spanyol szupercsapattal küzd az Újpest

fbl TOPSHOTS Horizontal CHAMPIONS LEAGUE FOOTBALL FULL LENGTH JOY SHOUTING
Sevilla's French forward Wissam Ben Yedder (R) celebrates with Sevilla's Spanish midfielder Pablo Sarabia after scoring during a last 16 second leg UEFA Champions League football match between Manchester United and Sevilla at Old Trafford in Manchester, northwest England on March 13, 2018. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Vágólapra másolva!
Az azeri Neftci Bakut 5–3-as összesítéssel búcsúztató Újpest ellenfele a Sevilla lesz az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában. A spanyol klub a sorozat specialistájának számít: 2006 óta ötször nyerte meg a trófeát, illetve ennek az elődjét, az UEFA Kupát. Az előző szezonban a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig jutott (kiejtve a Manchester Unitedet), de az összképet tekintve tavaly nyár óta lejtmenetben van a csapat. Akkor távozott a sportigazgatói posztról Ramón Rodríguez Verdejo, ismertebb nevén Monchi, akinek pótlását a nagy fogadkozás ellenére sem sikerült megoldani. Egy év leforgása alatt már a negyedik edző ül a kispadon, most például a spanyol bajnokság egyik hipszteredzőjének számító Pablo Machín.

A Sevilla történelmét két nagy időszakra lehet felosztani:

a Monchi távozása előtti, és a Monchi távozása utáni korszakra.

Monchi majdnem 30 év után hagyta el a klubot 2017 nyarán. A világ leghíresebb sportigazgatója több mint 200 játékost igazolt, és 200 millió eurós profitot termelt a Sevillának, amely a 128 éves fennállása alatt 13 trófeát nyert, ebből kilencet a Monchi-korszakban. Helyét Óscar Arias vette át.

– mondta tavaly nyáron Arias.

Ramon Rodriguez Verdejo, azaz „Monchi” a sevillai stadionban Forrás: AFP/Cristina Quicler

Kezdésként az argentin válogatotthoz távozott Sampaoli helyére megszerezte Eduardo Berizzót, aki egy évvel korábban az Európa-ligában és a spanyol kupában is elődöntőig vezette a Celta Vigót.

A keret adott ahhoz, hogy a klub játékfelfogása változtatás nélkül érvényesüljön” – nyugtatott meg mindenkit a sportigazgató. Előremutató szavak voltak ezek. Hogy végül mi valósult meg belőlük? Semmi.

Magyar vonatkozás

Az Újpest egykori legendás játékosa és edzője, stadionjának névadója nem más, mint a városi rivális Real Betis korábbi magyar sikeredzője, Szusza Ferenc. Szusza 1971 és 1976 között irányította a sevillai együttest. Az AS kiemelte, a magyar edző volt az első, aki a csapatba állította a fiatal Rafael Gordillót, aki később a Real Betis klublegendája lett.

Monchi távozása és a helyébe lépő Oscar Arias bemutatkozása nem zajlott zökkenőmentesen.

Az edzőjét, sportigazgatóját és jó néhány kulcsjátékosát elveszítő csapat nem tudott kikászálódni a gödörből, amit a tabellán elfoglalt helyezése is jelzett.

Berizzo Celtánál alkalmazott támadófutballja ígéret volt a szurkolóknak, hogy Jorge Sampaoli olykor őrületbe csapó rohamozásait átgondolt és látványos építkezés váltja. Ehhez érkeztek is minőségi igazolások: klubrekordot jelentő összegért, 20 millió euróért a Sampdoriából előhúzták „Carlos Bacca 2.0-át”, azaz Luis Murielt, jött a Manchester Citynél leszázalékolt Jesús Navas és Nolito, valamint a középpálya megerősítésére Éver Banega.

Egyvalami nem jött velük. A gól.

A 11. fordulóra az utóbbi hat év legszegényebb góltermését tudta felmutatni a Sevilla (12): a szezon ezen szakaszában legutóbb 2011-ben szűkölködött így a csapat.

A Bajnokok Ligája 2017-18-as idényében a Sevilla a Manchester United csapatát ejtette ki a legjobb 16 között Forrás: AFP/Oli Scarff

A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó előtti fordulójában a Sevilla 0–3-as első félidő után mentette ikszre a meccset a Liverpool ellen. Sajtóértesülések szerint Eduardo Berizzo a szünetben mondta el a játékosoknak, hogy prosztatarákja van (később a CNN azt közölte, hogy már napokkal a meccs előtt tudtak a dologról).

– nyilatkozta a meccs után Éver Banega. A döntetlennel szinte biztossá vált, hogy a Sevilla továbbjut a csoportból.

Egy felejthetetlen BL-meccs Sevillában: Sevilla-Liverpool 3-3 Forrás: AFP/Cristina Quicler

A bajnokságban eközben felemás eredmények jöttek: idegenbeli győzelem a Villarreal ellen, ötgólos pofon a Real Madridtól.

A december 20-ai, Sociedad elleni 3–1-es vereség után a vezetőség azt mondta, elég volt.

Elküldte Eduardo Berizzót. BL-nyolcaddöntő, bajnoki ötödik hely – mindössze két ponttal lemaradva a negyedik Real mögött. Váratlan és érthetetlen döntés volt Berizzo elküldése. De nem annyira, mint a következő. A madridi AS Thomas Tuchelt, Laurent Blanc-t, Vincenzo Montellát és a korábban éveken át Spanyolországban dolgozó Javi Gracíát nevezte meg lehetséges utódként. Hogy ebből a négyesből hogy jött ki végül Montella, azt talán még a vezetőség sem tudná észérvekkel alátámasztani.

Jesus Navas bedobást végez el, mögötte a Sevilla olasz vezető edzője, Vincenzo Montella figyel Forrás: AFP/Cristina Quicler

Az olasz edző egy Cádiz elleni 2–0-s győzelemmel mutatkozott be a kupában, majd három nappal később jött a Betis elleni sevillai derbi.

A meccs jelentőségéről annyit, hogy amikor Sampaoli megérkezett Sevillába 2016 nyarán, a taxisofőr figyelmeztette, az év végi bizonyítványban egyvalami számít: a Betis elleni derbik eredményei.

Az Újpest elhozza nekünk a La Liga egyik sztárcsapatát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Montella tehát egyből a mély vízben találta magát, és bizony ott is maradt:

a Betis – története során először – ötöt rúgott a Ramón Sánchez Pizjuánban, és hat év után először nyerte meg a derbit.

Montella óriási bravúrt végrehajtva, a Manchester Unitedet kiejtve BL-negyeddöntőbe vezette a Sevillát, oda, ahol 1958 óta nem járt, de a bajnokságban minden jó eredményre jutott egy rossz. Az Old Traffordon aratott 2–1-es siker után inkább csak rossz,

a Sevilla kilenc meccsen át maradt nyeretlen,

így április végén a vezetőség kirúgta az olasz edzőt. Helyét ideiglenesen Joaquín Caparrós vette át, aki az utolsó négy meccsből hármat is megnyert (közte a Real ellenit), és a hetedik helyre hozta be a csapatot.

A nagy négyes

A Premier League tavalyi hetedik helyezettje, a Burnley a skót Aberdeen ellen játszik az EL második selejtezőkörében.
A Bundesliga hatodik helyezettje, a Gulácsi Pétert is foglalkoztató Lipcse a svéd Häckent kapta.
A Serie A hetedikje, az Atalanta a bosnyák Szarajevót fogta ki.
A spanyol hetedik Sevilla pedig az Újpestet.

Nyártól az a Pablo Machín irányítja a Sevillát, aki 2014 és 2018 között a Girona edzője volt. A katalán kiscsapatot sokan hasonlították az Atlético Madridhoz. Nem a futballja, hanem a sorsa miatt. Egymás után háromszor is az osztályozóban bukott el a csapat (kétszer a döntőben), mielőtt 2017 májusában kivívta az első osztályú részvételt – 87 éves fennállása alatt először.

Pablo Machín a Girona csapatától érkezett Sevillába edzőnek Forrás: NurPhoto/Patricio Realpe/ChakanaNews/Agencia Gráficos/NurPhoto/Patricio Realpe

Machín hosszú évek óta a 3-5-2-es formációban hisz (vagy 3-4-2-1), ami picit elüt a spanyol bajnokságban megszokottól, de pont emiatt sikeres (néha viszont látványosan összeomlott, a Sociedad ötöt, a Barcelona és a Real hatot-hatot, az Eibar oda-vissza négyet lőtt nekik). Az újonc Girona sokáig dörömbölt Európa ajtaján, de aztán az történt vele, ami az Eibarral szokott, amióta feljutott: tavaszra elfogyott, az utolsó tíz meccséből csak kettőt nyert meg, így a tizedik helyen fejezte be a szezont. Ennek ellenére a szereplést sikerként könyvelték el, ami a Gironának tiszteletet és busás tévépénzt, Machínnak egy sevillai szerződést ért.

Kösz, UEFA

A Sevilla, a Burnley, a Lipcse és az Atalanta a négy topliga 7. (illetve a Lipcse esetében a 6.) helyezettje már a héten kezd az EL-selejtezőjében. Hogy ezek a csapatok mit keresnek itt? Azzal, hogy az UEFA a négy topliga első négy helyezettjét automatikusan betolta a BL-főtáblára, az EL-ben a másik három indulóból csak kettőnek van helye az EL főtáblán, a harmadik (a "leggyengébb") megy selejtezni. Hát így esett be a Sevilla az Újpestnek. Az angol 7., a Burnley amúgy az Aberdeent kapta, na az lesz a csontzene.
Amúgy ha ebből a négy csapatból bármelyik megnyeri az EL-t, az azt jelenti, hogy 21 (!) meccset játszik ebben a sorozatban. Kösz, UEFA.

Az ötszörös UEFA-kupa/Európa-liga-győztes Sevilla valószínűleg nem a legerősebb összeállításában fogadja majd az Újpestet, nem lenézésből, hanem mert jó páran ott voltak az oroszországi világbajnokságon, így ők csak később kapcsolódnak be a felkészülésbe (pl Banega, N'Zonzi, Mercado, Kjaer).

Az Újpest továbbjutása után az AS spanyol napilap arról írt, hogy a Sevillánál örülnek a magyar csapatnak, amely szakmailag (és az utazás szempontjából is) kedvezőbb ellenfélnek tűnik, mint az Neftci Baku.

A párharc első meccsét jövő csütörtökön 21:45-től rendezik a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban, a visszavágót egy héttel később játsszák Újpesten.

Szavazzon!

Mit vár a Sevilla-Újpest párharctól?