Vágólapra másolva!
Születésének 90. évfordulóján Budai II. Lászlóra, az Aranycsapat jobbszélsőjére emlékeztek csütörtök délután Rákospalotán a róla elnevezett stadionban.

Az ünnepségen Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy az általa alapított Aranycsapat Emlékév Testület azt vállalta, hogy méltó módon megemlékezik a legendás tizenegyet alkotó labdarúgók születésének és halálának kerek évfordulóiról.

Hangsúlyozta: az oroszországi labdarúgó-világbajnokság kapcsán végzett egyik felmérés bebizonyította, hogy "a magyarok szeretik a jó futballt", s vágynak arra, hogy újra olyan játékosaik legyenek, mint Budai II. László, illetve az Aranycsapat tagjai, vagy amilyen szellemiségű és elkötelezettségű futballistái a most vb-ezüstérmes Horvátországnak vannak.

"Tekintettel arra, hogy az Aranycsapat tagjai a magyar történelmet írták, s győzelmeik messze túlmutattak a sportteljesítményeken, fontos, hogy történelmi személyiségként emlékezzünk rájuk" - mondta az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke.

Közölte: mivel az 1952-ben olimpiai aranyat, két év múlva pedig világbajnoki ezüstöt nyert Budai II. László a XV. kerületben született és ott is nyugszik, ezért javasolta, hogy az emlékére állítsanak szobrot a REAC stadionjában. "Ez elől a XV. kerületi önkormányzat sem zárkózott el" - jegyezte meg, hozzáfűzve: a jobbszélső lesz az Aranycsapat hatodik tagja, akiről szobor készül.

Forgács József, a REAC tiszteletbeli elnöke bejelentette, hogy vállalja a szobor felállításának technikai megszervezését.

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke arra emlékeztetett, hogy Budai II. László volt az Aranycsapatban az, aki kiszolgálta az 1954-es vb gólkirályát, Kocsis Sándort. "Ennél fantasztikusabb jobbszárnyat el sem lehetett képzelni" - mondta.

Grosics Edina, az Aranycsapat kapusának, Grosics Gyulának a lánya kiemelte, Budai II. László legnagyobb vágya az volt, hogy egy családi házat építsen Rákospalotán, s az 1956-os forradalom után még egy 80 ezer dolláros külföldi szerződést is visszautasított azért, hogy itthon maradhasson, s ezzel lemondott a világhírnévről.

Az ünnepség végén az Aranycsapat Emlékév Testület, a kerületi önkormányzat és a REAC koszorút helyezett el Budai II. László emléktáblájánál.