Vágólapra másolva!
A magyar és az izraeli futball emblematikus csapatai, a Ferencváros és a Maccabi Tel-Aviv csütörtöki Európa-liga selejtezőmérkőzése kapcsán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Ferencvárosi Torna Club (FTC) közösen hívta fel a figyelmet a hazai sporttörténelem megrendítő alakjára, Tóth "Potya" Istvánra.

Az Európa-liga mérkőzés előtt a hűségre, az önfeláldozó bátorságra és emberségre emlékezett a Ferencváros és a Maccabi Tel-Aviv csapata, hogy mire volt képes halálos veszélyben a legendás Fradi-edző, Tóth „Potya" István és a „Fradi-szív". A Ferencváros kiemelkedő játékosa és első hivatásos edzője 1944-ben az üldözöttek mellé állt, társaival több száz zsidót mentett meg a biztos haláltól. Miután a németek leleplezték Tóth „Potya" István embermentő akcióját, átadták a nyilasoknak, akik Budapest ostroma alatt, napokkal a harcok befejezése előtt kivégezték.

Hős edzőjére emlékezett a Ferencváros Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi Múzeumban tartott megemlékezésen jelen volt Tóth István unokája, Heisler András, a Mazsihisz, valamint Kubatov Gábor, az FTC elnöke is. Köszöntőt mondott Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója, majd Andreides Gábor történész idézte fel Tóth „Potya" István életét. Végül Igor Ujhazi, a Zsidó Világkongresszus antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora méltatta a mártírhalált halt sportlegendát.

A csütörtöki FTC-Maccabi mérkőzésen a játékosokat pályára kísérő gyerekek a legendás sportember arcképével díszített pólókban emlékeznek és emlékeztetnek a nemzetközi bajnokságot nyert hős edzőre.

Tóth "Potya" István a Ferencváros első hivatásos edzője volt, aki önfeláldozó bátorságával, emberségével és hűségével példát állított a jövő nemzedéknek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az eseményt az FTC, valamint a Mazsihisz közösen szervezte, az akció része a Zsidó Világkongresszus és a londoni székhelyű Chelsea labdarúgóklub nemrég meghirdetett kirekesztésellenes kezdeményezésének.