Vágólapra másolva!
Csütörtökön a Ferencváros is megkezdte szereplését a nemzetközi kupaporondon, Thomas Doll csapata a Maccabi Tel-Aviv ellen lépett pályára az Európa-liga selejtezőjének első körében. A gól nélküli első játérszészt követően Spirovski juttatta előnybe a végig magabiztosan játszó ferencvárosiakat, ám a hajrában egy megpattanó lövés miatt nem jött össze a bravúrgyőzelem.

Három nyári szerzemény is a kezdőcsapatban kapott helyet a zöld-fehéreknél, a német szakember

Frimpongnak, Finnbogasonnak és Lanzafamének is bizalmat szavazott.

A Fradi bátran kezdte a találkozót, nem illetődött meg magasabban jegyzett izraeli riválisától.

Mindkét csapat nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembe Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első hangzavart a 2. percben Botka Endre elfutása eredményezte a baloldalon, aki szépen tört be a tizenhatoson belülre és már lövésre lendítette a lábát, az utolsó pillanatban azonban egy vendég védő szögletre tisztázott. A 7. minutumban Varga Roland kapott remek kiugratást Spirovskitól, a ferencvárosi támadó nagyszerűen tekert középre, a Lanzafame elől menteni igyekvő

Saborit pedig kishíján saját kapujába csúsztatott, ám a labda centikkel a kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A Maccabi tíz perc után veszélyztetett először, akkor Avi Rikan életerős lövése szállt nagyjábál fél méterrel Dibusz kapuja fölé.

Lanzafamének nem volt könnyű dolga a kőkemény izraeli védők gyűrűjében Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első negyedóra végén gyors egymásutánban kétszer is felhördült a közönég: előbb Gorriaran szlalomozott végig a komplett izraeli védelmen, az utolsó utáni pillanatban azonban egy becsúszó láb a labdával együtt szerelni tudta. Majd Finnbogasson szerzett labdát a Maccabi tizenhatosának előterében és ugratta ki Lanzafamét, akit elütött a kifutó Predrag Rajkovic, ám már az izlandi támadó szerelését lefújta a spanyol játékvezető.

A félidő folytatásában inkább a küzdelem dominált, komolyabb helyzetet egyik gárda sem tudott kialakítani. A vendégek inkább távoli lövésekkel próbálkoztak, szerencsére inkább kevesebb, mint több sikerrel, és bár

a Fradi szépen járatta a labdát, a tömörülő izraeli védelmen nem tudott rést ütni.

A ferencvárosi szurkolók ezúttal is kitettek magukért, szenzációs hangulatot teremtettek a lelátóra. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hajrában azért még akadt egy-egy lehetősége a csapatoknak, előbb Aaron Schoenfeld használta ki testi erejét és lőtt kapura Abraham Frimpong szorításában, Dibusz azonban könnyedén hárította a próbálkozást. A túloldalon Varga Roland küldött messziről kapura egy szabadrúgást, és bár erő volt a kísérletben, Rajkovic leért a jobbalsó sarokba.

A második játékrész ápolással indult, Gorriaran maradt lent egy ütközés után, nem sokkal később viszont az addigi legnagyobb ferencvárosi lehetőség maradt ki: Varga Roland tekert középre egy szabadrúgást,

Lanzafame pedig senkitől sem zavartatva fejelhetett, ám a vendég kapus kezébe bólintott.

A Maccabi majdnem azonnal büntetett, egy szép támadás és egy remek lekészítés után ismét Rikan tüzelt 16 méterről, épphogy mellé ment a lövése.

Spirovski szerzett vezetést Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 61. percben aztán a következő veszélyes Varga-pontrúgás végre meghozta a gyümölcsét: a beívelés után röviden szabadítottak fel a vendég védők,

a labda Spirovski elé csorgott, aki állítgatás nélkül, kapásból tüzelt a kapuba.

Hátrányban a vendégek érthetően próbáltak fokozni a tempón, de a Fradi védelme és Dibusz jól állta a rohamokat, az ellentámadásokban pedig rendre ott volt a gólveszély. A 78. percben megint Gorriaran bolondította meg az izraeli hátvédsort, ezúttal lövésig is eljutott, de sajnos mellé ment a próbálkozás.

A hajrában aztán mindent egy lapra feltéve támadt a Maccabi, és bár nem igazán érdemelte meg, de egy szerencsés találattal egyenlített: a csereként beálló

Eliran Atar vállalkozott messziről lövésre, amely Blazicon megpattant, így az elmozduló Dibusz mellett védhetetlenül vágódott a kapuba.

Az 1-1-es végeredmény ellenére azonban nincs miért szomorkodnia a Fradinak, mélltó ellenfele volt a Maccabi Tel-Avivnak és reális esélye maradt a továbbjutás kiharcolására az egy hét múlva esedékes visszavágón.

Sikerült megszereznünk a vezetést, de jött ez a megpattanó lövés, amivel keserű lett a vége. De a játékra, amit nyújtottunk, lehet építeni. Ez mindenképpen jó kiindulópont a következő szezonra" – értékelt a lefújás után Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa.

"Nagyon boldog és elégedett voltam a csapat teljesítményével. Jól teljesítettünk védekezésben, és ugyan nem volt sok gólhelyzetünk, de jól dolgoztunk, egységesek voltunk, és a legjobbkor találtunk be – mondta a találkozó után Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője.

Nem volt szerencsénk, Dénes sajnos pont rossz helyen állt, nem háríthatott. De elégedett vagyok, és remélem, hogy legközelebb több szerencsénk lesz" – tette még hozzá a német szakember, aki köszönetét fejezte ki a közönségnek a buzdításért, a visszavágóra utalva pedig azt mondta, a legfontosabb, hogy bátran fussanak ki a pályára és higgyenek abban, hogy idegenben is képesek lesznek gólt szerezni.

1. félidő
45
36Eyal Golasa
1
2. félidő
94
91
90Eliran Atar
90
86Avi Rikan
85Avi Rikan
85Dániel Böde
80Kjartan Finnbogason
80Kjartan Finnbogason
79Vidar Oern Kjartansson
79Vidar Oern Kjartansson
76Varga Roland
76Varga Roland
75Davide Lanzafame
75Davide Lanzafame
67Kjartan Finnbogason
64Eyal Golasa
64Eyal Golasa
61Stefan Spirovski
61
46
Összeállítások
Ferencvárosi TC4-2-3-1
Maccabi Tel Aviv4-4-2
Football Pálya
90
Dénes
Dibusz
8
Lovrencsics
Gergő
25
Miha
Blazic
5
Abraham
Frimpong
21
Endre
Botka
4
Stefan
Spirovski
27
Fernando
Gorriaran
97
Varga
Roland
10
Davide
Lanzafame
23
Lukács
Bőle
7
Kjartan
Finnbogason
95
Predrag
Rajkovic
2
Eliazer
Dasa
3
Jair
Amador
4
Enric
Saborit
15
Dor
Micha
42
Dor
Peretz
23
Eyal
Golasa
22
Avi
Rikan
25
Aaron
Schoenfeld
9
Vidar
Oern Kjartansson
55
Haviv
Ohayon

Ferencvárosi TC

Kezdők
90Dénes Dibusz
8Lovrencsics Gergő
25Miha Blazic
5Abraham Frimpong
21Endre Botka
4Stefan Spirovski
61
27Fernando Gorriaran
97Varga Roland
76
76
10Davide Lanzafame
75
75
23Lukács Bőle
7Kjartan Finnbogason
80
80
67
31Adam Holczer
13Dániel Böde
85
15Matias Ezequiel Rodriguez
17Kornel Csernik
34Ivan Petryak
16Leandro De Almeida
3Zsombor Takacs
Cserék

Maccabi Tel Aviv

Kezdők
95Predrag Rajkovic
2Eliazer Dasa
3Jair Amador
4Enric Saborit
15Dor Micha
42Dor Peretz
23Eyal Golasa
64
64
36
22Avi Rikan
86
85
25Aaron Schoenfeld
9Vidar Oern Kjartansson
79
79
55Haviv Ohayon
6Dan Leon Glazer
7Omer Atzili
16Eliran Atar
90
21Shiran Yeini
31Shahar Piven
77Roslan Barsky
18Eitan Tibi
Cserék