Néhány ok, amiért elhagyhatta Zidane a Real Madridot

637315041 Horizontal
(FILES) In this file photo taken on May 28, 2016 Real Madrid's French coach Zinedine Zidane watches his players during the UEFA Champions League final football match between Real Madrid and Atletico Madrid at San Siro Stadium in Milan. Real Madrid coach Zinedine Zidane said on May 31, 2018 he was leaving the Spanish giants, just days after winning the Champions League for the third year in a row. / AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
Zinédine Zidane csütörtökön bejelentette, hogy két és fél év után, három Bajnokok Ligája-győzelemmel a háta mögött távozik a Real Madridtól. Azzal indokolta döntését, hogy már nem tud újat mondani a játékosoknak, de ez valószínűleg a tükör előtt begyakorolt sablonválasz volt. A valódi okokat csak találgatni lehet, de az biztos, hogy Spanyolországban akkor sem fenékig tejfel az élet, amikor úgy tűnik.

De most tényleg, mi indokolhatta Zidane döntését? Mert, valljuk be, azt a maszlagot, amit a sajtótájékoztatóján mondott, nehéz komolyan venni. „Mi edzők, mindig többet és többet kérünk a játékosoktól, de nálam eljött a pillanat, amikor már nem tudok többet kérni tőlük. Új hangokra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is győztes csapat legyenek.”

Ki, ha nem ő? – tehetjük fel a kérdést joggal. Ki tudna jobban motiválni egy háromszoros BL-győztes csapatot, ha nem az az ember, aki ebből él, amióta 2016 januárjában betette a lábát. Az első pillanattól kezdve azt szajkózta, hogy minden szép és jó, minden szuper.

Zidane két és fél év után távozik Forrás: AFP/Gerard Julien

Zidane a legmagasabb szinten játszott, nála jobban kevesen ismerik a futballt. Pontosan tudta, hogy hogyan kell menedzselni egy öltözőt hogyan kell beszélni az egókkal. Ancelotti segítőjeként azt is megtanulta, hogy csak a győzelem számít, és hogy a játékosokat mindig formában kell tartani. És itt ki is fújt Zidane mint edző. De ne vegyük el tőle, mert remekül csinálta. Csak a győzelem számít? Rendben. Megnyert három BL-trófeát, a legrangosabbat a klubfutballban. A játékosokat mindig formában kell tartani? Rendben. Emlékezzünk vissza, hányszor bizonyult nyerő cserének Asensio vagy Vázquez. Vagy Bale, a Liverpool elleni BL-döntőben, ugye. Tavaly tavasszal a walesi kárára betette Iscót a kezdőcsapatba, aki azóta is csúcsformában játszik. Magyarul: amihez hozzáért, az arannyá változott.

Zidane címei

Spanyol bajnokság: 2017
Bajnokok Ligája: 2016, 2017, 2018
Európai Szuperkupa: 2016, 2017
Klubvilágbajnokság: 2016, 2017
Spanyol Szuperkupa: 2017

És ez az ember azt állítja, hogy kész, vége, nem tud újat mondani a játékosoknak? Na ne. Pláne úgy, hogy a Marca előkeresett egy két hónappal ezelőtti nyilatkozatot, amiben Zidane arról beszélt, hogy szeretné folytatni. Mi változott két hónap alatt? Megnyerték a BL-t. Újra. Oké. És? Ha úgy gondolja, hogy innen nincs feljebb, akkor miért nem ment el már tavaly, amikor elsőként a BL történetében megvédte a címet?

Zidane és a BL: háromból három Forrás: AFP/Franck Fife

Az idei szezon nem a Realé volt, ezt kijelenthetjük. A bajnokságban néhány hónap alatt tetemes hátrányt szedett össze a Barcelonával szemben, a kupából pedig az a Leganés verte ki, amelyik három éve még a nyolcvancsapatos harmadosztályban szerepelt. Zidane-t kikezdte a média, Pérez elnök homlokán gyűltek a ráncok. A franciát ráadásul hetente nyaggatták, hogy mi lesz Ronaldóval, megy vagy marad, miért játszik Benzema, mikor nettó emberhátrány, és miért nem játszik Bale, akiről Ancelotti önéletrajzi könyve óta tudjuk, hogy Pérez kedvence.

Ja, Pérez, persze. Ő volt az, aki egy kupa nélküli szezon után kirúgta a BL-győztes Ancelottit, és kinevezte Rafa Benítezt. Ő az, akinek soha semmi nem jó, semmi nem elég. Ő az, aki ugyanúgy, ahogy a kétezres évek elején, most is olyan csapatot akar, amelyik nem csak Spanyolországot, hanem az egész világot képviseli, egy jövedelmező nagyhatalmat. Azt, hogy mindig, mindenki róluk beszéljen. Hát, most elérte. Zidane elment, de hogy miért, azt nem tudja senki. Lehet, hogy Ronaldo is elmegy. Ha így lesz, óriásit fog szólni. Bale jövője is kérdéses. És, ha ezek után berobban a Neymar-üzlet? Wow. Újra a Real lesz a leghangosabb, de ezúttal nem csak a pályán. Ezt akarja Pérez?

Florentino Pérez és Zidane a sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Pérez elszabadul?

Amióta Zidane 2016 januárjában átvette a csapatot, a Real mindössze 76 millió eurót költött az átigazolási piacon: Morata (30), Hernández (30), Ceballos (16). A francia gátat szabott Pérez megalomán költekezésének. Az új edző vajon meri-e majd azt mondani, hogy abból gazdálkodik, ami van (és hát van miből, Llorente, Ceballos, Asensio, Kovacic, Vázquez, Hernández mind szemtelenül fiatalok és tehetségesek), vagy Pérez átnyúl az ő feje fölött is, ahogy tette azt már számtalan alkalommal?

A másik. Victor Valdés, a Barcelona korábbi kapusa egyszer azt mondta, „egy év a Barcánál olyan, mint máshol kettő”. Guardiola sem véletlenül hosszabbított csak egy évet mindig. Ha nyersz, szépen kell nyerned. Ha megnyerted a bajnokságot, miért nem nyertél mellé BL-t is? Kb. ez megy Spanyolországban. Lehet, hogy ebbe fáradt bele Zidane? Az állandó győzelmi kényszerbe, a megfelelési kényszerbe, abba, hogy tartsa a hátát Péreznek és Ronaldónak?

Ellentmondások, ellentmondások mindenhol

Mit is állított Zidane a távozását bejelentő sajtótájékoztatón?

1. Jelenleg nincs ajánlata, és nem más klub kedvéért áll fel a Real kispadjáról.

2. Ugyanakkor nem fáradt bele az edzősködésbe, tehát nem vonul kényszerpihenőre, mint anno Guardiola, hanem készen áll a rá váró feladatokra.

3. Úgy gondolja, a Real Madrid további sikeres működéséhez változásokra van szükség: „Győztes típus vagyok, ha játékosként is azt láttam, nem tudok valódi célokért küzdeni, nem másban kerestem a hibát, felálltam és távoztam. Most edzőként is ezt teszem.”

Itt eljutottunk egy döntő ponthoz: Van egy edzőnk, aki győzni akar, van egy edzőnk, aki dolgozni akar, van egy edzőnk a világ egyik legjobb klubjánál, aki azt látja, a kerettel ő már nem tud eredményt felmutatni.

Miért? Rossz a keret? Igazoljon! Nem fogadják el a játékosok a munkáját? Rakja ki a renitenseket! Nem tud megújulni? Képezze magát!

Zidane nem akarta saját embereit, akik barátai, harcostársai lettek a sikerek alatt, kitenni a csapatból, leépíteni, megreformálni a keretet? Sok-sok kérdés, ami mögött lehet megint Pérez áll?

forrás: La Liga Loca Fb

Két és fél év, három BL-trófea: Zidane legendaként távozik

Zinédine Zidane csütörtök délután 13 órára rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Valdebebasban, ahol bejelentette, hogy két és fél év után, három Bajnokok Ligája-címmel a zsebben lemond a Real Madrid vezetőedzői posztjáról. „A következő szezontól már nem én leszek a Real Madrid edzője - kezdte Zidane. - Ez az én döntésem.