Izraeli állampolgár lehet Roman Abramovics

- Horizontal CAP PERSON-SPORT SPORTS CLUB ADMINISTRATOR FOOTBALL VISIT WAILING WALL GOVERNOR
England's Chelsea Football Club's owner Russian multibillionaire Roman Abramovich visits the Western Wall, Judaism holiest place, in Jerusalem old city 07 February 2006. AFP PHOTO/OREL COHEN / AFP PHOTO / OREL COHEN
Vágólapra másolva!
Roman Abramovics orosz milliárdos csütörtökön Izraelbe érkezik, ahol az Iszrael Hajom (Izrael ma) című újság értesülése szerint felveszi az izraeli állampolgárságot, miután Londonban nehézségekbe ütközött lejárt brit befektetői vízumának meghosszabbítása.

Az izraeli lap úgy tudja, hogy a Chelsea labdarúgóklub orosz-zsidó tulajdonosa már új bevándorlóként landol a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren. Már létrehozta egyik első helyi ingatlanügyletét is, ugyanis hatalmas villát épít magának Neve Zedekben, a modern Tel-Aviv és a régi Jaffó közötti elegáns és igen drága lakónegyedben.

A The Sunday Times című vasárnapi brit lap listáján, amelyet a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabbak becsült vagyonáról készítettek, 9,33 milliárd fontra (csaknem 3390 milliárd forintra) taksálták Abramovics vagyonát.

Abramovics gyakori vendég Izraelben Forrás: AFP/Orel Cohen

Az Iszrael Hajom szerint pedig a világ leggazdagabbjai között is az előkelő 139. helyet szerezte meg eddigi üzleteivel.

Abramovicsnak számos jelentős cégben van részesedése, köztük a Millhouse Capitalban, a szén- és acélbányászattal foglalkozó Evrazban, és a nikkellel, palládiummal és olvasztással foglalkozó Norenickelben.

Az orosz befektető 2003-ban vette meg a Chelsea futballcsapatát, majd az angol és az európai labdarúgás legmagasabb csúcsára vezette: 2005-ben és 2006-ban előbb angol bajnok lett a csapat, majd 2012-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Abramovics gyakran látogat Izraelbe. Az orosz oligarcha pénzadományokat is tett az országban, legutóbb 70 millió sékelt ajándékozott a Séba kórháznak egy részecskegyorsító építésére.

Az orosz TASZSZ hírügynökség megkereste az illetékes izraeli minisztériumot, ahol azt a választ kapták, hogy nem tudnak arról, hogy Abramovics a ma érkezők között lenne, de nem ismerik a milliárdos terveit.