Hadvezére nélkül az Atlético, történelmi sikerre készül a Marseille

Griezmann, Atlético
Atletico Madrid's French forward Antoine Griezmann celebrates a goal during the UEFA Europa League quarter-final first leg football match between Atletico Club Atletico de Madrid and Sporting CP at the Wanda Metropolitano Stadium in Madrid on April 5, 2018. / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
Szerdán este Lyonra figyel a futballvilág, a második számú európai kupasorozat fináléjában, az Európa-ligában az Atlético Madrid az Olympique Marseille-jel találkozik. A spanyolok nyolc éven belül az ötödik, összességében a kilencedik európai kupadöntőjükre készülnek, míg Rudi Garcia együttese ötödik alkalommal próbálhatja meg elhódítani a győztesnek járó trófeát egy nemzetközi fináléban.

Az Európai Labdarúgó-szövetség a 2009/2010-es szezontól keresztelte át Európa-ligára az addig még UEFA-kupa néven futó sorozatot,

az első kiírást pedig éppen a madridi csapat nyerte,

a még Quique Sánchez Flores irányította alakulat a Gera Zoltánt is a soraiban tudó Fulhamet győzte le 2-1-re hosszabbításban.

Miután Diego Simeone átvette a marsallbotot,

2012-ben újra az Atlétié lett a trófea, a Falcao vezette csapat esélyt sem adott a döntőben a szintén spanyol Bilbaónak,

gyakorlatilag játszi könnyedséggel nyert 3-0-ra.

Azóta rendre a Bajnokok Ligájában vitézkedett az együttes, kétszer játszott döntőt, egyszer pedig az elődöntőig jutott. Ennek fényében némileg csalódás, hogy a BL idei kiírásában már a csoportkör után búcsúztak a Matracosok, az AS Roma és a Chelsea is megelőzte őket a négyesben. A harmadik hely a Quarabag előtt mindenesetre folytatást jelentett

az EL egyenes kieséses szakaszába, ahol rendkívüli magabiztossággal meneteltek a döntőig.

„Nagyon motiváltak vagyunk, hogy újra aranyéremért és győzelemért játszhatunk egy kupasorozatban, függetlenül attól, hogy az a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga.

- mondta a mérkőzés előtt a madridiak csapatkapitánya, az uruguayi Diego Godín.

Diego Simeone eltiltása miatt az Európa-liga döntőjét is csak a lelátóról figyelheti Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A klub ikonja, a nyáron távozó Fernando Torres is megerősítette a kapitány szavait.

és mivel csak győztes típusú játékosok vannak a keretünkben, számunkra is az.”

Diego Simeone négymeccses eltiltást kapott az UEFA fegyelmi bizottságától,

miután az Arsenal elleni elődöntő párharc első meccsén súlyosan megsértette a játékvezetőt. Habár a kispadra így nem ülhet le, ahogy mondta, ez semmit nem befolyásol.

Izgatott vagyok a döntő miatt és büszke. Egyrészt, mert egy ilyen csapatot irányíthatok, másrészt, mert szenzációs dolgokat vittünk véghez ebben a szezonban. Minden adott egy nagyszerű döntőhöz, amely után együtt szeretnénk ünnepelni a szenvedélyes szurkolóinkkal.”

Az OM az emlékezetes 1993-as Bajnokok Ligája-győzelme óta 1999-ben és 2004-ben is döntőt játszhatott a második számú európai kupában,

de mindkétszer elbukott: előbb a Parma nyert simán, 3-0-ra a francia csapat ellen, majd a Valencia nullázta le az akkor José Anigo irányította marseille-ieket (0-2). Ezt a trófeát tehát még sohasem nyerték meg a fehérmezesek, és bár az esélyek most sem mellettük szólnak, az elnök bizakodó.

A franciák részéről Mitroglou (b) és Payet játékán is rengeteg múlhat az El-döntőben Forrás: AFP/Pascal Pavani

„Tudjuk, hogy nagy rajtunk a nyomás, de a játékosoknak ezzel egyáltalán nem kell foglalkozniuk.

Nekünk nincs veszítenivalónk” - mondta Jacques-Henri Eyraud, majd így folytatta. „Ez az első teljes szezonunk ezzel a szakmai stábbal és kerettel, és maximálisan túlteljesítettük az elvárásokat. Van esélyünk bejutni a Bajnokok Ligájába és megnyerni egy rangos nemzetközi sorozatot, ennél többet nem is kívánhatnék.”

Út a döntőig

Az Atlétcio Madrid a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportharmadikjaként került át az Európa Ligába, míg az Olympique Marseille a Ligue 1 ötödikjeként a selejtező harmadik köréből indult a második számú európai kupasorozatban, amelynek döntőjét szerdán Lyonban vívja egymással a két együttes.

A két csapat útja a döntőig

Atlético Madrid
A legjobb 16 közé jutásért:
FC Köbenhavn (dán)-Atlético Madrid 1-4
Atlético Madrid-FC Köbenhavn 1-0
Nyolcaddöntő:
Atlético Madrid-Lokomotiv Moszkva (orosz) 3-0
Lokomotiv Moszkva-Atlético Madrid 1-5
Negyeddöntő:
Atlético Madrid-Sporting Lisboa 2-0
Sporting Lisboa-Atlético Madrid 1-0
Elődöntő:
Arsenal (angol)-Atlético Madrid 1-1
Atlético Madrid-Arsenal 1-0

Olympique Marseille
selejtező, 3. forduló:
Olympique Marseille (francia)-Oostende (belga) 4-2
Oostende-Olympique Marseille 0-0
4. forduló:
Domzale (szlovén)-Olympique Marseille 1-1
Olympique Marseille-Domzale 3-0
I csoport:
Olympique Marseille-Konyaspor (török) 1-0
Red Bull Salzburg (osztrák)-Olympique Marseille 1-0
Olympique Marseille-Guimaraes (portugál) 2-1
Guimaraes-Olympique Marseille 1-0
Konyaspor-Olympique Marseille 1-1
Olympique Marseille-Red Bull Salzburg 0-0
A legjobb 16 közé jutásért:
Olympique Marseille-Braga (portugál) 3-0
Braga-Olympique Marseille 1-0
Nyolcaddöntő:
Olympique Marseille-Athletic Bilbao (spanyol) 3-1
Athletic Bilbao-Olympique Marseille 1-2
Negyeddöntő:
RB Leipzig (német)-Olympique Marseille 1-0
Olympique Marseille-RB Leipzig 5-2
Elődöntő:
Olympique Marseille-Red Bull Salzburg 2-0
Red Bull Salzburg-Olympique Marseille 2-1 - hosszabbítás után

A statisztikák alapján kis túlzással le sem kellene játszani a döntőt, annyi minden szól a spanyolok mellett.

A Marseille 15 spanyol csapat elleni kupamérkőzéséből mindössze négyet nyert meg, igaz, ebből kettőt éppen a mostani idény nyolcaddöntőjében, amikor oda-vissza verte a Bilbaót.

Ezzel szemben az Atlético 12 francia ellenféllel szemben vívott összecsapásából csak egyet veszített el,

az UEFA Kupa 1999/2000-es kiírásában az RC Lens nyert ellene 4-2-re. Érdekesség ugyanakkor, hogy Franciaországban közel 57 (!) éve nem győzött le francia csapatot a madridi együttes, igaz, a monacói II. Lajos Stadionban 2010-ben és 2012-ben is elhódította az európai Szuperkupát az Internazionale és a Chelsea elleni diadallal.

Az Atlético Madrid és az Olympique Marseille is egy győzelemre van attól, hogy egy évig a vitrinjébe tehesse az Európa-liga trófeát Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ami az egymás elleni mérleget illeti, korábban mindössze kétszer találkoztak egymással a csapatok a nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligája 2008/09-es idényében a Javier Aguirre irányította Atlético 2-1-re legyőzte otthon Eric Gerets csapatát, míg a Stade Vélodrome-ban gól nélküli döntetlennel zártak a felek.

Amióta Európa-ligának nevezik a sorozatot, ez lesz a kilencedik döntő. A korábbi nyolc fináléban 21 gól esett, ez 2,625-ös átlagot jelent, bizakodhatunk tehát, hogy jó mérkőzés vár ránk. Annál is inkább, hiszen

egyelőre sem a spanyolok, sem a franciák bő kerete nem ismert a világbajnokságra, Didier Deschamps például ki is jelentette, hogy a szerda esti mérkőzéstől is függ, kiket válogat majd be.

A szerdai találkozót Björn Kuipers vezeti majd: a 45 éves holland bíró 2013-ban dirigálta a Chelsea-Benfica El-döntőt, egy évvel később pedig a Real Madrid-Atlético Madrid BL-finálét.

A mérkőzés 20.45-kor kezdődik, várhatóan telt ház, 56 500 néző előtt Lyonban.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri az Európa Ligát?