Harmadosztályba zuhanhat a Manchester Unitedet verő magyar csapat

SOCCER-MANCHESTER UNITED VS ZALAEGERSZEGI TE Horizontal BANNER SPORTS FAN FOOTBALL
Zalaegerszegi TE fans soak up the atmosphere 27 August 2002 at Old Trafford prior to their teams match against Manchester United in their UEFA Champions league qualifier match at Old Trafford, Manchester, UK. AFP PHOTO PAUL BARKER / AFP PHOTO / PAUL BARKER
Vágólapra másolva!
2002. augusztus 14-én a magyar bajnok ZTE labdarúgócsapata 1-0-ra nyert a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Manchester United ellen. Koplárovics Béla góljára azok is emlékezhetnek, akik nem követik naponta a sportág eseményeit. Az akkor bajnok ZTE azóta folyamatosan járja a hadak útját, most éppen az NB II-ből készül kiesni.

Három forduló van hátra a másodosztályú bajnokságból, a ZTE hátránya pedig 4 pont a még éppen bent maradó, 17. helyezett Budafokkal szemben. Az idényt Zoran Spisjakkal kezdték a zalaiak, a tavaszi szezonban viszont már Artner Tamás a vezetőedző. Csodát ő sem csinált, de arra talán senki sem gondolt, hogy a vesszőfutás vége az NB III-as szereplés lehet.

A ZTE szurkolói az Old Trafford stadionban a Manchester United elleni BL-mérkőzésen Forrás: AFP/Paul Barker

Az első három fordulóban gólt sem lövő ZTE (ZTE-Győri ETO 0-0, Gyirmót-ZTE 5-0, Kisvárda-ZTE 1-0) a negyedik fordulótól kezdve négymeccses győzelmi szériát produkált (Siófok 5-2, Csákvár 2-1, Cegléd 2-0, Békéscsaba 3-0), és ekkor a negyedik helyen állt a táblázaton. A következő 28 fordulóban ugyanis csak ötször tudtak nyerni (Budaörs 2-1, Soroksár 2-0, Kisvárda 1-0, Békéscsaba 1-0, Dorog 2-1), ellenben tizenhatszor kikaptak. Ennek pedig nem lehetett más a vége, mint a kiesőzóna.

Régi szép idők: Ilics, a ZTE kapusa fogja a holland van Nistelrooy fejesét Forrás: AFP/Paul Barker

A ZTE a következő fordulóban a már bajnok MTK-t fogadja, majd az atomjaira hulló, már biztos kieső Sopronhoz látogat. A bajnokságot a Mosonmagyaróvár ellen fejezik be Zalaegerszegen. Ha kiesnek, a legszebb NB III-as stadion biztosan az övék lesz.