Nem a bíró döntésein múlt a Fradi pontvesztése a Vasas ellen

Vasas, Hangya Szilveszter
Budapest, 2018. május 12. Az angyalföldi Hangya Szilveszter az OTP Bank Liga 30. fordulójában játszott Ferencváros-Vasas FC mérkőzés végén Groupama Arénában 2018. május 12-én. Ferencváros-Vasas FC 1-1. MTI Fotó: Czagány Balázs
Vágólapra másolva!
A szombati Ferencváros-Vasas NB I-es találkozó parázs hangulatban ért véget, és felmerülhet, hogy ebben a játékvezetőnek is felelőssége volt, de a korábbi FIFA-bíró, Bede Ferenc meglátása szerint Andó-Szabó Sándor jól vezette a mérkőzést.

Nagy küzdelmet, helyenként lendületes játékot és drámai végkifejletet hozott az élvonal 30. fordulójának fővárosi rangadója a Groupama Arénában. Az események a hajrára csúcsosodtak ki, amikor a hazaiak a 89. percben megszerezték a vezetést és már úgy nézett ki, hogy a győzelmet is, a kiesés rémétől űzött vendégek azonban az utolsó másodpercekben kiegyenlítettek.

Drámai végjáték, a Fradi bajnoki címébe kerülhet a Vasas elleni botlás

A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 30. fordulójának szombat esti mérkőzésén a Ferencváros drámai körülmények között játszott 1-1-es döntetlent a Vasas ellen, így három fordulóval az NB I vége előtt pontelőnybe került a Haladást legyőző Videoton (3-0). A Ferencváros abban a tudatban kezdhette az egyébként végig kiváló hangulatban zajló összecsapást, hogy a Videoton 3-0-ra legyőzte a Haladást a 30.

Éppen ezek az "utolsó másodpercek" vetnek fel kérdéseket, jelesül, hogy valóban csak 94 percig kellett -e tartania a mérkőzésnek, vagy ott bizony "lemaradt" még egy-két perc? A játékvezető ugyan valóban négy perc hosszabbítást jelzett, a ráadásban azonban egy kisebb csetepaté miatt közel két percig állt a játék, amivel Andó-Szabó játékvezető megtoldhatta volna a jelzett a négy percet.

"A hosszabbítás 1:12 percétől 3:00 percéig állt a játék tömegjelenet miatt, és minden elfecsérelt időt be kell számítani a játékvezetőnek a hosszabbításban is.

– válaszolta az Origo megkeresésére Bede Ferenc, korábbi FIFA-játékvezető, aki azt is elmondta, hogy ennek eldöntése a mérkőzésvezetőre van bízva.

Egerszegi Tamás (j2) gólja szabályos körülmények között született, a viselkedése azonban sportszerűtlen volt Forrás: MTI/Czagány Balázs

A Vasas gólszerzője, Egerszegi Tamás a hajrában többször is figyelmünk fókuszába kerülhetett. Először a 80. percben, amikor egy Lovrencsics Balázzsal történt vétlen összefejelés után vérző orral hagyta el a pályát, majd ő rúgta az egyenlítő gólt, ezt követően pedig obszcén szavakat üvöltve küldött el minden ferencvárosit melegebb éghajlatra.

De lehetséges, hogy nem is térhetett volna vissza a pályára a vérző orrával? Az tény, hogy a Vasasnak ekkor már nem volt több cserelehetősége, azaz a piros-kékeknek mindent meg kellett tenniük, hogy a szünet után pályára lépő játékos folytatni tudja a mérkőzést, és ne tíz emberrel kelljen befejezniük a meccset. Egerszegi orrába tampont tömködtek, majd visszatért, és döntő fontosságú gólt szerzett.

A felvételeken sem látni vérző, csak tamponos orrot" – mondta el Bede Ferenc, hozzátéve, az nem perdöntő, hogy a lefújás után, a tamponokat eltávolítva, vérzett a játékos orra.

Amiért viszont Egerszegi megérdemelt volna egy sárga lapot, az a gólja és a lefújás után tanúsított sportszerűtlen viselkedése, az ellenfél játékosaira zúdított káromkodás özön volt, tette még hozzá az egykori játékvezető.

Egerszegi gólja és kirohanása:

Ugyancsak vitára adhat okot, hogy érdemelt-e piros lapot a Bőle Lukácsot a 92. percben felrúgó Vida Máté? Látszott, hogy a labdát elrúgni nincs esélye, így csak az lehetett a célja, hogy megállítsa a Fradi meglódulni készülő játékosát.

"A Vasas játékosa a labda megjátszásának esélye nélkül térdmagasságban buktatta ellenfelét,

– mondja határozottan Bede Ferenc, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű szabálytalanságok megítélése sokat változott az elmúlt években. Pár évvel ezelőtt talán valóban piros lapot ért volna, most viszont egyértelműen jó döntést hozott Andó-Szabó Sándor, hogy nem állította ki a fiatal védőt. Ahogy a szabálytalanság után kialakuló dulakodás hazai főkompolosa, Leandro is jogosan kapott sárgát.

Bede Ferenc a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó világbajnokság ideje alatt az Origo kizárólagos szakértője lesz, aki rendszeresen szolgál magyarázatokkal tornán során előforduló játékvezetői döntésekkel kapcsolatban.