Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában a Videoton FC 3-0-ra legyőzte a Szombathelyi Swietelsky-Haladást, a felcsúti Pancho Arénában. A kiesés ellen menekülő DVTK-n az edzőváltás sem segített. A miskolci csapat a spanyol Fernando Fernándezzel zsinórban a harmadik mérkőzését is elvesztette. Az „előrehozott" Magyar Kupa-döntőn a Puskás Akadémia egygólos győzelmet aratott Újpesten, a Mezőkövesd megnyerte a Balmazújváros elleni kiesési rangadót, míg a tavalyi bajnok Honvéd Davide Lanzafame duplájának köszönhetően Paksról távozott három ponttal. 

OTP Bank Liga 30. forduló
Videoton FC-Swietelsky Haladás 3-0 (1-0)
Paksi FC-Budapest Honvéd 1-2 (0-1)
Debreceni VSC-Diósgyőri VTK 2-1 (2-0)
Mezőkövesd Zsóry FC-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 1-0 (1-0)
Újpest FC-Puskás Akadémia FC 0-1 (0-0)

Előzetesen úgy tűnt, hogy a székesfehérvári csapatra igencsak nehéz feladat vár, ugyanis a szombathelyiek a legutóbbi hat bajnoki találkozójukon csak egyszer szenvedtek vereséget. Ennek ellenére a bajnokaspiráns dominált a találkozón, és már a 19. percben megszerezte a vezetést. Stopira élesen belőtt labdájára Boban Nikolov érkezett a hosszú oldalon, és becsúszva a hálóba lőtt (1-0).

A félidő lefújása előtt a hazaiak növelhették volna az előnyüket. Stefan Scepovic jobbról belőtt labdájára Pátkai Máté érkezett, de öt méterről nem tudott a kapuba találni.

A második félidő Videoton ziccerrel kezdődött. Nikolov jobboldali szögletére Vinícius Paulo robbant be, és öt méterről a felső lécre fejelt.

A második félidő Videoton ziccerrel kezdődött. Nikolov jobboldali szögletére Vinícius Paulo robbant be, és öt méterről a felső lécre fejelt. A 62. percben eldöntötte a mérkőzést a Videoton. Varga József hajszálpontos keresztlabdája után a francia Loic Nego került ziccerbe, és tíz méterről Király Gábor lábai között a kapuba lőtt (2-0).

A 65. percben Anel Hadzic csinált meg egy cselt a tizenhatoson belül, majd 14 méterről visszahúzta a labdát a rövid alsóba, de Király bravúrral védett. Négy perccel később ismét a veterán kapus parádézott, amikor Kovács István gyönyörű átadását követően Stefan Scepovic ziccerét védte.

A 70. percben eldőlt a mérkőzés.

Kovács Lóránt hátulról rácsúszott Hadzicra, amiért Kassai Viktor játékvezető felmutatta neki a második sárga lapját, így megfogyatkozott a Haladás. A kegyelemdöfést Pátkai Máté adta meg a 85. percben, amikor Loic Nego kapu elé belőtt labdáját közelről értékesítette (3-0).

Győzelmével a Videoton egy ponttal megelőzte a Ferencvárost, Thomas Doll csapata ugyanis nem tudta legyőzni (1-1) a Groupama Arénban a Vasas FC-t. A Haladás a 8. helyről várhatja a folytatást.

Videoton FC-Szombathelyi Haladás 3-0 (1-0)
Felcsút, 1977 néző, v.: Kassai
Videoton: Kovácsik - Nego, Fiola, Vinícius (Tóth B. 88.), Stopira (Tamás K. 87.) - Pátkai, Hadzic, Varga J., Nikolov - Kovács I., S. Scepovic (M. Scepovic 76.)
Haladás: Király G. - Schimmer (Polgár 64.), Wils, Kolcák, Németh Milán - Grumics - Kiss T., Rácz B. (Németh Márió 56.), Kovács L., Halmosi (Pinte 67.) - Williams
gólszerző: Nikolov (19.), Nego (61.), Pátkai (86.)
sárga lap: Varga J. (27.), Fiola (32.), Kovács I. (53.), Hadzic (70.), illetve Kiss T. (14.), Király G. (25.), Rácz B. (51.), Kovács L. (58., 70.)
piros lap: Kovács L. (70.)

A tavalyi bajnok Budapest Honvéd Davide Lanzafame duplájával 2-1-es győzelmet aratott szombaton Pakson.

A mérkőzés elején azonnal vezetést szerzett a Honvéd, ugyanis az Eppel buktatásáért megítélt büntetőt Lanzafame értékesítette.

A bekapott gól hatására a Paks magához ragadta a kezdeményezést, de komoly dolga nem akadt a vendégek kapusának. A meleg hatására a játékvezető ivószünetet rendelt el, de utána sem lett eseménydúsabb a találkozó, a Paks támadott, helyzeteket azonban nem tudott kialakítani a szünetig.

Jót tett a Paksnak a félidőben végrehajtott kettős csere, s éppen az egyik friss játékos, Szakály egyenlített.

A folytatásra a meccs is felpörgött, továbbra is a hazaiak játszottak fölényben, de a vendégek is veszélyesebb támadásokat vezettek, egy ilyen végén Lanzafame ismét a fővárosiakat juttatta előnyhöz.

A hátralévő időben egyre nagyobb nyomást gyakorolt a Paks, a hajrában számos egyenlítési lehetősége volt, de a zöld-fehér játékosok vagy célt tévesztettek, vagy Gróf védett, így a lehetőségeit jobban kihasználó Honvéd gazdagodott három ponttal.

A kispestiek sikerükkel - többek között éppen a Paksot megelőzve - feljöttek a negyedik helyre.

Paksi FC-Budapest Honvéd 1-2 (0-1)
Paks, 1135 néző, v.: Iványi
Paksi FC: Rácz - Kulcsár D., Fejes, Gévay, Szabó J. - Simon Á. (Nikházi, 86.) - Haraszti, Kecskés, Bertus, Bartha (Szakály D., a szünetben) - Hahn (Simon A., a szünetben)
Budapest Honvéd: Gróf - Heffler, Kamber, Bobál D. (Kosút, 66.) - Lukács (Holender, 56.), Pölöskei, Gazdag, Banó-Szabó (Tömösvári, 84.), Kukoc - Eppel, Lanzafame
gólszerzők: Szakály D. (49.), illetve Lanzafame (2., 63., az elsőt 11-esből)
sárga lap: Kulcsár D. (19.), Gévay (64.), Fejes (72.), illetve Gazdag (75.)

A Mezőkövesd hazai pályán Koszta Márk első percben szerzett góljával nyert 1-0-ra a sereghajtó Balmazújváros ellen.

Mindössze 34 másodperc telt el az összecsapásból, amikor Koszta fejesével máris vezetést szerzett a Mezőkövesd.

A korai gól jót tett a mérkőzésnek, mindkét csapat gólratörően futballozott. Az első 45 perc főszereplője a vendégek kapusa, Horváth volt, aki bravúros védésekkel tartotta életben csapatát.

A második félidő elején kis híján egyenlített a Balmazújváros, de Andric lövése a kapufán csattant. A folytatásban újra a házigazdák kerültek fölénybe, de ezúttal elmaradtak az igazi helyzetek, s nagyot kellett végül küzdeniük azért, hogy otthon tartsák a három pontot a keleti kiesési rangadón.

A hajdúságiak hat meccs óta nem nyertek idegenben, ráadásul e találkozók közül ötön még gólt sem lőttek. A Mezőkövesd március óta először győzött saját közönsége előtt, ezzel nagy lépést tett a bennmaradás felé.

Mezőkövesd Zsóry FC-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 1-0 (1-0)
Mezőkövesd, 1500 néző, v.: Szőts
Mezőkövesd Zsóry FC: Dombó - Farkas D., Pillár, Katanec, Szalai A. - Cseri (Mlinar, 78.), Iszlai, Szeles, Koszta - Bognár (Oláh B., 90.) - Drazic (Novák, 78.)
Balmaz Kamilla Gyógyfürdő: Horváth L. - Habovda, Rus, Tamás L., Uzoma - Vajda (Zsiga, 73.), Sigéri, Mausiradze (Arabuli, 59.), Haris - Rudolf (Erdei, 78.), Andric
gólszerző: Koszta (1.)
sárga lap: Dombó (81.), illetve Rudolf (31.), Sigér (63.)

A Debrecen 2-1-re győzött a Diósgyőr ellen a Nagyerdei Stadionban.

Rosszabbul nem is kezdődhetett volna a mérkőzés a kiesés elől menekülő Diósgyőr szempontjából, Tamást ugyanis a huszadik másodpercben kiállította a játékvezető, miután a védő elsodorta a gólhelyzetben kilépő Sóst.

Az emberhátrányba került vendégek ráadásul hamar, még az első negyedórában gólhátrányba is kerültek,

majd a félidő hajrájában Tabakovic saját és csapata második találatát is megszerezte.

A tíz emberrel játszó DVTK a szünet után is jobbára védekezésre kényszerült, a DVSC előtt több gólszerzési lehetőség is adódott. A csereként beállt Bacsa gólja ugyan visszahozta a vendégeknek a pontszerzés reményét,

ám egyenlíteni már nem tudott a Diósgyőr, amely kilenc meccse nyeretlen, és egymás után a hatodik vereségét szenvedte el. A DVSC tavaly december 2-a után tudott ismét hazai pályán bajnoki mérkőzést nyerni.

Debreceni VSC-Diósgyőri VTK 2-1 (2-0)
Nagyerdei Stadion, 3383 néző, v.: Farkas
DVSC: Nagy S. - Filip, Kinyik, Szatmári, Barna - Jovanovic, Kusnyír (Könyves, 70.), Tőzsér, Varga K. - Tabakovic (Takács, 49.), Sós (Tisza, 65.)
Diósgyőri VTK: Rados - Nagy T., Karan, Tamás, Forgács - Kocsis, Busai - Hasani (Vela, 57.), Ugrai, Varga J. (Ternován, 61.) - Joannidisz (Bacsa, 72.)
gólszerzők: Tabakovic (13., 41.), illetve Bacsa (73.)
sárga lap: Kinyik (52.), Kusnyír (56), Barna (65.), Filip (87.), illetve Ugrai (36.)
piros lap: Tamás (1.)

A Puskás Akadémia 1-0-ra nyert az Újpest vendégeként, így szezonbeli harmadik összecsapásukon is a rivális fölé kerekedett.

Újpest FC-Puskás Akadémia 0-1 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2040 néző, v.: Karakó
Újpest FC: Gundel-Takács - Balázs B., Bojovic, Litauszki, Burekovic - A. Diallo, Szűcs K. (Cseke, 85.) - Pauljevic, Nwobodo, Zsótér (Onovo, 54.) - Tischler (Novothny, a szünetben)
Puskás Akadémia: Hegedüs L. - Poór, Heris, Spandler, Trajkovski - Bacelic-Grigic, Márkvárt (Szécsi, 89.) - Molnár G., Knezevic (Henty, a szünetben), Szakály P. - U. Diallo (Balogh B., 52.)
gólszerző: Márkvárt (64.)
sárga lap: Litauszki (37.), A. Diallo (67.), Szűcs K. (75.), Burekovic (90.), illetve Knezevic (44.), Molnár G. (59.)

Közepes irammal indult a találkozó, kevés helyzet adódott a játékosok előtt. A játékrész közepére az újpestiek némi mezőnyfölényt harcoltak ki, de ez kevés volt, hogy a házigazdák a vezetést is megszerezzék. A felcsúti kapusnak, Hegedüs Lajosnak a 35. percben akadt először komolyabb dolga, majd a hazaiak hálóőre, Gundel-Takács Bence mentett látványos védéssel egy szabadrúgást.

Utóbbi labdarúgó - aki tavaly nyáron Felcsútról igazolt a Megyeri útra - először lépett pályára az NB I-ben.

A fordulást követően mindkét kapunál komoly lehetőség maradt kihasználatlanul, majd a 64. percben a felcsútiak megszerezték a vezetést: védelmi kihagyást követően Márkvárt Dávid közelről volt eredményes.

A hátrányba került Újpest beszorította a felcsútiakat, utóbbiak megelégedtek azzal, hogy fegyelmezetten zárt a védelmük, és így nem engedték befejezni az amúgy is sokszor pontatlan hazai akciókat.

Az Újpest legutóbbi hat bajnokiján nyeretlen maradt a Puskás Akadémia ellen:

három döntetlent követően sorozatban harmadszor kapott ki. A lila-fehérek 2015. május 23. óta nem győzték le a Puskás Akadémiát, akkor vendégként diadalmaskodtak 5-4-re. Az újpesti együttes pályaválasztóként továbbra is nyeretlen a felcsúti gárda ellen: négy döntetlen mellett a második vereségét szenvedte el.

A két együttes május 23-án a Groupama Arénában a Magyar Kupa döntőjében találkozik legközelebb egymással.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 29 20 4 5 71-26 45 65
GY
GY
GY
GY
D
I
2.
Paksi FC 29 15 9 5 46-39 7 50
V
V
V
V
V
I
3.
Fehérvár FC 29 15 9 5 51-38 13 50
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Puskás Akadémia FC 29 12 7 10 49-30 19 46
D
D
GY
GY
GY
I
5.
MTK Budapest 29 12 10 7 40-52 -12 43
GY
D
GY
D
GY
I
6.
DVSC 29 12 11 6 45-39 6 42
GY
GY
V
GY
V
I
7.
DVTK 29 11 11 7 48-49 -1 40
V
D
V
D
GY
I
8.
Kecskeméti TE 29 11 14 4 40-44 -4 37
V
D
V
V
GY
I
9.
ZTE FC 29 10 13 6 49-56 -7 36
V
GY
GY
V
D
I
10.
Újpest FC 29 10 15 4 38-61 -23 34
D
GY
V
V
V
I
Teljes lista