Nyolcmilliós büntetés a foci-vb házigazdájának

fbl Horizontal
Russia fans wait in the stands for the start of the Euro 2016 group B football match between Russia and Wales at the Stadium Municipal in Toulouse on June 20, 2016. / AFP PHOTO / Pascal PAVANI
Vágólapra másolva!
A nyáron világbajnokságot rendező Orosz Labdarúgó Szövetség (RFS) büntetésként 30 ezer svájci frankot (8 millió forintot) fizet a nemzetközi szövetségnek (FIFA), miután a válogatott franciák elleni felkészülési mérkőzésén egyes szurkolóik rasszista magatartást tanúsították márciusban.

A FIFA kedden hozta nyilvánosságra, hogy a szervezet fegyelmi bizottsága "alapos vizsgálatot, beleértve a videós felvételek kielemzését követően" hozta meg döntését. A Szentpéterváron lejátszott, 3-1-es vendégsikerrel zárult összecsapáson a színes bőrű francia játékosok labdaérintéseit rendszeresen huhogás követte. A fegyelmi testület szerint "korlátozott számú" szurkoló volt fegyelmezetlen.

Nem minden orosz szurkoló született bajkeverő Forrás: AFP/Pascal Pavani

A szentpétervári stadionban korábban két hasonló eset történt már ebben a szezonban. Mindkétszer a helyi Zenit kapott büntetést a szurkolói miatt.

A szentpétervári létesítményben hét vb-találkozót rendeznek, köztük az Oroszország-Egyiptom csoportmérkőzést, valamint az egyik elődöntőt és a bronzmérkőzést.