Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában a Videoton ideges hangulatú mérkőzésen gólnélküli döntetlent játszott a Ferencvárossal a felcsúti Pancho Arénában. A bajnoki döntőre keresztelt összecsapást követően továbbra is a fővárosi csapat vezeti tabellát, és négy mérkőzéssel a vége előtt a saját kezében van a sorsa.

A két csapat az idei szezonban már kétszer megmérkőzött. Tavaly augusztusban Marko Nikolic csapata heves esőzés és villámlás kíséretében 3-1-s győzelmet aratott a Pancho Arénában, míg decemberben Thomas Doll együttese nyert 3-1-re a Groupama Arénában, ahol a ghánai Joseph Paintsil hivatalosan is a 2017-es év legszebb gólját lőtte.

Joseph Paintsil ősszel lőtt csodagóljára még sokáig emlékezni fognak Fotó: Polyák Attila - Origo

A Ferencváros vezetőedzője bajnoki döntőként jellemezte az összecsapást, továbbá kiemelte, hogy a játékosainak nem szabad felülniük semmilyen provokációnak, mert nem engedhetik meg maguknak a fölösleges sárga lapokat. A Videoton trénere elmondta, hogy a Pakson elszenvedett múlt heti vereség mélyen érintette a játékosait, de bízik benne, hogy a Ferencváros ellen mindenki együtt harcol majd a sikerért.

A két csapat egymás elleni eredményei egyértelmű Fradi-fölényt mutatnak: az NB I-ben eddig 94-szer találkoztak, a Ferencváros 43-szor tudott győzni, míg a Videoton csak 25-ször, 26 mérkőzésen pedig döntetlen született. A székesfehérváriak számára azonban biztató volt, hogy

Felcsúton eddig négy alkalommal fogadták a fővárosiakat, egy döntetlen mellett háromszor nyerni tudtak.

A kezdés előtt bő egy órával már elkezdtek csordogálni a szurkolók a felcsúti Pancho Arénába. A vendég ferencvárosi fanatikusok érkeztek meg előbb, akik lelkesen „hangpróbát" tartottak, majd amikor kijöttek melegíteni a kedvenceik, kiadták az ukázt: mindent bele!

Már a kezdő sípszó előtt remek volt a hangulat Fotó: Hirling Bálint - Origo

Marko Nikolic a legerősebb összeállításban küldte pályára a csapatát, ellenben Thomas Doll jócskán megkeverte a kártyákat. Amadou Moutarit és a góllövőlista éllovasát, Varga Rolandot is csak a cserék közé nevezte, míg a német Julian Koch és a télen hazatérő Nagy Dominik a kezdőben találta megát.

A kezdő sípszó előtt a székesfehérvári szurkolók konfettivel árasztották el az egész stadiont, míg a ferencvárosiak a „küzdjetek értünk, most!" drapériával tüzelték a csapatukat.

Sokáig azonban nem tartott ki a hangulat, ugyanis a harmadik perc elején teljesen megfagyott a levegő a lelátón. Lovrencsics Gergő baloldali szabadrúgását Kovácsik Ádám kitenyerelte, de nem tudta elkerülni az ütközést a Julian Kochhal. A Videoton és a Ferencváros játékosai azonnal oldalra fordították a német középpályást, nehogy komolyabb baja legyen. Négypercnyi ápolás után a Fradi játékosa hordágyon hagyta el a pályán, de szerencsére nem nyelte le a nyelvét.

A Ferencváros és a Videoton játékosai Julian Kochhért aggódnak Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az első komoly helyzetre a 10. percig kellett várni.

Az uruguayi Fernando Gorriarán indította Joseph Paintsilt, aki elszáguldott a baloldalon, a hatvanméteres sprint után betört a Vidi tizenhatosára, de az utána loholó Pátkai Máté hátulról visszahúzta. A ghánai játékos azonban nem esett el, talán Bognár Tamás játékvezető ezért felejtett el tizenegyest adni a Ferencvárosnak.

Ezt követően elkezdődött az adok-kapok, sokáig nem is volt folyamatos játék, főleg Bognár Tamásnak kellett fegyelmeznie a kőkemény belépők miatt.

A 29. percben kis híján megszerezte a vezetést a Ferencváros.

Ismét Paintsil ment el a baloldalon, középre centerezett az érkező Böde Dániel irányába, a Fradi kapitánya egy hajszállal lemaradt a labdáról, a hosszún érkező Varga Roland pedig két méterről, üres kapura lyukat rúgott.

A 32. percben veszélyeztetett először a Videoton. Stopira futott el a balszélen, betört a tizenhatosra, azonban a kimozduló Dibusz Dénesben elakadt az éles szögből leadott lövése.

A 43. percben Varga Rolandnak majdnem összejött a javítás.

A 20 méterről elvégzett szabadrúgása a felső kapufán csattant. Az ötperces hosszabbításban a góllövőlista éllovasa villant megint, de úgy tűnt, ezen a napon el van átkozva. Nagy Dominik balról betett labdáját kapásból küldte kapura 11 méterről, de Kovácsik Ádám kitornázta a labdát a léc alól.

Az első félidőben pattanásig feszültek az indulatok Fotó: Hirling Bálint - Origo

A fordulás után némileg megváltozott a játék képe.

A győzelmi kényszerben játszó Videoton átvette a játék irányítását. Az 55. percben Loic Nego remek labdát tálalt Stefan Scepovic elé, a Videoton támadója akrobatikus mozdulattal levette, majd megpróbálta átemelni a kapujából kijjebb helyezkedő Dibusz Dénest, azonban a labda elsuhant a felső kapufa fölött.

A 63. percben a Videoton játékosai is számon kértek egy tizenegyest.

A Danko Lazovic akadt össze egy ferencvárosi támadóval, azonban Bognár Tamás játékvezető továbbot intett. Annyiban mindenképpen igaza volt, hogy büntető nem járt a szabálytalanságért, ugyanis a szerb támadó a tizenhatoson kívül volt.

Joseph Paintsil rendre megnyerte a párharcait a baloldalon Fotó: Hirling Bálint - Origo

Három perccel később ismét a baloldalon fickándozó Paintsil futott el, majd egy befele cselt követően 15 méterről visszalőtte a labdát a rövid felső irányába, de Kovácsik akrobatikus mozdulattal hárított.

A 75. percben Varga ugratta ki ziccerben Paintsilt, de a csereként beálló Fiola Attila még a lövés előtt szögletre pöckölte a labdát.

A 80. percben Varga ismét eldönthette volna a meccset.

Egy remek kiugratás után ziccerbe került, de 11 méterről eltörte a labdát, ami így keresztbe gurult a kapu előtt. A hosszú oldalon Gorriarán még próbálta befutni, majd estében kapura kanalazni, de esélye sem volt a gólszerzésre.

Varga Roland (jobbra) nevéhez fűződtek a legnagyobb Fradi-helyzetek Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az utolsó percekben a Videoton megpróbálta mozgósítani az utolsó erőtartalékait, de komoly esélye már nem volt a gólszerzésre.

A hosszabbításban Gorriarán egy műesés, majd Lazovic egy kakaskodás után megkapta a második sárgáját, így mindkét csapat tíz emberrel fejezte be a mérkőzést.

A játék képe alapján a Ferencváros megérdemelte volna a győzelmet, Thomas Doll a kihagyott helyzetek miatt mindenképpen bosszús lehet, de az összképet nézve így is a Fradi jött ki jobban az aranyrangadóból.

Ezzel a döntetlennel gyakorlatilag semmi nem változott.

A Ferencváros négy fordulóval a vége előtt továbbra is egy pont előnnyel vezeti a tabellát a Videoton előtt, és a bajnoki címért folytatott harcban a saját kezében van a sorsa.

„Az első félidőben rengeteg hibával játszottunk, nem mertük felvállalni a játékot a középpályán. A fordulás után kiegyenesedtünk, többet tudunk passzolni, jobban működött a gépezet. Többször eljutottunk a Fradi kapujáig. Volt egy büntetőgyanús szituáció, de a másik oldalon is, úgyhogy erről nem is érdemes beszélni."

– értékelte a mérkőzést Pátkai Máté, a Videoton középpályása.

Pátkai Máté (középen) csalódott volt a lefújást követően Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Az első félidőben nem játszottunk jól. Felfokozott hangulat volt, de ez természetes egy ilyen mérkőzésen. A második játékrészben már jobban néztünk ki, játékrendszert is váltottunk. Annyi pozitívuma van a meccsnek, hogy

úgyhogy biztos csak jobb jöhet" – mondta a Videoton kapusa, Kovácsik Ádám, aki a bemelegítésnél komoly sérülést szenvedett. Egy lövést követően szétnyílt a bőr két ujja között, sokáig az is kérdéses volt, hogy vállalni tudja-e a játékot.

„Látatlanban sem írtam volna alá a döntetlent. Győzni jöttünk ide.

A Videotont magunk mögött tartottuk, úgyhogy a minimális célkitűzés megvan, de elégedettebb lennék, ha nyertünk volna. Julian Koch elvesztése miatt sincs hurrá hangulat.

– mondta Lovrencsics Gergő, a Ferencváros jobbhátvédje, aki egy évvel ezelőtt, a Vasas elleni Magyar Kupa-döntőn szenvedett hasonló sérülést. Hozzátette, hogy nem csak a Vidi elleni meccs volt bajnoki döntő, hanem a soron követező négy összecsapás is élet-halál harc lesz a Fradinak.

Lovrencsics Gergőt különösen megviselte Julian Koch sérülése Fotó: Hirling Bálint - Origo

„A Videoton ellen mindig parázs meccseket játszunk, álljunk a tabella bármelyik helyén. Kielemeztük a Vidi játékát, és szerencsére megtaláltuk azt a taktikát, amivel föléjük tudtunk nőni.

Győznünk kellett volna, de legalább megmaradt az egy pont előnyünk, és a saját kezünkben van a sorsunk" – értékelte a kilencven percet Nagy Dominik, a Ferencváros középpályása.

1. félidő
13Boban Nikolov
12Boban Nikolov
7Julian Koch
7Julian Koch
1
2. félidő
95
94
91
90Fernando Gorriaran
90Danko Lazovic
88Dániel Böde
88Dániel Böde
86Kenny Otigba
86
83Loic Nego
82Loic Nego
78Marquinhos Pedroso
78Marquinhos Pedroso
77Fernando Gorriaran
76Fernando Gorriaran
64Roland Juhász
64Roland Juhász
60Endre Botka
60Endre Botka
57Danko Lazovic
57Danko Lazovic
56Boban Nikolov
56Boban Nikolov
51Joseph Paintsil
51Joseph Paintsil
51
46
Összeállítások
Fehérvár FC4-2-3-1
Ferencvárosi TC4-2-3-1
Football Pálya
74
Ádám
Kovácsik
11
Loic
Nego
23
Roland
Juhász
3
22
19
Boban
Nikolov
17
Máté
Pátkai
8
Anel
Hadzic
7
Danko
Lazovic
14
Stefan
Scepovic
12
Tomas
Tujvel
90
Dénes
Dibusz
8
Lovrencsics
Gergő
22
Kenny
Otigba
25
Miha
Blazic
21
Endre
Botka
19
Julian
Koch
27
Fernando
Gorriaran
14
Dominik
Nagy
4
Stefan
Spirovski
28
Joseph
Paintsil
13
Dániel
Böde

Fehérvár FC

Kezdők
74Ádám Kovácsik
11Loic Nego
83
82
23Roland Juhász
64
64
3Vinicius
22Stopira
19Boban Nikolov
56
56
13
12
17Máté Pátkai
8Anel Hadzic
7Danko Lazovic
90
57
57
14Stefan Scepovic
12Tomas Tujvel
5Attila Fiola
10István Kovács
30Roland Szolnoki
33József Varga
55Bence Toth
71Elvir Hadzic
Cserék

Ferencvárosi TC

Kezdők
90Dénes Dibusz
8Lovrencsics Gergő
22Kenny Otigba
86
25Miha Blazic
21Endre Botka
60
60
19Julian Koch
7
7
27Fernando Gorriaran
90
77
76
14Dominik Nagy
4Stefan Spirovski
28Joseph Paintsil
51
51
13Dániel Böde
88
88
31Adam Holczer
0Marquinhos Pedroso
78
78
7Bence Batik
11Dejan Georgijevic
40Amadou Moutari
91Balazs Lovrencsics
97Varga Roland
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 29 20 4 5 71-26 45 65
GY
GY
GY
GY
D
I
2.
Paksi FC 29 15 9 5 46-39 7 50
V
V
V
V
V
I
3.
Fehérvár FC 29 15 9 5 51-38 13 50
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Puskás Akadémia FC 29 12 7 10 49-30 19 46
D
D
GY
GY
GY
I
5.
MTK Budapest 29 12 10 7 40-52 -12 43
GY
D
GY
D
GY
I
6.
DVSC 29 12 11 6 45-39 6 42
GY
GY
V
GY
V
I
7.
DVTK 29 11 11 7 48-49 -1 40
V
D
V
D
GY
I
8.
Kecskeméti TE 29 11 14 4 40-44 -4 37
V
D
V
V
GY
I
9.
ZTE FC 29 10 13 6 49-56 -7 36
V
GY
GY
V
D
I
10.
Újpest FC 29 10 15 4 38-61 -23 34
D
GY
V
V
V
I
Teljes lista