Kínában megunták a focicsapatok agyatlan pénzszórását

Tevez out to prove his worth in 'new home' Shanghai China Chinese Shanghai Shenhua Greenland FC football club Carlos Tevez
Argentine football star Carlos Tevez attends a press conference by Shanghai Greenland Shenhua FC in Shanghai, China, 21 January 2017. Argentine forward Carlos Tevez said Saturday (21 January 2017) he will have to earn every yuan of his reportedly world-leading salary as he officially joined Chinese Super League side Shanghai Shenhua, declaring it his "new home." Tevez, who arrived to a rapturous fan welcome Thursday, is arguably the highest-profile foreign player to ever play in China, one of a slew of overseas stars lured by increasingly lavish sums that have triggered a backlash from Chinese authorities. The 32-year-old was introduced to local media Saturday and held his first workout with the club, sealing a deal that Argentine media said earns him around 38 million euros ($41 million) a year. That would make him the world's top-grossing footballer, out-pacing even megastars like compatriot Lionel Messi and Portugal's Cristiano Ronaldo.
Vágólapra másolva!
Az első és másodosztályú kínai labdarúgó-bajnokságban szereplő klubok képviselő három év múlva fizetési sapkát, vagyis felső határt léptetnének életbe a gazdasági problémák megelőzése végett.

A China Daily napilap úgy tudja, hogy a klubok maximum a bevételük 75 százalékát fordítanák a fizetésekre. A fizetési sapka 2021-től működne, így az egyesületeknek két teljes szezon áll rendelkezésükre az átállásra, hogy a kitűzött időpontig minden tekintetben megfeleljenek az elvárásnak.
A bajnok Kuangcsou Evergrande tavalyi bevétele 83 millió dollár (21,8 milliárd forint) volt, a vesztesége viszont 155 millió, de a többi kínai csapat is hasonlóan gazdálkodik. Ennek legfőbb oka, hogy az együttesek az utóbbi években csillagászati összegekkel csábítottak magukhoz ismert játékosokat.

Az argentin Carlos Tévez éves fizetése a Sanghaj Shenhuánál 45 millió amerikai dollár volt egy évre, amellyel ő számított a világ legjobban fizetett labdarúgójának.

Ki ne mosolyogna, amikor egy 45 millió dollárt érő papírt ír alá? Forrás: Imaginechina/Xiao feixia - Imaginechina/Xiao Feixia

A legfőbb kínai sportirányító testület már egy évvel korábban állást foglalt arról, hogy a klasszisok fizetései túl magasak, viszont jelenlétük egyáltalán nem segíti a hazai utánpótlás fejlődését. A klubok csak a rövidtávú előnyökre koncentrálnak, a hosszú távú következményekkel nem törődnek. Márpedig Kína az évszázad közepére vezető szerepet akar betölteni Ázsiában.

Az elmúlt hetekben a spanyol sajtó többször írt arról, hogy Andrés Iniesta Kínában folytatja pályafutását. A spanyol bajnok Barcelona 33 éves középpályása pénteken jelentette be, hogy 22 év után a nyáron elhagyja a katalánokat.