Vágólapra másolva!
Engem valószínűleg azért fogadtak el az országban, mert volt mögöttem egy olyan csapat, amelyik Hidegkuti Nándor vezetésével megnyerte az 1963-as félidényes bajnokságot. Aztán ott volt a Verebes József-féle kétszeres bajnok ETO, amelynek legtöbb hazai meccsét én közvetítettem – mondta Takáts Árpád, a rádiós Körkapcsolás egyik alapító tagja. A 80 éves korában Győrben meghalt rádiós legendához számtalan történet fűződik, váratlan halála után most ezekkel a sztorikkal emlékezünk rá.

Takáts Árpád Szombathelyen született, de egy kis Vas megyei faluban, Merseváton gyerekeskedett. Az ottani libalegelőn egy gramofontölcsérbe kiáltozva már gyerekként képzeletbeli meccseket közvetített. 1963-ban a Körkapcsolás alapító tagjaként jelentkezett Győrből, Szombathelyről, Siófokról, Tatabányáról, vagy éppen Zalaegerszegről az NB I-es bajnoki mérkőzésekről.

A Körkapcsolás megszületése

Takáts Árpád 1963-ban nősült meg (feleségével 55 éven keresztül éltek együtt), majd Lillafüredre utaztak nászútra. 1963 augusztusában egy DVTK-Komló meccsen indult a labdarúgó NB I szezonja. Az akkor már győri rádiósként dolgozó Takáts, valamint a budapesti sportszerkesztőség vezetője, Roska Miklós együtt nyaraltak a rádiós üdülőben. A DVTK-Komló meccsre sportszeretetből mentek ki, ott látták meg, hogy a pálya szélén egy alacsony, köpcös ember egy mikrofon mögött áll és meccset közvetít. Ő volt Horváth Kálmán, a miskolci rádió sportriportere. Roska és Takáts fejében ekkor fogant meg a gondolat, hogyha Győrben lehet a helyi rádióban mérkőzést közvetíteni, a Miskolcon ugyanezt meg lehetett tenni, akkor miért ne lehetne ezt az egészet egy adásba terelni, a meccseket azonos időben kezdeni?

Így született meg a legendás rádióműsor, a Körkapcsolás bajnoki labdarúgó-mérkőzésekről.

Ennek a műsornak lehetett alapító tagja Takáts Árpád.

Egy lillafürdei nászúton született meg a Körkapcsolás ötlete Forrás: Origo

A győri riporternek nagyon nehéz dolga volt.

Ha a Haladás csapatáról mondtam valami bírálatot, akkor a szombathelyiek jöttek, hogyan beszélhetek így a szülővárosom csapatáról? Nem volt könnyű dolgom, de minden körülmények között hiteles próbáltam maradni.”

Ott megy az a szemét reális

A Rába ETO második bajnoki címe után, 1983. október elsején a Szeged látogatott Győrbe.

Az első félidőben nem ment jól a játék a győri csapatnak, a SZEOL-AK 1-0-ra vezetett.

A szünetben az ETO stadionjának kezelője kitette a rádióadást a pálya hangszórójára, a közönség ott hallgathatta, mit mond Takáts. „Ezt mondtam a rádióban: az első félidőben a Szeged nagyon jól tartotta magát, az ETO küzdött, de nem tudott gólt szerezni, a 0-1-es szegedi vezetés reális. Már akkor hallottam, hogy a lelátón előttünk ülő szurkolók szidnak engem, láttam, hogy rázzák az öklüket. A végeredmény 1-1 lett, óriási meglepetés volt ez ekkor. Pláne úgy, hogy a bajnok ETO ezen a mérkőzésen két tizenegyest is kihagyott. A meccs után az utcán hetekig azt kiáltozták nekem, hogy »nézd, ott megy az a szemét reális«. A kritikákkal amúgy is vigyáznom kellett.

Takáts Árpád 80 éves korában halt meg Győrben Forrás: Lantos Gábor

Hogy mi volt a bűnöm? Csak annyi, hogy a Csepel győri vendégjátékán azt mertem mondani, hogy az ETO a megszokottnál jóval gyengébben játszik. Több se kellett, az első sorban ülő nézők berontottak a pálya szélére és miszlikbe vágták a drótot. Abban a Körkapcsolás-ban Győr már nem jelentkezett."

Ezer dollár, vagy nem lesz közvetítés

Roska Miklós, majd a sportszerkesztőség későbbi vezetője, Novotny Zoltán mindig ragaszkodott ahhoz, hogy a győri meccsek közül a lehető legtöbbet Takáts Árpád közvetítse. Csak az olyan nagy rangadókra, mint a Ferencváros, az Újpesti Dózsa, vagy a Budapesti Honvéd elleni mérkőzések utazott el Győrbe egy-egy pesti kolléga. Takáts ezt soha nem vette a szívére, hiszen tudta, hogy a Győrbe érkező Novotny Zoltán, Vass István Zoltán, vagy Szepesi György a rádiós szakma igazi csúcsát képviseli. De amikor a Kupagyőztesek Európa Kupájában 1975 őszén a Haladást összesorsolták a máltai La Valetta együttesével, nem volt kétséges, hogy Takáts Árpád utazhat Máltára közvetíteni.

Málta fővárosa, La Valetta. A Haladás itteni KEK-mérkőzésének közvetítése a stadion tulajdonosának kapzsisága miatt elmaradt. A riporter Takáts Árpád lett volna Forrás: RIA Novosti/Ria Novosti

Ebből aztán nem lett semmi. Bár a rádió a Magyar Postán keresztül megrendelte a La Valetta és Budapest közötti közvetítővonalat, azt csupán a máltai rádió és a Bródy Sándor utca között építették ki. A La Valetta csapattulajdonosa a meccs napján, a helyszínen szemrebbenés nélkül közölte a Takáts Árpáddal, hogy két nappal ezelőtt megvette a stadiont, onnan pedig csak akkor lesz rádiós közvetítés, ha Takáts a helyszínen fizet ezer amerikai dollárt. „Mondanom sem kell, nemhogy ezer, de tíz dollár sem volt nálam" – emlékezett a történetre Takáts.

Ekkor kiderült, hogy Olaszországban postássztrájk van. Máltáról csak Rómán, vagy Londonon keresztül lehetett kapcsolatot teremteni Budapesttel. Végül a brit fővároson keresztül kapcsolták a Bródy Sándor utcát. A meccs lefújása után hat órával, a 22.20-kor kezdődő sportösszefoglalóban tudtam elmondani, mit játszott a Haladás Málta szigetén. Az egész ország ekkor tudta meg, hogy 1-1 lett az eredmény."

Amikor túlbeszélte Szepesit

A Verebes József vezette Rába ETO az 1981-82-es és a következő, azaz az 1982-83-as bajnokságot is óriási fölénnyel nyerte meg. Győrben valóságos futballforradalom zajlott. 1981. december 5-én még csak 8000 néző láthatta, hogy az ETO 9-2-re elsöpörte az Ózd együttesét. „A Kossuth rádió Esti Krónikájában kapcsoltak bennünket. A körvezető Vass István Zoltán arra kérte a riportereket, hogy csak röviden foglalják össze az eseményeket, mondják el az állásokat és a góllövőket.

Ezt hallva Vass élő adásban vágott közbe, hogy »drága Takáts kolléga, én nem az összeállításokat kértem«. Mondtam, nem is azokat mondom, csak a góllövőket, mert itt már 9-2-re vezet az ETO az Ózd ellen. Vass ekkor felnevetett és annyit mondott: »Bocsáss meg Árpi, elfelejtettem, hogy a totális focit bemutató Győr meccsén vagy, parancsolj, folytasd«. Vass igazi úriemberként kezelte a helyzetet. Miként Szepesi György is, csak ő nehezebben bocsátott meg nekem. Szepesi 1963 novemberében a Népstadionból közvetített egy Ferencváros-Honvéd meccset, amelyen a Honvéd 7-2-re nyert.

Ritka dolog volt, ha valakinek sikerült Szepesi Györgyöt (a képen jobbra) túlbeszélnie. Takáts Árpád egyszer ezt is megtette Forrás: Fortepan

Továbbadta nekem a szót Győrbe, ahol a Pécs vendégeskedett. Nálunk épp kitört a szünet, a pálya szélén állva azt láttam, hogy a győri edző, Hidegkuti Nándor sétál felém. Gondoltam, megszólaltatom, mondja el a véleményét az első félidőről.

A technikus hiába integetett, messze ült tőlünk, nem tudtuk, mit akar. Egy labdaszedő kisfiút kért meg arra, hogy szóljon nekünk, de a mester a gyerek fejét megsimogatva szépen odébb tessékelte a srácot. Öt perc után adtam vissza a szót Szepesinek, aki két gólról is lemaradt – képzelhetik, milyen ideges volt. De aztán, amikor legközelebb Győrbe jött, úgy köszöntött, mintha mi sem történt volna.”

Rádiózhatott, neki ez volt a minden

Takáts Árpád 1963-tól közel 40 éven keresztül volt riportere a Magyar Rádió Körkapcsolás című műsorának. A 40 év mikrofonnal című könyvében így írt. „Közel tíz esztendőn keresztül az egyik héten Győrből a másikon Szombathelyről jelentkeztünk és számoltunk be az NB I-es mérkőzésekről.

A rádiós kocsi elindult. Szombathelyre, Győrbe, Zalaegerszegre, Tatabányára. Szólt a Körkapcsolás Forrás: Fortepan

Mit sem bántuk a személyvonaton üldögélést, a zötykölődést.

A pécsi kolléga, Kovács Imre mondta mindig: »Árpikám, mi vagyunk a fokhagymaszagú vidékiek.« Imrében, a Körkapcsolás másik alapító tagjában mindig volt egyfajta kisebbségi érzés. Én azonban soha nem éreztem hátrányát annak, hogy vidékinek születtem.

A 80 éves korában meghalt Takáts Árpád temetésére utolsó lakhelyén, Tényőn kerül sor.