Vágólapra másolva!
Hiába a 2–1-es idegenbeli győzelem, Zidane is tudja, hogy még nincs lefutva a Bayern München elleni párharc a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Már csak azért sem, mert a németek megmutatták, hogy nem sebezhetetlen a Real – ebbe kapaszkodik Heynckes is a visszavágó előtt. A Roma a 22-es csapdájában ragadt: ahhoz, hogy továbbjusson, meg kell ismételnie a Barcelona elleni csodát, de ha megint bevállalja a fejetlen támadófocit, a Liverpool ugyanúgy átrohanhat rajta, ahogy az első meccsen.

„Ha másra nem, legalább arra jó volt a meccs, hogy megmutassa, nem sebezhetetlen a Madrid" – mondta Heynckes a vereség után. Zidane ellenben arról beszélt, hogy az első perceket leszámítva ők irányítottak. Valljuk be, ezzel csak önmagát és a csapatát áltatta. Már, ha nem feltételezzük azt, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy azt a francia elképzelte.

Ha a sztárok elvégzik a dolgukat, a Bayern nyer

Mert mi történt? A Bayern az első perctől az utolsóig kézben tartotta a meccset, helyzeteket dolgozott ki, gólokat mégis a Real lőtt.

Az xG mutató azonban nem hazudik, egy tökéletes világban 2,5–0,7-re a németek nyertek volna.

Magyarul, ha a Bayern világklasszis játékosai (Ribéryre és Lewandowskira gondolunk) elvégzik a dolgukat, és belövik a helyzeteiket, akkor most igen kényelmes helyzetből várhatnák a visszavágót a németek. Ehelyett:

– foglalta össze a látottakat Heynckes.

Mindenesetre az bebizonyosodott, hogy egy Real elleni BL-párharc megnyerését már nem lehet kizárólag a 35 éves Ribéryre bízni. A gond csak az, hogy a visszavágón sem lesz sok választása Heynckesnek, hiszen a csapat másik,

védelmet megbontani képes játékosa, Robben sérülés miatt nem játszhat.

Ahogy Boateng, Vidal és Neuer sem. Akárhogy is számoljuk, ez négy ember az alapcsapatból.

Nehéz, de nem reménytelen helyzetben a Bayern Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Markus Gilliar

A Bayern a múltba kapaszkodik, a Real az év meccsére készül

Akkor mégis miben bízhat a Bayern? Leginkább abban, hogy a negyeddöntőben a Juventus megmutatta, igenis lehet nyerni a Bernabéuban.

Akár gólokkal is.

Jelenleg a Realban játszanak a futball legnagyobb egói (négy év alatt három BL-trófeával a zsebben nem csoda), szinte lehetetlen kizökkenteni őket, de azt Zidane is elismerte, hogy a párharc nincs lefutva, és hogy szenvedniük kell majd a visszavágón.

A Real kedvenc bírója vezeti a Bayern elleni visszavágót

A török Cüneyt Cakir fújja majd a sípot kedden este a Real Madrid-Bayern München Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóján. Kétségkívül a világ egyik legjobb bírója, de az is kétségtelen, hogy olykor hatalmasakat hibázik. A 41 éves török játékvezető - aki 2015-ben BL-döntőt, három évvel korábban pedig a klubvilágbajnokság fináléjt vezette - vitán felül szakmája egyik legjobbja.

Tavaly a negyeddöntőben a Bayern 2–1-re megverte a Realt Madridban, ezzel hosszabbításra mentve a párharcot, ahol aztán a játékvezető hathatós közreműködésével simán kikapott. Ez az eredmény most ugyanúgy hosszabbítást érne. Tisztában van ezzel Zidane is.

– mondta a francia a Leagnés elleni győztes bajnoki után, amelyen Bale-t, Benzemát és Casemirót leszámítva egyetlen kulcsjátékos sem volt ott a kezdőben.

Zidane szerint még nincs vége Forrás: AFP/Christof Stache

A Roma felkínálta magát a Liverpoolnak

Michael Cox, a világ egyik legelismertebb futballtaktikai elemzője, a Zonal Marking írója azt mondja, hogy ez az idei az elmúlt tíz év leggyengébb BL-négyese. Főleg a Liverpool–Roma meccs „nem tetszett" neki, még annak ellenére sem, hogy összesen hét gólt rúgtak a csapatok.

Szerinte ugyanis a Liverpool nem mutatta meg, hogy valójában mennyi van benne, és ez elsősorban a Roma hibája.

„Di Francesco taktikája katasztrófa volt – részletezi az ESPN-en megjelent elemzésében. – Egész évben a 4-3-3-as felállást preferálta, erre most jött ezzel (3-4-3). Nincs rá garancia, hogy így meg tudták volna fékezni Szalah-t, de tény, hogy így pont azt játszották, amit Klopp szeretett volna: egy tessék-lássék letámadást."

Pontosan így történt, ahogy írja. A Roma az első 20–25 percben még tisztességesen helyt állt, mi több, kapufát is rúgott, de már ez idő tájt is lehetett érezni, hogy ha a Liverpool szélvészgyors támadói át tudják játszani a felezővonalig feltolt védelmet, gondban lesznek az olaszok.

Akik már a 30. percre elfáradtak, így a Liverpool akkor rohant át rajtuk, amikor akart.

Di Francesco tehát a vesztébe küldte a csapatot azzal, hogy a védőit egy az egyben hagyta a Liverpool támadóival.

Mentségére legyen mondva, hogy nála jóval nagyobb koponya is elkövette már ezt a hibát: három éve Guardiola hagyta szabadon Messit, Neymart és Suárezt. Annak sem lett szebb a vége.

Di Francesco eltaktikázta magát Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A meccs végén a Roma rúgott két gólt, így egy halovány esélye maradt a továbbjutásra, de ehhez meg kellene ismételnie a Barcelona elleni csodát. „Az eredmény ellenére még nincs lefutva a párharc. Ha a csapatból valaki úgy gondolja, hogy igen, az inkább el se jöjjön a visszavágóra" – mondta Di Francesco.

Tudjuk, hogy az idei BL-ben egyetlen párharcot sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, bármekkora is a hátrány, az mindenesetre a Roma ellen szól, hogy

a visszavágón is legalább olyan bevállalós focit kell játszania, mint az első meccsen.

És akkor megint oda lyukadunk ki, hogy a Liverpool kedvére futkorászhat az üres területeken.

A 22-es csapdája ez?

A Real Madrid–Bayern München visszavágót kedden, a Roma–Liverpoolt szerdán játsszák.