Hihetetlen, hogyan maradt bent a belga csapat az élvonalban

Eupen
Eupen's players climb the goal as they celebrate during the Jupiler Pro League match between KAS Eupen and Royal Excel Mouscron, in Eupen, Sunday 11 March 2018, on day 30 of the Jupiler Pro League, the Belgian soccer championship season 2017-2018. BELGA PHOTO JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Vasárnap játszották a belga bajnokság alapszakaszának 30., utolsó fordulóját, ahol két csapat küzdött a kiesés elkerüléséért. Nem puffogtatunk nagy közhelyt, ha azt mondjuk, drámaian alakultak a dolgok.

A forduló előtt a 16. Eupennek és a 15. Mechelennek is 24-24 pontja volt. A belga bajnokság szabályai szerint pontegyenlőségkor előbb a több győzelem, majd a jobb gólkülönbség számít. Mivel mindkét csapat 5 győzelemmel, 9 döntetlennel és 15 vereséggel állt, az utolsó, hazai meccsét pedig olyan csapatok ellen játszotta, amelyeknek már hulla mindegy volt az eredmény, esélyes volt, hogy a gólkülönbség dönt (az Eupennek -15, a Mechelennek -14 volt).

Így ünnepelte az Eupen a bennmaradást Forrás: BELGA/AFP/John Thys

Félidőben Eupen–Mouscron 0–0, Mechelen–Waasland Beveren 0–0. Izgi. Igen ám, de az 57. percre a Mechelen már kettővel vezetett, simaliba, innen megvan a bennmaradás – gondolták ők. Az Eupen meg máshogy:

pont akkor, amikor a Mechelen berúgta a másodikat, az Eupenbe beállt a japán Yuta Toyokawa.

A 73. percben ő szerzett vezetést, innentől pedig meg sem állt négyig az Eupen (Toyokawa végül mesterhármast lőtt). Mivel a Mechelen maradt 2–0, a gólkülönbség az Eupen javára döntött (-11, -12 arányban).

Hihetetlen feltámadás, hihetetlen csere. És mindez kinek az érdeme (főleg)?

Hát azé a Claude Makéléléé, aki novemberben vette át a csapat irányítását.

Igen, a többszörös angol és spanyol bajnok védekező középpályásról van szó, aki 2002-ben BL-t nyert a Real Madriddal.