MK: duplázott a válogatott focista, kétgólos előnyben az Újpest

Nagy Dániel, Novothny Soma
Nagy Dániel kis híján mesterhármasig jutott az első félidőben
Vágólapra másolva!
A Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, az egyetlen tisztán első osztályú párosításában az Újpest FC Nagy Dániel duplájával 2-0-ra legyőzte a Paksot a Szusza Ferenc Stadionban.

A párharc első felvonását február 20-án rendezték volna, de a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyege az erős havazás miatt alkalmatlan volt a játékra. A pálya vonalait piros festékkel megerősítették, hogy jobban látsszanak, de a gyepszőnyeg balesetveszélyes volt, így a mérkőzés játékvezetői stábja hosszas tanakodás után döntött a halasztásról.

Iványi Zoltán játékvezető egy héttel ezelőtt balesetveszélyesnek ítélte meg a játékteret Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A havazás ezúttal sem kímélte az újpesti gyepszőnyeget, azonban a találkozót dirigáló Erdős József – nyilván a szoros menetrendet is szem előtt tartva – ezúttal már zöld utat adott a játékra.

A 15. percben megszerezte a vezetést az Újpest.

Nagy Dániel indította a jobbszélen Simon Krisztiánt, aki középre tekert, a paksi kapus Molnár Péter kimozdult a labdára, de rossz helyre öklözte, a támadást követő Nagy Dániel pedig 11 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1-0).

A 26. percben egyenlíthetett volna a Paks. Egy jobboldali szabadrúgás után Hahn János csúsztatott kapura, de az újpesti Filip Pajovic bravúrral kipiszkálta a léc alá tartó labdát.

A 44. percben növelhették volna az előnyüket a lila-fehérek.

Egy gyors kontra végén Zsótér Donát lőtt 11 méterről, Molnár Péter védeni tudott, de a labdát ismét rossz helyre ütötte, a hosszú oldalon érkező Simon Krisztián azonban kapásból, három méterről nem tudott az üres kapuba lőni.

A fordulás után sokáig egyik csapat sem veszélyeztetett.

A 60. percben Kecskés Tamás startolt rá egy levágódó labdára, hat méterről kapásból a hálóba lőtt, de Erdős József játékvezető les miatt - jogosan - érvénytelenítette a gólt. A 63. percben az újpestiek kerültek helyzetbe. A korábbi válogatott Simon Krisztián lépett ki ziccerben, 14 méterről a jobb alsó sarkot célozta meg, de Molnár leolvasta a szándékot, és magabiztosan fogta a labdát.

Nagy Dániel és Novothny Soma ünnepli az Újpest gólját Forrás: ujpestfc.hu

A 67. percben eldöntötte a mérkőzést az Újpest.

A kétszeres magyar válogatott Nagy Dániel állt oda egy 20 méterről megítélt szabadsághoz, elegánsan eltekerte a labdát a sorföl fölött, ami a bal alsó sarokban kötött ki.

A 77. percben szépíthetett volna a Paks.

Egy előreívelt labdát Kulcsár Dávid csúsztatott a kapuba a rossz ütemben kimozduló Pajovic fölött, de a játékvezető les miatt - ezúttal is jogosan - érvénytelenítette a vendégek találatát.

A 80. percben az Újpest a továbbjutást is eldönthette volna.

A csereként érkező Balázs Benjámin szerzett labdát a félpályánál, egyedül nyargalhatott a paksi kapuig, azonban az utolsó pillanatban a visszaigyekvő Fejes András beérte a lila-fehérek játékosát, és testtel, szabályosan elsodorta. A 84. percben újabb ordító helyzetet hagyott ki az Újpest. Simon Krisztián osztott ki egy kötényt, majd meghúzta a baloldalon. Az alapvonalról visszatett labdáját Novothny Soma vette teljesen üresen, majd tíz méterről jócskán a kapu mellé lőtt.

Győzelmével az Újpest fél lábbal már a legjobb nyolc között van.

A Paksnak kisebb csodára lenne szüksége a továbbjutás kiharcolásához.

Magyar Kupa, nyolcaddöntő, első mérkőzés
Újpest FC-Paksi FC 2-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion
Játékvezető: Erdős József
Újpest: Pajovic - Pauljevic, Bojovic, Litauszki, Burekovic - Nwobodo, Sankovic (Diallo, 76.), Zsótér (Balázs B., 59.), Simon K. - Nagy D., Novothny.
Paks: Molnár - Kulcsár, Zachán, Fejes, Báló - Papp (Nagy R., 59.), Kecskés, Simon M. - Koltai, Hahn (Nikházi, 75.), Hajdú Á.
Gólszerzők: Nagy D. (15.)
Sárga lap: Hajdú (47., 67.)