Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga első tavaszi fordulójában a bajnoki címre esélyes Videoton 2-1-re legyőzte a Vasast a felcsúti Pancho Arénában, míg az újonc Balmazújváros a két gólpasszt kiosztó Rudolf Gergely vezérletével kétgólos győzelemmel indított a debreceni Nagyerdei Stadionban. 

A találkozót egyperces gyászszünet előzte meg, a csütörtök hajnalban elhunyt egykori újpesti támadóra, Lázár Bencére emlékeztek.

A székesfehérvári csapatban a télen szerződtetett játékosok közül Huszti Szabolcs a kispadon kapott helyet, míg Stefan Scepovic és Boban Nikolov bekerült a kezdőcsapatba. Az angyalföldieknél a Lengyelországból hazatérő Egerszegi Tamás és a Videotontól távozó Barczi Dávid is ott volt a pályán, Laczkó Zsoltot pedig az kispadra ültette Micahel Oenning.

A mérkőzést a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bernd Storck is a helyszínen tekintette meg, és rögtön láthatott egy Vasas helyzetet.

A második percben egy gyors kontra végén Hangya Szilveszter került helyzetbe, azonban Kovácsik Ádám magabiztosan fogta az angyalföldi középpályás 14 méterről leadott lövését. Az első komoly Videoton lehetőségre a 19. percig kellett várni. A spanyol Getafétól szerződtetett Stefan Scepovic remek ütemben tálalt a baloldalon felfutó Stopira elé, azonban a Zöld-foki szigeteki védő bedobásra bombázta az ígéretes ziccert.

A 26. percben megszerezte a vezetést a Videoton.

A percekkel korábban ziccert hibázó Stopira egy megkerülős csellel elhúzott a baloldalon, majd középre tálalt az érkező Anel Hadzicnak, aki hat méterről a bal alsó sarokba pörgetett (1-0).

A Videoton egy remekbeszabott akció végén szerzett vezetést Forrás: vidi.hu

A 38. percben növelhette volna az előnyét a Videoton. Danko Lazovic szabadrúgását Stefan Scepovic csúsztatta meg a rövid oldalon, majd a hosszún érkező Stopira estében, közelről a felső lécre lőtt.

A 40. percben a semmiből egyenlített a Vasas.

Barczi szöktette Remili Mohamedet a jobb oldalon, az angyalföldi csapatkapitány élesen középre lőtte a labdát, az érkező Ádám Martin pedig becsúszva a jobb alsó sarokba kotorta a labdát (1-1). Egy perccel később kis híján fordított a Vasas. A gólszerző Ádám indult meg a kapu felé, majd 18 méterről megeresztette egy bombát, azonban balszerencséjére a labda jobb kapufán csattant.

A második félidőben viszonylag óvatosabban kezdtek a csapatok.

A 60. percben a Videoton új igazolásai összehozták a második gólt.

Lazovic indította a jobboldalon Nikolovot, aki futtából középre lőtte a labdát, az érkező Stefan Scepovic pedig hat méterről a léc alá fejelt (2-1).

A télen szerződtetett Stefan Scepovic a Videoton egyik legjobbja volt Forrás: vidi.hu

A 72. percben megfogyatkozott a Vasas. Kontráztak volna a székesfehérváriak, Lazovics tolta meg a labdát a saját térfelén, azonban a sárga lapos Barczi Dávid hátulról felvágta, így Szabó Zsolt játékvezető leküldte a pályáról a Videotontól szerződtetett Vasas-játékost.

A 81. percben ismét egyenlíthetett volna a Vasas.

Ádám Martin lépett ki ziccerben, de lövése helyett a passzt választotta, azonban Loic Nego belelépett a labdába, ami így centikkel kerülte csak el Kovácsik Ádám kapuját.

A 83. percben Danko Lazovic ismét előadott újabb remek alakítást produkált.

A Videoton támadója tökéletes kiugratást kapott, egyedül ment a Vasas kapujára, de ahelyett hogy sprintelt volna, inkább bevárta a Vasas védőjét, Vít Benest, akinek belekapaszkodott a kezébe, majd elesett a tizenhatoson belül, hogy ezzel tizenegyest és újabb kiállítást harcoljon ki. Szabó Zsolt játékvezető azonban nem ette meg a mutatványt, és remek meglátással továbbot intett.

Az utolsó percekben az emberelőnyben játszó Videoton már higgadtan gurigázott, a Vasasnak nem igazán volt esélye az egyenlítésre.

OTP Bank Liga, 20. forduló
Videoton FC-Vasas FC 2-1 (1-1)
Felcsút, Pancho Aréna
Játékvezető: Szabó Zsolt
Videoton: Kovácsik - Nego, Juhász, Fiola, Stopira (Vinícius, 64.) - Hadzic - Pátkai, Nikolov – Lazovic (Kovács I. 90.) - M. Scepovic (Varga J., 85.), S. Scepovic.
Vasas: Kamenár - Burmeister, Benes, Ristevski – Egerszegi (Vaskó, 88.), Berecz, Vida, Hangya - Barczi, Ádám, Remili (Pavlov, 76.).
Gólszerzők: Hadzic (26.), S. Scepovic (60.), ill. Ádám (40.)
Sárga lap: Lazovic (70.), Hadzic (79.), Fiola (90+2.), ill. Ádám (51.), Barczi (59.), Ristevski (62.), Burmeister (87.)
Piros: Barczi (72.)

Az Újpest 1-0-ra legyőzte az utolsó negyedórában emberhátrányban játszó Haladást a Szusza Ferenc Stadionban.

A gól nélküli első félidő kiegyenlített csatát hozott, hiába kezdeményezett többet a hazai csapat, nem tudta megszerezni a vezetést. A fordulást követően a Haladás juthatott volna előnyhöz, ám Kovács Lóránt a kapufát találta el. Az 51. percben szabadrúgás után betalált az Újpest: Nagy Dániel labdáját Novothny Soma előrevetődve fejelte a hálóba.

Király, Litauszki Forrás: ujpestfc.hu

A Haladás cserékkel próbált frissíteni, ám a 61. percben pályára lépő Németh Milánt a 76. percben a Simon Krisztián elleni szabálytalanságért kiállította Kassai Viktor játékvezető. A hátralévő időben jól őrizte előnyét a házigazda.

Újpest FC-Swietelsky Haladás 1-0 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2050 néző
Játékvezet: Kassai
Újpest FC:Pajovic - Pauljevic, Bojovic, Litauszki, Mohl - Nwobodo, Diallo (Sankovic, a szünetben), Simon K., Nagy D. - Novothny (Tischler 91.), Zsótér (Balázs, 83.)
Swietelsky Haladás:Király - Schimmer, Wils, Németh Mi., Bosnjak - Jagodics - Mészáros (Rabusic, 70.), Rácz, Kovács L., Halmosi (Németh M., 61.) - Ramos (Williams, 83.)
Gólszerző: Novothny (51.)
Sárga lap: Diallo (7.), Mohl (20.), Nagy D. (56.), illetve Bosnjak (17.)
Piros lap: Németh M. (76.)

A Paks hazai pályán a 91. percben szerzett bombagólnak köszönhetően 2-1-re legyőzte a Diósgyőrt.

Az első félidőben a kapuk nem igazán forogtak veszélyben, ugyanakkor a Paks gyakorlatilag egyetlen valamire való lehetőségét gólra váltotta.

Bódog Tamás csapata vereséggel kezdte a tavaszi szezont Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szünetben Bódog Tamás, a diósgyőriek vezetőedzője kettős cserével próbálta frissíteni csapatát, s ennek meg is lett az eredménye: éppen az egyik csere, Szarka Ákos szerzett gólt. Érezhetően megélénkült a találkozó, a 75. percben a Paks szerezhetett volna újra vezetést, de az első gólt szerző Szakály Dénes nagy helyzetben rosszul cselezett. A hajrában a Paks mozgósított nagyobb erőket a győzelem érdekében, s Haraszti Zsolt 91. percben szerzett bombagólja révén begyűjtötte a három pontot.

Paksi FC-Diósgyőri VTK 2-1 (1-0)
Paks, 852 néző
Játékvezető:Solymosi
Paksi FC: Verpecz - Vági, Gévay, Lenzsér, Szabó J. - Simon Á. (Kecskés, 45.) - Haraszti, Papp K., Bertus, Szakály D. - Hahn (Hajdú, 81.)
Diósgyőri VTK: Antal - Brkovic, Lipták, Karan, Tamás M. - Sesztakov, Busai, Kocsis G. (Hasani, a szünetben), Ugrai - Joannidisz (Szarka, a szünetben), Bacsa (Makrai, 77.)
Gólszerzők: Szakály D. (24.), Haraszti (91.), illetve Szarka (60.)
Sárga lap: Szarka (47.), Busai (59.), Lipták (62.), Ugrai (73.)

A kiesés ellen küzdő Balmazújváros meglepetésre kétgólos győzelmet aratott a tabellán harmadik Debrecen vendégeként.

Az első félidő nagyobb része mezőnyjátékot hozott némi vendégfölénnyel, s a közönség sokáig nem láthatott kaput eltaláló lövést. Aztán a hajrában a harcosabb Balmazújváros több helyzetet is kidolgozott, de ezeket rendre elpuskázta.

Rudolf Gergely két gólpasszal keserítette a Lokit Forrás: balmazfoci.hu

A szünet után kapufát rúgtak a vendégek, majd egy kis lökdösődés és mindkét oldalon durva belépők sorozata borzolta a kedélyeket. A folytatásban egy remek Tőzsér-kapáslövést és egy Arabuli-lehetőséget leszámítva nem igazán forogtak veszélyben a kapuk. A hajrá aztán megint a vendégeké volt, s Arabuli a sokadik helyzetét kihasználva végül megszerezte a vezető gólt az újoncnak. A ráadásban egy kontra végén még Rácz is betalált.

A Balmazújváros immár hat meccs óta veretlen a bajnokságban.

Debreceni VSC-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 0-2 (0-0)
Nagyerdei Stadion, 2200 néző
Játékvezető: Erdős
Debrecen: Nagy S. - Bényei, Szatmári, Kinyik, Barna - Bódi (Bereczki, 82.), Tőzsér, Fiip, Varga K. (Tabakovic, 64.) - Könyves, Nagy K. (Takács T., a szünetben)
Balmaz Kamilla Gyógyfürdő: Horváth L. - Habovda, Póti, Tamás L., Uzoma - Haris, Zsiga (Rudolf, 62.), Sigér, Vajda - Arabuli (Maisuradze, 91.), Andric (Rácz, 74.)
Gólszerzők: Arabuli (87.), Rácz (95.)
Sárga lap: Nagy S. (58.), Szatmári (59.), Bényei (61.), Kinyik (84.), illetve Zsiga (46.), Andric (58.), Habovda (71.)

Gól nélküli döntetlent játszott az utolsó helyezett Mezőkövesd a vendég Puskás Akadémiával.

Ez volt a két csapat negyedik élvonalbeli mérkőzése, és először osztoztak meg a pontokon: az eddigi háromból egyet a Mezőkövesd, kettőt a Puskás Akadémia nyert meg, s mindannyiszor a hazai együttes győzött.

Pintér Attila először látogatott vendégcsapat edzőjeként Mezőkövesdre azóta, hogy 2016 decemberében a PFLA-hoz szerződött.

Pintér Attila korábbi csapata otthonában meccselt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Többnyire mezőnyjáték folyt a pályán a mínusz négy-öt fokos hidegben rendezett mérkőzés első félidejében. Egy-két helyzet alakult ki csupán, de a kapusoknak nem akadt igazán nagy védeni valójuk. Egyik csapat sem vállalt komoly kockázatot, nem fektetett nagy energiát a támadásokba, jórészt a két tizenhatos között zajlott a küzdelem.

Fordulás után nem sokat változott az összkép, továbbra is kevés gólszerzési lehetőség alakult ki - mindkét oldalon egy-egy nagyobb helyzet adódott -, ugyanakkor egyre több volt a szabálytalanság, emiatt gyakran állt a játék. Mindkét csapatnak fontos lett volna a három pont begyűjtése, így egyik sem lehet igazán elégedett az eredménnyel.

Mezőkövesd Zsóry FC-Puskás Akadémia 0-0
Mezőkövesd, Városi Stadion
Játékvezető: Berke
Mezőkövesd: Dombó - Farkas, Pillár, Katanec, Vadnai - Mlinar, Iszlai - Tóth, Bognár (Koszta, 68.), Cseri (Misák, 83.) - Novák (Drazic, 64.)
Puskás Akadémia: Hegedüs - Klinar, Heris, Spandler, Trajkovski - Mevoungou - Perosevic, Márkvárt (Bacelic-Grgic, 80.), Knezevic, Szakály P. (Molnár, 72.) - Diallo (Henty, 58.)
Sárga lap: Pillár (28.), illetve Mevoungou (20.), Klinar (73.), Knezevic (92.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista