Mit keres egy román titán a baszk oroszlánok között?

Ganea
Viitorul's Cristian George Ganea during a soccer game for Romania Liga between Dinamo Bucharest and Viitorul Constanta at Stadium Dinamo in Bucarest, Romania, on 30 October 2017. (Photo by Alex Nicodim/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az ötszörös román válogatott Cristian Ganea nyártól az Athletic Bilbaóban folytatja pályafutását. Na és? Ki ő? Mi az a Bilbao? Miért érdekes ez? A Bilbao a futballban egyedülálló játékospolitikával rendelkezik, amibe alapvetően nem illik bele a román szélső, de a baszkok most is megtalálták a kiskaput. Az egész világ csodálja és próbálja megérteni azt, ami a klubnál folyik, pedig az érintettek szerint nincs benne semmi ördöngösség.

A Bilbao mindig is büszkén hirdette klubfilozófiáját: a baszk csapatban csak baszk játékosok szerepelhetnek. A futball folyamatos változásával azonban a baszkság fogalma is sokat változott az elmúlt évek alatt.

Onnan, hogy csak és kizárólag vizcayai születésű (Bizkaia tartomány) baszk játékosok kerülhetnek a keretbe,

oda jutottunk, hogy a játékosoknak elég már csak kötődniük Baszkföldhöz. Így kerülhetett a román válogatott Ganea is Bilbaóba.

Ganea július elsején csatlakozik a Bilbaóhoz Forrás: NurPhoto/Alex Nicodim/NurPhoto/Alex Nicodim

Baszkföld gyermeke

Októberben a klub sportigazgatója, José Mari Amorrortu Romániába utazott, hogy megnézze a Viitorul bal oldali szélsőjét. A hírre sokan felkapták a fejüket, hisz nem megszokott dolog, hogy

a Bilbao egyik elöljárója Kelet-Európában kutakodik.

De hogy jöhetett egyáltalán szóba Ganea leigazolása?

A játékos családja a mai napig Basauriban él, ott ahol Ganea a fiatal éveit töltötte. Itt kezdett futballozni, megjárta több baszk csapat akadémiáját, és még a baszk ifiválogatottba is bekerült. Játszott a Mallorca B-ben és a negyedosztályú CD Santanyínál, mielőtt 2012-ben Romániába költözött.

Eleinte másodvonalas csapatokban szerepelt, az áttörést a karrierjében a Universitatea Craiova jelentette, ahol egy évet focizott.

Innen került végül az egykori Barcelona-sztár, Gheorghe Hagi Viitoruljához, ahol az első pillanattól kezdve alapember. A 2019-ig szóló szerződése nem tartalmaz kivásárlási árat, így a hírek szerint a Bilbaónak elég 600 ezer eurót kicsengetnie a játékosért, aki július elsején csatlakozik a baszkokhoz.

Ganea ötszörös román válogatott Forrás: NurPhoto/Catalin Soare/NurPhoto/Catalin Soare

Anya tesójának a nővérének az apósa...

A Bilbao évtizedek óta szemezget a baszk királyság területéről, így a mai La Rioja és Navarra tartományokból, illetve a Pireneusokon túli, francia-baszk területekről is.

– mondja Santi Urquiaga, korábbi Bilbao-játékos, aki ma már a technikai stábban dolgozik. Ennek köszönhető, hogy az aquitániai Aymeric Laporte, a pamplónai Eraso vagy a libériai menekült családból származó Iñaki Williams is a Bilbao játékosa lehet(ett).

Williams ráadásul a baszk csapat első színes bőrű játékosa, aki gólt szerzett.

A támadót rengetegen hívják (például a Liverpool), de neki esze ágában sincs elmenni. „Azért vagyok itt, mert itt akarok lenni”. És nem a levegőbe beszélt: Williams nem rég 2025-ig (!) hosszabbított a Bilbaóval. Az ő esete példázza a legjobban, hogy miért egyedülálló a futballban az, amit a klub csinál.

forrás: La Liga Loca

A világ a Bilbaót csodálja

A Bilbao most már hosszú évek óta a spanyol felsőházba tartozik, és zsinórban negyedszer van ott az Európa Ligában.

2016 nyarán a spanyol szuperkupában 5–1-es összesítéssel győzte le Luis Enrique Barcelonáját, ezzel megszerezve a klub első trófeáját 1984 után.

Igen, az ott középen Ernesto Valverde, a Barcelona jelenlegi (siker)edzője Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Albert Llop

Mindezek ellenére a Bilbaónál is tisztában vannak vele, hogy a klubfilozófia korlátok közé szorítja őket, és soha nem fognak tudni versenyezni az elittel. De nem is ezért csinálják. „A futballban nincs idő. A mi filozófiánk mégis az, hogy türelmesek vagyunk a fiatalokkal és bízunk bennük. Nem könnyű, de működik.

– magyarázza Amorrortu. A sportigazgató szerint naponta mennek hozzájuk edzők a világ minden tájáról tanulni, megérteni azt, hogy miben rejlik a Bilbao sikere.

Hogy hogy lehet az, hogy 120 év alatt egyszer sem esett ki az élvonalból a baszk csapat.

„Gyakran kérdezik tőlem hogy mi a különbség az itteni, és mondjuk az angol srácok között – folytatja Amorrortu. – Őszintén? Semmi. Ha mi el tudjuk juttatni a fiatalokat az első csapatig, akkor miért ne tudnák ezt megcsinálni mások is?”

Bilbaóban a játékosok úgy érzik, tartoznak valahová Forrás: DPPI/Oscar Barroso

A Bilbao azzal küzd, amije van

Kissé talán már közhelyesen hangzik, de tényleg az a kulcsa az egésznek, hogy

itt a fiatalok megkapják a lehetőséget.

„A 16, 17, 18 éves játékosok még nem edzenek együtt az első csapattal, de ha helyzet van, azonnal rendelkezésre állnak. Miért? Mert ugyanazt a neveltetést, ugyanazt az edzésmódszert kapja mindenki.”

A diagram azt mutatja, hogy adott szezonban hány új játékos mutatkozott be a Bilbaóban. Pirossal az akadémiáról érkezők, kékkel az igazolt focisták:

Mikel San José most már kilencedik éve a csapat játékosa, átélt sok mindent, el tudja helyezni a Bilbaót a futballtérképen. „A mi filozófiánk különbözik a többi klubétól. Nem vagyunk se jobbak, se rosszabbak, csak különbözőek.

Bilbaóba soha, Bilbaóba soha...

Laporte eladása után nem teketóriázott a Bilbao, hanem azonnal kivásárolta Inigo Martínezt a Sociedadtól. Mondanunk sem kell, hogy a két rivális között nem túl gyakori a játékosmozgás. Martínez esete viszont azért is érdekes, mert a védő korábban kijelentette, ha valaha is elhagyja a Sociedadot, az biztos, hogy nem a Bilbao kedvéért. Ennyit a hősködésről, ugyebár.

A modern futball a Bilbao ellensége, ez nem vitás. Úgy nem lehet előrelépni, hogy a legjobb játékosokat évről évre elviszi valamelyik európai topcsapat. De ha már így is van, legalább egy valag pénzt legombolnak róluk.

Laportért 65, Ander Herreráért 37, Javi Martínezért 40 millió eurót kapott a Bilbao.

Laporte-ért 65 milliót fizetett a Manchester City Forrás: AFP/Paul Ellis

A romantikus Bilbao és a kegyetlen futballvilág

„Ha van pénzed és kedvedre válogathatsz a játékosok közül, könnyű a dolgod – mondja Josu Urrutia, a Bilbao elnöke. – A mi filozófiánk ennél jóval többről szól. Romantikusabb. A saját városomban a saját embereimmel nézek szembe a nehézségekkel. Drága játékosok helyett az utánpótlásra költünk.

Aki magára húzza a mezt, az tisztában van vele, hogy mit képvisel. Emiatt a mentalitás miatt tudunk versenyezni a legjobbakkal."

És hogy mit jelent mindez a Baszkföldön született és nevelkedett Ganea számára?

Csak annyit, hogy aligha kerülhetett volna jobb helyre.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 27 20 1 6 56-18 38 66
D
GY
D
GY
D
I
2.
Girona 27 18 4 5 57-33 24 59
D
V
V
GY
V
I
3.
Barcelona 27 17 3 7 56-34 22 58
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Atletico Madrid 27 17 6 4 54-29 25 55
D
V
GY
D
GY
I
5.
Athletic Bilbao 27 14 5 8 46-26 20 50
GY
D
GY
V
D
I
6.
Real Betis 27 10 5 12 32-28 4 42
D
GY
D
GY
V
I
7.
Real Sociedad 27 10 7 10 37-29 8 40
D
V
GY
V
V
I
8.
Valencia 26 10 9 7 31-31 0 37
V
GY
V
D
D
I
9.
Las Palmas 27 10 10 7 29-29 0 37
D
GY
V
D
D
I
10.
Osasuna 27 10 11 6 31-37 -6 36
V
GY
GY
D
GY
I
Teljes lista