El: A Napoli nyert Lipcsében, de így is Gulácsiék örülhettek

Gulácsi Péter
Napoli's Polish midfielder Piotr Zielinski (C) scores next to Leipzig's Hungarian goalkeeper Peter Gulacsi (R) and Brazilian defender Bernardo Fernandes da Silva Junior during the UEFA Europa League football match between SSC Napoli and RB Leipzig, on February 22, 2018 in Leipzig. / AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL
Vágólapra másolva!
Az Európa-ligában csütörtök este már a párharcok visszavágóit rendezték, ahol a legjobb 16 közé jutás volt a tét. Szerencsére magyar játékosokért is izgulhattunk, hiszen Gulácsi Péter, Kádár Tamás és Kleinheisler László is kezdőként kapott helyet csapatában. A Leipzig bár 2-0-ra kikapott, idegenbeli 3-1-es sikerének köszönhetően továbbjutott a Napoli ellen, akárcsak a Dinamo Kijev, amely az 1-1-es görögországi meccs után 0-0-t játszott az AEK Athénnal. Az Asztana viszont kiesett, bár Kleinheislerék 3-3-ra végeztek a Sporting pályáján, az egy héttel ezelőtt 1-3 végzetesnek bizonyult.

A magyar játékosok közül legkedvezőbb helyzetből egyértelműen a válogatott kapusa és az RB Leipzig várhatta a visszavágót, hiszen óriási meglepetésre a Serie A listavezetőjének, a Napolinak az otthonában tudtak nyerni egy héttel ezelőtt 3-1-re. Bátran is kezdték a találkozót a németek, de csak kapufáig jutottak az első játékrészben. Nem úgy a vendégek, akik

egy kontratámadás végén Zielinski révén megszerezték a vezetést.

Gulácsi nagyot védett Mertens lövésénél, ám pechjére a középre ütött labdára a lengyel légiós eszmélt a leggyorsabban és a kapuba bombázott.

A második játékrészben óvatosra vették a figurát a csapatok, egyik tizenhatoson belül sem alakult ki igazán komoly helyzet, egészen a 83. percig, amikor Callejon beadására Mertens érkezett, az utolsó pillanatban azonban menteni tudott egy lipcsei védő.

Öt perccel a vége előtt viszont már senki nem tudott felszabadítani, Insigne talált be,

roppant izgalmas hajrára volt tehát kilátás, hiszen innentől már csak egy gól hiányzott a Napolinak a továbbjutáshoz. Azt viszont nem sikerült megszerezni, így a 2-0-s vereség is azt jelentette, hogy 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal Gulácsiék jutottak tovább.

Kádár Tamás és a Dinamo Kijev reménykeltő 1-1-es döntetlennel tért haza Athénból az AEK elleni párharc első mérkőzését követően. A második felvonás kevés izgalmat tartogatott, a görögök próbálkoztak, míg az ukránoknak a 0-0 is tökéletes eredmény volt a továbbjutáshoz. Ennyi is maradt a vége, Kádár végigjátszotta a meccset és készülhet a nyolcaddöntőre.

Kleinheisler László (j) és az Asztana számára véget ért az Európa-liga Forrás: AFP/Stanislav Filippov

Legnehezebb dolga Kleinheisler László csapatának, az Asztanának volt, hiszen a kazahok 3-1-re kikaptak a Sportingtól, ráadásul hazai környezetben. A visszavágó sem indult túl jól, már a 3. percben vezettek a portugálok, de ezt még Tomasov révén nem sokkal a szünet előtt egalizálta az Asztana.

A második játékrészben potyogtak a gólok, a vége 3-3, a 6-4-es összesítés viszont a portugáloknak kedvezett, ők jutottak a nyolcaddöntőbe.

A magyar középpályást a 60. percben lecserélték.

Az esti meccsen pályára lépő nagycsapatok közül az Arsenal és a Milan egyaránt 3-0-ra nyert idegenben az odavágón, formalitássá téve a visszavágót.

Az Östersund és a Ludogorets játékosai azonban máshogy gondolták, és megnehezítették esélyesebb riválisuk dolgát.

A svéd kiscsapat például egy perc alatt kettőt vágott Londonban, alaposan ráijesztve ezzel a Wenger-legényekre. A második félidő elején aztán Kolasinac gólja gyorsan lehűtötte a vendég kedélyeket, így a várt izgalmak elmaradtak a folytatásban, a tartalékosan felálló Ágyúsoknak azonban így is több mint arcpirító a hazai kínos vereség.

A Milan Borini 21. percben szerzett góljával a San Siróban is előnybe került, utána viszont hiába számított mindenki gólfesztiválra, a rendkívül szervezetten és szimpatikusan futballozó bolgárok nagyot küzdve megúszták egygólos vereséggel az olasz kalandot, sőt, kis szerencsével akár még gólt is szerezhettek volna.

A Dortmund 3-2-re nyert az első meccsen az Atalanta ellen, az olaszok azonban a 11. percben már le is dolgozták a hátrányukat és a folytatásban több ízben lezárhatták volna a továbbjutás kérdését. Nem tették, a 83. percben pedig megbűnhődtek miatta:

Reus kellemetlen lövését nem tudta megfogni Berisha, a kipattanót pedig Schmelzer közelről bevágta,

ezzel a németek mentek tovább.

Ami a többi mérkőzést illeti, a Lazio 5-1-re kiütötte a román Steaua Bukarestet, köszönhetően főleg Ciro Immobile mesterhármasának. A Zenit nem hogy ledolgozta hátrányát, de Szentpéterváron el is intézte a skót Celticet, a Lyon viszont megőrizte előnyét a Villarreallal szemben, sőt, kettős győzelemmel jutott tovább. A franciáknak így továbbra is megvan az esélye, hogy hazai pályán vívják a sorozat döntőjét, május 16-án ugyanis a Park Olympique ad otthont a finálénak.

Európa Liga, a legjobb 16 közé jutásért, visszavágó:
Sporting Lisboa (portugál)-Asztana (kazah) 3-3 (1-1)
Továbbjutott: a Sporting Lisboa, 6-4-gyel
Lazio (olasz)-FCSB (román) 5-1 (3-0)
Tj: a Lazio, 5-2-vel
Plzen (cseh)-Partizan Beograd (szerb) 2-0 (0-0)
Tj: a Plzen, 3-1-gyel
Villarreal (spanyol)-Olympique Lyon (francia) 0-1 (0-0)
Tj: a Lyon, kettős győzelemmel, 4-1-gyel
RB Leipzig (német)-Napoli (olasz) 0-2 (0-1)
Tj: az RB Leipzig, 3-3-mal, idegenben szerzett több góllal
Zenit (orosz)-Celtic Glasgow (skót) 3-0 (2-0)
Tj: a Zenit, 3-1-gyel
Dinamo Kijev (ukrán)-AEK Athén (görög) 0-0
Tj: a Dinamo Kijev, 1-1-gyel, idegenben szerzett góllal
Atlético Madrid (spanyol)-FC Köbenhavn (dán) 1-0 (1-0)
Tj: az Atlético Madrid, kettős győzelemmel, 5-1-gyel
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Nice (francia) 1-0 (1-0)
Tj: Lokomotiv Moszkva, kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel
CSZKA Moszkva (orosz)-Crvena zvezda (szerb) 1-0 (1-0)
Tj: a CSZKA Moszkva, 1-0-s összesítéssel
AC Milan (olasz)–Ludogorec (bolgár) 1-0 (1-0)
Tj: az AC Milan, kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel
Red Bull Salzburg (osztrák)–Real Sociedad (spanyol) 2-1 (1-1)
Tj: a Red Bull Salzburg, 4–3-as összesítéssel
Athletic Bilbao (spanyol)–Szpartak Moszkva (orosz) 1-2 (0-1)
Tj: az Athletic Bilbao, 4–3-as összesítéssel
Atalanta (olasz)–Borussia Dortmund (német) 1-1 (1-0)
Tj: a Dortmund, 4–3-as összesítéssel
Arsenal (angol)–Östersund (svéd) 1-2 (0-2)
Továbbjutott: az Arsenal, 4–2-es összesítéssel
Sporting Braga (portugál)–Marseille (francia) 1-0 (1-0)
Tj: a Marseille, 3–1-es összesítéssel