Társoldalunk:

Dárdai még mindig óvatos, a bentmaradás a cél

2018.02.12. 10:17

A Bundesliga 22. fordulójában Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC bravúrgyőzelmet (0–2) aratott az egyik legjobb formában lévő német csapat, a Bayer Leverkusen otthonában. A meccs után a Nemzeti Sport beszélgetett a magyar edzővel.

Az idei szezonban a Herthán kívül csak a Bayern München tudott nyerni a Leverkusen otthonában. Dárdaiék győzelme annak fényében pláne felértékelődik, hogy a meccset megelőzően a Leverkusen a legutóbbi 15 bajnokijából csak egyet veszített el. „Nem nagyképűség, de számítottam a győzelemre, mert így készültünk – nyilatkozta Dárdai. – Arra építettünk, hogy a sprinter típusú játékosokból álló Leverkusennem pihenhette ki igazán a hétközi, százhúsz perces kupameccsét, ezért a játékosait támadjuk le, zavarjuk őket állandóan, kényszerítsük futásra őket, hátha erőben felülkerekedhetünk a hajrában.

Kalou szerezte a Hertha második góljátForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

A magyar edző szerint taktikailag ugyanúgy készülnek minden meccsre, de ez is kevés, ha a játékosok nem teljesítenek. Ez azonban mint mondja, már az edző felelőssége. „Ugyanígy kidolgoztuk a taktikát a Bréma ellen is, aztán kilencen gyengén futballoztak, örülnünk kellett a döntetlennek.Ha kettő nem teljesít jól, nézd meg, mit csináltak, ha kilencen, az már az edző hibája, a kollégákkal kellett leülnünk, mit rontottunk mi el.Ez a művészete a futballnak, ami tőled telik, megteszed, de csak utólag derül ki, jól építetted-e fel a csapatod azon a héten."

Dárdai szerint a bent maradás a célForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

A Hertha jelenleg 11. a bajnokságban, de csak négy ponttal van lemaradva a már Európa Liga-selejtezőt érő hatodik helytől. Dárdait meg is kérdezték, hogy mi a csapat célja tavasszal, de ő szerényen annyit mondott, hogycsak bent szeretnének maradni.„Most ez a legfontosabb. Vagy veszel eurótízmilliókért klasszist, aki megoldja, vagy fiatalokat építesz be, de nekik idő kell, hogy a saját bőrükön tanulják meg, mit kell tenniük. Mi az utóbbi úton járunk, de ehhez türelem kell. Ha ez a keret egyben marad, márpedig ez a tervünk, akkor a következő szezonban lehetnek merészebb álmaink. De ehhez az kell, hogy maradjunk az első osztályban."

A Leverkusen elleni meccs összefoglalója: