Jó hír: tökéletesnek tűnik Liu Shaoang új cipője

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang
(R-L) Shaolin Sandor Liu of Hungary, Wu Dajing of China, Shaoang Liu of Hungary and Yoon Gy Kwak of South Korea compete during the men's 1000m final A event at the ISU World Cup Short Track in Shanghai on November 12, 2017. / AFP PHOTO / CHANDAN KHANNA
Vágólapra másolva!
Noha az olimpiai faluban négyágyas apartmanokban laknak a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók, a női staféta mind az öt tagja egy helyen alszik. Kedden eldőlt az is, hogy a csapat tagjai kihagyják a megnyitót, mivel akkorra kaptak edzésidőpontot.

"Most ki aludjon külön? Senkinek nem lett volna jó, ezért megoldottuk a problémát és egy másik szobából átvittünk egy matracot" – adott helyzetjelentést a kedd esti edzést követően a női válogatott egyik tagja, Heidum Bernadett, hozzátéve, Bácskai Sára Luca alszik a "pótágyon".

A harmadik olimpiájára készülő sportoló beszélt arról is, hogy próbálják különféle módon oldani a bennük lévő feszültséget, így kedden például közös filmnézés is szerepelt a programban, de voltak, akik asztalitenisszel múlatták szabadidejüket, a férfi váltó tagjai pedig városnézést iktattak a programjukba.

Heidum Bernadett a legrutinosabb az ötfős női csapatból Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

"Mindennek örülünk, aminek ők örülnek és jobban érzik magukat tőle. Ez is mutatja az egységüket" - mesélt a beköltözésről Bánhidi Ákos csapatmenedzser.

A sportvezető arról számolt be, hogy mindenki egészséges a tízfős csapatból, akik még Magyarországon influenzás tüneteket produkáltak, azok is túl vannak a betegségen. Megjegyezte, próbálják óvni a versenyzőket, mert a mínusz 10 fokos, többnyire szeles időben könnyű megfázni.

– mondta Bánhidi Ákos arra vonatkozóan, hogy az Ádó becenevű sportoló azért hagyta ki januárban az eskütételt, mert éppen akkor volt Milánóban cipőöntésen. – Az szerencse, hogy a régi cipő problémája a januári Európa-bajnokságon ütközött ki és nem itt az olimpián, de a legjobb az lett volna, ha csak a következő idényre kell új cipő".

A férfiváltó a drezdai kontinensviadalon úgy lett harmadik, hogy a viszonylag magabiztos előnnyel vezető magyar stafétában Liu Shaoang megbotlott, s az így ismét szorossá váló futam végén ketten is megelőzték a magyarokat.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók már az első hivatalos, szombati versenynapon érdekeltek lesznek. Ezzel kapcsolatban Bánhidi elmondta,

egyéniben körvonalazódott a kép, hogy kik indulnak, de a kihirdetéssel megvárják a csütörtök 18 órás határidőt.

A női váltó összeállítását tekintve viszont úgy fogalmazott, még vannak nyitott kérdések.

Az valószínűsíthető, hogy szombaton férfi 1500 méteren a három magyar induló közül kettő Liu Shaoang és bátyja, Liu Shaolin Sándor lesz, míg a női 500 méter két magyar résztvevője közül Jászapáti Petra az egyik.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatott: elöl Keszler Andrea (b), Heidum Bernadett (b2), Jászapáti Petra (b3), Bácskai Sára Luca (b4) és Kónya Zsófia (b5), hátul Oláh Bence (b), Liu Shaoang (b2), Liu Shaolin Sándor (b3), Burján Csaba (b4) és Knoch Viktor (b5), a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára kiutazó magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a Liszt Ferenc-repülőtéren 2018. január 27-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi

"Biztosan nagyszerű élmény és felemelő pillanat lenne a sportolók számára. Gondolkoztunk is azon, hogy akik nem szerepelnek szombaton, azok elmehessenek az eseményre annak ellenére, hogy órákat kellene a fagyos időben ácsorogniuk, de az élet máshogy akarta" – mondta Bánhidi Ákos arra vonatkozóan, hogy

a játékok pénteki nyitóünnepségén nem lesz jelen a rövidpályás gyorskorcsolyázók csapata, mert éppen akkorra kapott edzéslehetőséget.

Megjegyezte, hogy mind a verseny helyszínén, mind a gyakorló jégcsarnokban kiváló a jég minősége, bár előbbi létesítményben mostanra kissé romlott, mivel együtt használják a műkorcsolyázókkal, akiknek a puhább felület a jobb.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók érmes reményekkel érkeztek a dél-koreai játékokra, ugyanis az elmúlt három világbajnokságon összesen kilenc érmet nyertek, s mindegyik eseményen legalább kettőt, köztük egy aranyat Liu Shaolin Sándor révén.