Rekordösszeget költöttek az angol klubok a téli átigazolási piacon

fbl Horizontal panoramic
Pierre-Emerick Aubameyangért az Arsenalnak és a Chelsea-nek is meg kellett dolgoznia
Vágólapra másolva!
A topligák közül toronymagasan az angol labdarúgó-bajnokság klubjai költötték a legtöbb pénzt új játékosokra a szerdán zárult téli átigazolási időszakban.

A Deloitte könyvvizsgáló cég kimutatása szerint a Premier League egyesületei 430 millió fontot (152 milliárd forintot) költöttek januárban, ami közel duplája a 2011-ben felállított eddigi rekordnak. A klubok csak a szerdai, utolsó napon 150 millió fontért vásároltak játékosokat, ami szintén új csúcs.

A két legdrágább futballista két hátvéd volt: a holland Virgil van Dijk 75 millió font ellenében szerződött a Southamptontól a Liverpoolhoz, míg a francia Aymeric Laporte 58 millió fontért cserébe került a Manchester Cityhez, miután az Athletic Bilbaónál kivásárolta magát a szerződéséből.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az Arsenal rekordigazolása, a gaboni Pierre-Emerick Aubameyang került: a támadóért 55,6 millió fontot fizettek a londoniak a Borussia Dortmundnak.

Pierre-Emerick Aubameyangért az Arsenalnak és a Chelsea-nek is meg kellett dolgoznia. A gaboni az Arsenalba, Giroud a Chelsea-hez, Batshuayi a Dortmunba igazolt. Forrás: AFP/Ian Kington

A többi topliga közül a spanyol bajnokságban szereplő Barcelona áldozta a legtöbbet új játékosokra: a katalán sztárcsapat 104 millió fontot fizetett a Liverpoolnak Philippe Coutinhóért, és további 10 milliót adott a Palmeirasnak a kolumbiai védő Yerry Mináért. Az Atlético Madrid is most vette meg hivatalosan a Chelsea-től Diego Costát, akiért 57,6 millió fontot fizetett.

A német bajnokságban a Borussia Dortmundba szerződő svájci Manuel Akanji (21,5 millió euró) volt a legdrágább téli vétel, míg az olasz élvonalban szereplő klubok jóval alacsonyabb pénzösszeget költöttek