Dzsudzsák: A realitás és az elvárások nagyon messze állnak egymástól

Magyarország Luxemburg meccs Dzsudzsák Balázs
Luxembourg, 2017. november 9. Dzsudzsák Balázs (b) és a luxemburgi Kevin Malget a Luxemburg - Magyarország barátságos mérkőzésen a luxembourgi Josy Barthel stadionban 2017. november 9-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó-válogatott játékosa a Forma-1-es Abu-Dzabi-i Nagydíjon adott hosszabb interjút a Nemzeti Sportnak, amiben beszélt a hazai elvárásokról, a volt és leendő klubváltása körüli szituációkról és arról is, hogy miért nem olvas soha újságot.

Az Arab Emírségek bajnokságában, a jelenleg a tabella harmadik helyén álló al-Wahdában játszó Dzsudzsák Balázs - miután leszögezte, hogy már sokkal óvatosabban vezet, így nem érhetik kellemetlen balesetek - először a válogatott körüli helyzetről, illetve az új kapitányról beszélt.

mondta a jövő évre gondolva. – Még nem tudom, kik ellen és mikor játszunk, kikkel a fedélzeten, szóval várom, hogy az új kapitány, Georges Leekens mit tervez, milyen koncepció alapján dolgozik. Természetesen állok a rendelkezésére. Úgy váltunk el novemberben, hogy januárban szeretné a tapasztaltabb játékosokat meghívni és megbeszélni velük a jövőt érintő kérdéseket."

Dzsudzsák szerint a portugálok ellen tíz emberrel is megmutattuk, hogy nem vagyunk annyira rosszak Forrás: NurPhoto/DPI/NurPhoto/Dpi

Dzsudzsák elmondta, az év utolsó két válogatott mérkőzése, azaz a Luxemburg és Costa Rica elleni találkozók előtt és alatt is sokat beszélt a kapitánnyal. Utóbbi mérkőzést eltiltása miatt Leekens mellett ülve a lelátóról követte.

"Együtt néztük az edzéseket és a meccset is. Georges Leekens folyamatosan gyűjti az információkat,

Amiben lehet és tudok, igyekszem neki segíteni. Remélem, sikeres lesz a belga szakember" – adott hangot reményeinek a válogatott csapatkapitánya.

Georges Leekens: Nem kell megölni a játékosokat

A Magyar Labdarúgó Szövetség október végén jelentette be, hogy a belga Georges Leekens veszi át a magyar labdarúgó-válogatott vezetését. A Bernd Storck nevével fémjelzett időszak lezárult, de a Leekens-korszak még nem kezdődött el, hiszen a válogatott két utolsó idei fellépésén Luxemburg és Costa Rica ellen megbízott szövetségi kapitányként Szélesi Zoltán vezette a csapatot.

Arra a kérdésre viszont, hogy reálisan mit várhatnak a szurkolók a válogatottól, Dzsudzsák meglepő nyíltsággal felelt.

Ezt többször is hangoztattam, s ez vagy kiverte a biztosítékot vagy nem. Soha nem mondom azt, hogy bárki ellen lehet esélyünk. Természetesen mindig ebben a szellemben lépünk pályára, de ha a magyar csapatból hiányzik az a négy-öt játékos, akinek jelentősebb válogatott múltja van – és ez ebben az évben nagyon sokszor előfordult –, akkor nagy problémákkal szembesülünk. Ha azonban mindenki rendelkezésre áll, ha megvan a mag s a szurkolók mögöttünk állnak, akkor bárki ellen bátran ki merem küldeni a csapatot – ahogy azt talán Lettország ellen, valamint tíz emberrel Portugália ellen bizonyítottuk.

Luxemburg ellen is látszott, hogy valóban van lemaradásunk Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

De vannak olyan lemaradásaink, amelyek az utánpótlásból fakadnak. Nincs sok olyan játékos, aki a válogatott ajtaján dörömbölne, pedig ezen a téren kell megtalálni a siker kulcsát, akár az U21-esek, az U19-esek vagy a fiatalabbak között, akik felnőtt szinten is eredményesek lehetnek, hiszen nagyon fontos Európa-bajnokság áll előttünk, amelyre nagyon szeretnénk kijutni" – fejtette ki a 93-szoros válogatott focista, akit nagyon bánt, hogy az idei év kudarcai miatt még azt is megkérdőjelezik néhányan, hogy joggal szerepelt-e ennyi alkalommal a nemzeti csapatban.

Dzsudzsák karrierjének másik sarkallatos pontját azok a klubváltások jelentik, amelyeket sokan sokszor hibaként rónak fel neki.

– szögezi le a játékos. És, hogy miért nem lett valóban a Liverpook, a Juventus vagy a valamelyik nyugat-európai sztárcsapat játékosa?

"Mert én akkor így döntöttem. Az meg, hogy bedobtak csapatneveket... Persze voltak, akik figyeltek, mert a világ egyik legnagyobb piacán játszottam a PSV-ben. Természetesen előtérbe kerültem, és minden nap benne voltam a hírekben.

Mindenki azt feszegeti, hogy Dzsudzsák akkor miért nem igazolt a Juventushoz, a Real Madridhoz, a Barcelonához. De tudjuk, hogy mindennek megvan a maga hátulütője. Akkor meg azt mondták volna, hogy ott úgyse játszott volna."

Előkerült a két éve sokat citált Hertha neve is, illetve az, hogy miért nem lett Dárdai Pál csapatának a játékosa. Nos, nem a pénzen múlt, pontosabban nem Dzsudzsák Balázs fizetési igényein.

Ha Dárdai Pál hívná már repülne is! Forrás: AFP/DANIEL MIHAILESCU/Daniel Mihailescu

"...akkor én nem tudtam ingyen elmenni, pedig az lett volna az igazi főnyeremény, ha nem kell értem fizetni. De most erre mit mondjak?!

Most is ez a helyzet. Egy hónap múlva bárkivel tárgyalhatok, meglátjuk, milyenek a lehetőségek, és megpróbálunk úgy dönteni, hogy jó legyen.

Ha a Hertha hívná, hajlandó lenne jelentősen visszavenni a fizetési igényéből?
Persze, nekem ez nem probléma! Egyszerűen rám fogták, hogy ha nem kapok hat- vagy tízmillió eurót, nem megyek oda. Bármikor, amikor Pali hívott, azt mondtam: persze, menjünk, tárgyaljunk, intézzük, de most nem tudok ingyen eligazolni."