Felavatták a legendás újpesti gólkirály szobrát

BENE Ferenc
Budapest, 2017. november 22. Ifjabb Bene Ferenc (balról) és Bene József, Bene Ferenc testvére leleplezi az Újpest egykori játékosa, volt válogatott, olimpiai bajnok labdarúgó, Bene Ferenc szobrát az újpesti Szusza Ferenc Stadionban 2017. november 22-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Újpesten felavatták Bene Ferencnek, az UTE egykori kiváló labdarúgójának szobrát.

Wintermantel Zsolt, a IV. kerület polgármestere a szerdai ünnepségen felidézte azt a találatot, amelyet Bene a braziloknak lőtt az 1966-os világbajnokság csoportkörében.

Valóban nem volt kis gól:

"A következő ilyen magyar vb-gól nem jövőre lesz, de azért kell nekünk ez a szobor, mert hinni akarunk abban, hogy lesz még ilyen. A szobrokkal, emlékművekkel ugyanis sosem a múltnak adózunk, hanem a jövőnek" - fogalmazott a Szusza Ferenc Stadionnál található mellszobor leleplezését megelőzően Wintermantel Zsolt.

- hangsúlyozta a polgármester.

"Ma sokszor felvetődik a játékosoknál a mentális felkészültség kérdése. Neki nem kellett semmit mondani, ő mindig készen állt, és mindenáron győzni akart" - emlékezett csapattársa, Dunai Antal a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében. Felidézte, még a mérkőzések utáni egymás közötti játékban sem tudott veszíteni. Kitért rá, az 1964-es olimpia után Bene beszélte rá, hogy Újpestre igazoljon.

Budapest, 2017. november 22. Dunai Antal egykori válogatott, olimpiai bajnok labdarúgó az Újpest egykori játékosa, volt válogatott, olimpiai bajnok labdarúgó, Bene Ferenc szobrának felavatásán az újpesti Szusza Ferenc Stadionban 2017. november 22-én. MTI Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Bene olyan játékostárs és ellenfél volt, akire mindig büszke leszek. Főként neki köszönhetem életem legnagyobb sporteredményét, hogy olimpiai bajnok lehettem" - mondta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében megemlékező Ihász Kálmán. - "Az a játék, amit az 1964-es tokiói olimpia döntő mérkőzésén nyújtott, életem végéig megmarad. Pótolhatatlan és utánozhatatlan játékos volt."

Somos András, az UTE elnökségi tagja megemlékezett Bene újpesti bemutatkozó mérkőzéséről, amikor a 16 éves támadó góllal debütált a Megyeri úton. Kiemelte, a csatár rendkívül sportszerű játékos is volt.

Papp György Zoltán szobrászművész alkotását Bene Ferenc testvére és fia leplezték le, majd a résztvevők megkoszorúzták a szobrot.

Budapest, 2017. november 22. Ifjabb Bene Ferenc (balról) és Bene József, Bene Ferenc testvére leleplezi az Újpest egykori játékosa, volt válogatott, olimpiai bajnok labdarúgó, Bene Ferenc szobrát az újpesti Szusza Ferenc Stadionban 2017. november 22-én. MTI Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bene a lila-fehérek színeiben 1961-től 1978-ig 418 bajnoki mérkőzésén 303 gólt szerzett, ötszörös gólkirály lett, nyolcszor nyert bajnoki címet, háromszor Magyar Népköztársasági Kupát. Az Újpesttel 1974-ben BEK-elődöntőt játszott a Bayern München ellen, 1975-ben a nyolcaddöntőben a Benfica ellen szerzett gólját a kupaforduló legszebb találatának választották.

Az első gólt lőtte Bene:

1964-ben és 1969-ben ő lett Magyarországon az év labdarúgója, s kétszer szerepelt az Európa-válogatottban. A magyar nemzeti csapatban 76 mérkőzésen 36-szor talált be.

1984-től 1991-ig sportvezetőként és edzőként folytatta az Újpesti Dózsa ifjúsági csapatánál. A klub felnőtt csapatával 1992-ben Szuperkupát és Magyar Kupát nyert.

Bene Ferenc 1944. december 17-én született Balatonújlakon, és 2006. február 27-én, életének hatvankettedik évében hunyt el.