Az Újpest nyerte a fővárosi rangadót, Gróf Dávid az év potyáját kapta

Újpest, Honvéd
Az Újpest FC jól kezdte a Honvéd elleni fővárosi rangadót
Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójában az Újpest FC zártkapus mérkőzésen 2-1-ra legyőzte a bajnoki címvédő Budapest Honvédot a Szusza Ferenc Stadionban. A második helyen álló Ferencváros Paksról hozta el a három pontot, míg a Haladás élére hétfőn kinevezett Michal Hipp balmazújvárosi vereséggel debütált a szombathelyi csapat kispadján.

Az zártkapus fővárosi rangadón a lila-fehérek már a második percben megszerezhették volna a vezetést. Simon Krisztián kellemetlen lövését Gróf Dávid csak középre tudta kiütni, de a kipattanóra érkező Tischler Patrik elől Baráth Botond a kapu torkából menteni tudott. A 18. percben Tischler 25 méteres szabadrúgását Gróf vetődve hárította, de négy perccel később már tehetetlen volt a kispesti kapus. Obinna Nwobodo középre tett labdájára megint csak Tischler érkezett, és hat méterről már csak a kapuba kellett belsőznie (1-0). A Honvéd első lehetőségére a 35. percig kellett várni. Az olasz Davide Lanzafame egy baloldali szögletet csavart kapura, de Filip Pajovic együtt élt a játékkal, és a gólvonalon hárítani tudott.

Az Újpest FC jól kezdte a Honvéd elleni fővárosi rangadót Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második félidő első komoly lehetősége az 59. percben adódott. Ekkor a szabadrúgás-specialista, David Lanzafame próbálkozott 19 méterről, de a sorfal fölött eltekert labdája elkerülte a kapu jobb oldalát.

Ezt igazán csak két perc múlva bánhatta a Honvéd, amikor megkapta a bajnoki szezon legnagyobb potyagólját.

Az újpesti Windecker József a 61. percben észrevette, hogy Gróf kijjebb helyezkedik a kapuból, és megpróbálta átívelni fölötte a labdát. Azonban nem tudta kellő erővel megrúgni, úgy tűnt, csemege lesz a kispesti kapusnak, de a könnyűnek tűnő lövés becsúszott a kezei között (2-0).

A 80. percben lezárhatta volna a meccset az Újpest. Simon Krisztián 12 méterről megeresztett lövése elment a kapu előtt, a hosszú oldalon érkező Nwobodo estében elérte a labdát, de már nem tudta kapura irányítani azt. A 83. percben újra izgalmas lett az összecsapás. Lanzafame forgolódott az újpesti tizenhatoson belül, megcsinált egy befele cselt, majd 15 méterről a bal sarokba tekert (2-1). Az utolsó percekben az Honvéd becsülettel ment előre az egyenlítésért, de nem tudta áttörni az újpesti védelem falát, így az eredmény nem változott. Győzelmükkel a lila-fehérek a tabella ötödik helyére ugrottak fel, míg a kispestiek maradtak a negyedikek.

OTP Bank Liga, 16. forduló
Újpest FC-Budapest Honvéd 2-1 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, v: Bognár Tamás
Újpest: Pajovic - Pauljevic, Pávkovics, Litauszki, Balázs B. - Simon K. (Cseke, 89.), Sankovic, Windecker, Nwobodo, Nagy D. (Mohl, 73.) – Tischler (Kálnoki-Kis, 90+2.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic
Honvéd: Gróf - Latifu, Deák, Kamber, Baráth, Holender (Laczkó, 65.) - Banó-Szabó (Stoiacovici, 75.), Pölöskei (Danilo, 46.), Gazdag - Eppel, Lanzafame. Vezetőedző: Eric van der Meer
Gól: Tischler (22.), Windecker (61.), Lanzafame (83.)
Sárga lap: Pauljevic (12.), Balázs B. (48.), ill. Eppel (71.), Lanzafame (81.)

Amadou Moutari a 93. percben biztosította be a Ferencváros győzelmét Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros kezdte aktívabban a találkozót, s második helyzetét értékesítette is. A következő percekben a mezőnyjáték volt domináns, s bár fél óra elteltével feléledt a Paks, a szünetig egyenlítenie nem sikerült.

A fordulást követően az addig sem hatalmas iram tovább lassult, a Paks nem igazán tudott veszélyes támadásokat vezetni, a Ferencvárosnak pedig tökéletesen megfelelt az eredmény. Az első igazi nagy lehetőségre a 84. percig kellett várni, de a csereként beálló Moutari még nem tudott betalálni, a 93. percben azonban már nem hibázott.

A zöld-fehérek sorozatban negyedik sikerüket aratták,

a legutóbbi kilenc mérkőzés megszerezhető 27 pontjából 25-öt begyűjtöttek.

Paksi FC-Ferencvárosi TC 0-1 (0-1)
Paks, 1800 néző, v.: Berke
Paksi FC: Verpecz - Vági (Nikházi, 77.), Zachán, Gévay, Szabó J. - Simon Á. - Papp K., Bertus, Bartha (Haraszti, 56.), Szakály D. (Hahn, 75.) - Kulcsár D.
Ferencvárosi TC: Dibusz - Botka (Leandro, 63.), Blazic, Otigba, Pedroso - Gorriarán, Spirovski - Lovrencsics G., Priskin, Paintsil (Moutari, 82.) - Böde (Lovrencsics B., 74.)
Gólszerzők: Paintsil (4.), Moutari (93.)
Sárga lap: Nikházi (89.)

Horváth Ferenc csapata szépen gyűjtögeti a pontokat az NB I-ben Forrás: MTI/Varga György

Az első perctől a Haladás futballozott kezdeményezőbben, többnyire a Balmazújváros térfelén zajlott a játék. A vendégek próbálkozásait siker koronázta, ugyanis egy szabadrúgást követően Ramos háttal a kapunak, szép mozdulattal lőtt gólt. A bekapott góltól "felébredt" a hazai csapat is, szinte azonnal egyenlíthetett volna első komoly lövéséből, de Király nagyot védett. A szünetig átvette a játék irányítását a hajdúsági együttes, azonban gólt nem tudott szerezni.

A folytatásban is a hazaiak játszottak fölényben,

a Haladás többnyire az eredmény őrzésére rendezkedett be. Bő negyedóra elteltével Fekete fejesével egyenlített a Balmazújváros, amely lendületben maradt és immár a győzelem megszerzéséért támadott. Az újonc bő tíz perccel a vége előtt megszerezte a három pontot érő találatot, így hátrányból fordítva megérdemelten nyert, mert az első húsz percet leszámítva jobban és veszélyesebben játszott. Igaz, a hosszabbítás utolsó pillanataiban Szécsi bravúrosan lábbal védett egy lövést az előny megtartásához.

A zöld-fehérek így már hét bajnoki mérkőzés óta nyeretlenek.

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő-Swietelsky Haladás 2-1 (0-1)
Balmazújváros, 1577 néző, v.: Kassai
Balmaz Kamilla Gyógyfürdő: Szécsi - Habovda, Rus, Jagodics B., Uzoma - Vajda S., Sigér, Orovecz (Fekete, a szünetben), Maisuridze (Batarelo, 72.) - Zsiga (Rácz, a szünetben), Arabuli
Swietelsky Haladás: Király - Polgár, Wils, Jagodics M., Bosnjak - Németh Mi., Tóth M. (Mészáros, 82.), Németh Má. (Kiss B., 60.) - Ramos, Williams (Grumic, 72.), Halmosi
Gólszerzők: Fekete (61.), Sigér (80.), illetve Ramos (21.)
Sárga lap: Jagodics B. (35.), illetve Jagodics M. (48.), Williams (64.), Ramos (92.)

A Mezőkövesd-Vasas volt a forduló leggólgazdagabb meccse Forrás: vasasfc.hu

Még negyedóra sem telt el, és a Mezőkövesd vezetést szerzett:

egy baloldali beadás után Koszta Márk szép mozdulattal, eldőlve, kapásból a bal felső sarokba vágta a labdát.

A gólt követően kicsit visszaállt a hazai csapat, a Vasas többször ívelhetett a kapu elé, ezek egyikéből, szögletből egyenlített. A folytatásban megint változott a játék képe, a mezőkövesdiek felpörgették a tempót, akadt is több helyzetük, az utolsó negyedórában egyértelműen fölényben futballoztak, de az álláson nem tudtak változtatni.

Sok volt a hiba, a pontatlan átadás a második félidő elején. Aztán a Mezőkövesd igyekezett birtokolni a labdát és irányítani a játékot, a Vasas pedig kontratámadásokat vezetett. A játékrész közepén nyolc perc alatt négy gól esett, a hazai vezetésre mindig sikerült gyorsan válaszolnia a Vasasnak.

A mezőkövesdiek harmadik találatát Marek Strestík szerezte, akinek 25 méteres kapáslövése talán még Koszta első találatánál is szebb volt.

Mindkét csapat győzelemre játszott, így látványos mérkőzést láthatott a közönség. Bár mindkét gárda jó felfogásban, lendületesen futballozott, egyik sem szakította meg nyeretlenségi sorozatát. A Mezőkövesd immár 14. mérkőzésén nem gyűjtötte be a három pontot - csak az első és a második fordulóban nyert -, míg a Vasas a legutóbbi négy összecsapásán nem tudta felülmúlni ellenfelét.

Mezőkövesd Zsóry FC-Vasas FC 3-3 (1-1)
Mezőkövesd, 2430 néző, v.: Szabó Zs.
Mezőkövesd: Dombó - Lázár, Hudák, Szalai, Vadnai - Iszlai - Keita, Mlinar - Koszta, Novák, Strestík (Cseri, 86.)
Vasas: Kamenár - Benes, James, Vaskó - Burmeister, Vida, Berecz, Ristevski - Ádám, Remili (Kulcsár, 79., Szivacski 94.), Gaál
Gólszerzők: Koszta (13., 59.), Strestík (65.), illetve Burmeister (28.), Berecz (64.), Gaál (67.)
Sárga lap: Koszta (69.), Lázár (82.), Vadnai (84.), illetve Berecz (76.), Vaskó (83.)

Josip Knezevic góljával győzött a Puskás Akadémia Forrás: pfla.hu

Nagy iramban kezdődött a találkozó, komoly gólszerzési lehetőségek adódtak mindkét együttes előtt. A folytatásban fölénybe került a Diósgyőr, amely jóval több veszélyes helyzetet teremtett Hegedüs kapuja előtt, főként rögzített játékhelyzeteket követően. Az első játékrész legvégén mégis a Puskás Akadémia szerezhette volna meg a vezetést, de egy kontratámadás végén Prosser a kapufára bombázott.

A második félidő elején aktívabbak voltak a hazaiak és Knezevic jóvoltából megszerezték a vezetést. A hátrányban játszó vendégek átvették az irányítást, ám próbálkozásaikból nem született gól, így egygólos vereséget szenvedtek Felcsúton.

Puskás Akadémia FC - Diósgyőri VTK 1-0 (0-0)
Felcsút, 1562 néző, v.: Andó-Szabó
Puskás Akadémia: Hegedüs L. - Osváth, Vanczák, Spandler, Balogh B. - Zsidai, Szakály P., Knezevic, Molnár G. (Szécsi M. 56.) - Prosser (Bacelic-Grgic 72.), Perosevic (Diallo 79.)
DVTK: Antal - Eperjesi, Tamás M., Karan, Forgács D. (Szarka 71.) - Vela, Busai, Kocsis G. (Nono 62.),Óvári - Ugrai, Jóannidisz
Gólszerző: Knezevic (63.)
Sárga lap: Knezevic (10.), Vanczák (45+2.), Szécsi M. (76.), Balogh B. (92.), illetve Forgács (37.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 29 20 4 5 71-26 45 65
GY
GY
GY
GY
D
I
2.
Paksi FC 29 15 9 5 46-39 7 50
V
V
V
V
V
I
3.
Fehérvár FC 29 15 9 5 51-38 13 50
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Puskás Akadémia FC 29 12 7 10 49-30 19 46
D
D
GY
GY
GY
I
5.
MTK Budapest 29 12 10 7 40-52 -12 43
GY
D
GY
D
GY
I
6.
DVSC 29 12 11 6 45-39 6 42
GY
GY
V
GY
V
I
7.
DVTK 29 11 11 7 48-49 -1 40
V
D
V
D
GY
I
8.
Kecskeméti TE 29 11 14 4 40-44 -4 37
V
D
V
V
GY
I
9.
ZTE FC 29 10 13 6 49-56 -7 36
V
GY
GY
V
D
I
10.
Újpest FC 29 10 15 4 38-61 -23 34
D
GY
V
V
V
I
Teljes lista