Vágólapra másolva!
Az európai vb-pótselejtező első mérkőzésén a dánok közelebb álltak a győzelemhez, mégis gól nélküli döntetlent játszottak az írekkel Koppenhágában, így a párharc dublini visszavágóján dől el, melyik csapat utazhat a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

A hazai pályán játszó északiak voltak a mérkőzés esélyesei, de az írek a legutóbbi négy, dánok elleni összecsapásukon veretlenek maradtak (két győzelem és két döntetlen), így kedvező előjelekkel várhatták a pótselejtezőt. Az első helyzetre a 11. percig kellett várni. A hazaiak kapitánya, Simon Kjaer adott ötvenméteres keresztlabdát Jens Larsennek, aki pattanás nélkül kapura tüzelt, de Darren Randolph vetődve hárítani tudott, majd a kipattanó után Andreas Cornelius ismétlését is magabiztosan fogta.

A 22. percben a hazaiak leggólerősebb játékosa, Christian Eriksen lőtt 25 méterről, de Randolph könnyedén fogata a középre tartó labdát.

A dánok irányítója nyolc találatot szerzett a vb-selejtezők során, ezzel messze a legeredményesebb középpályás a sorozatban.

Christian Eriksen volt a dánok legaktívabb játékosa Forrás: Getty Images/Catherine Ivill

A 28. percben Nicolai Jorgensen 18 méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, sokat nem is tévedett, de Randolph elképesztő hidegvérrel kísérte ki a labdát a kapufa mellett.

A 32. percben ismét hatalmas dán helyzet maradt ki.

Eriksen 23 méterről megeresztett bombáját az írek kapusa rossz helyre bokszolta, a második hullámban érkező Pione Sistónak csak az üres kapuba kellett volna passzolnia, de a belsőzése elkerülte a bal kapufát.

Pione Sistónak (balra) egyelőre nem megy a gólszerzés a válogatottban Forrás: FAIreland/Twitter

Az Ugandában született játékos az idei szezonban brillírozik a La Ligában -

11 meccsen 2 gólja és 8 gólpassza van,

de a válogatottban nyolc fellépés alatt még egyik mutatóban sem volt eredményes.

Kasper Schmeichelnek először a 43. percben kellett védenie.

Jeff Hendrick egy megkerülős csellel megverte a jobb szélen Jens Larsent, majd betört a tizenhatoson belülre és éles szögből megpróbálta átpörgetni a labdát a dán kapuson, akinek viszont sikerült belevetődnie a labdába.

A második félidőben továbbra is a dánok irányították a játékot,

de csak nem akart megszületni a vezető gól. A hazaiak mezőnyfölénye az első játékrésszel ellentétben most nem eredményezett helyzeteket, és a koppenhágai közönség egyre türelmetlenebb lett.

A 69. percben a csereként érkező Yussuf Poulsen 18 méterről kísérletezett, de a lövése elkerülte a kapu jobb oldalát. A hajárban Aage Hareide, a dánok szövetségi kapitánya pályára küldte a Rosenborg gólvágóját, Nicklas Bendtnert, aki az idei szezonban 27 bajnoki mérkőzésen 18 találatnál jár.

A hajrában az írek megkeserítették a dánok életét.

Csíptek, rúgtak és olykor még az idővel is játszottak, de a cél szentesíti az eszközt. Úgy tűnt, a vendégek ezen az estén csak a védekezésre koncentrálnak, azonban a 89. percben megnyerhették volna a meccset. Egy szabadrúgás után Shane Duffy fejelhetett hét méterről, de a labda a középen helyezkedő Schmeichel kezében landolt.

Kasper Schmeichelt nem mozgatták meg az ír támadók Forrás: AFP/Lars Moeller

Az ellentámadásból a dánok is megnyerhették volna a meccset. Egy baloldali beadás után Poulsen közeli fejesét Randolph piszkálta ki a léc alól óriási bravúrral.

Az írek megkapták, amiért Koppenhágába érkeztek,

nyitva hagyták a párharcot, amely kedden este fog eldőlni a dublini Aviva Stadionban.