Vágólapra másolva!
A belga élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Jupiler League) 16 csapatából nyolc ugyanabban a cipőben jár a 2017/18-as idényben. Hihetetlen, de mégis igaz: bár még csak novembert írunk, és mindössze 14 forduló ment le a bajnokságból, a 16 csapatból nyolcnál edzőt váltottak. Van persze, ahol nem, az egyik ilyen együttes a Royal Antwerpen, amelyet Bölöni László irányít. 

Mindenestre érdekes, hogy amíg Belgiumban úgy váltogatják az edzőket, mint az ember a zokniját, addig ugye a magyar labdarúgó-válogatott élére a meeuweni születésű Georges Leekens került. E két tény között persze nincs közvetlen összefüggés, de a belga csapatok mestereire tényleg rájár a rúd.

Georges Leekens Csányi Sándor mellől figyelte a mérkőzést Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A belga edzőkeringő 2017. augusztus 7-én kezdődött,

amikor a St. Truiden Tintín Márquez helyére Chris O'Loughlint nevezte ki ideiglenesen, hat nappal később pedig bejelentette Jonas De Roeck érkezését. Megérte, a csapat a nyolcadik helyről a negyedikre lépett előre.

A St. Truiden edzőváltása közben a KSC Lokeren sem tétlenkedett:

Rúnar Kristinssonnak megköszönték a munkáját, és Peter Maes vette át a csapat irányítását.

Bár három helyet sikerült javítani, a Lokeren így is csak a 13. helyen áll. Augusztusban több csere nem történt a kispadokon, ám ez csak a vihar előtti csend volt.

Az RSC Anderlecht rosszul kezdett, csak a kilencedik helyen tanyázott, így René Weiler elküldése után ugyancsak a vészmegoldáshoz nyúlt: Nicolás Frutos ideiglenes edzőként előre lépett két helyet a csapattal, de

Hein Vanhaezebrouck hozta az igazi változást.

Az Anderlecht már a harmadik a belga bajnokságban.

Hein Vanhaezebrouck sikerre vezetné az Anderlechtet Forrás: BELGA/AFP/Virginie Lefour

Szeptemberre még két menesztés maradt: a KV Oostende és a KAA Gent is a váltás mellett döntött. Előbbinél a jelenlegi vezetőedző, Adnan Custovic előbb csak ideiglenes trénerként kapott megbízást,

de mivel az utolsó helyről sikerült előrelépni a 13. pozícióba, véglegesítették a posztján.

A Gentnél a jelenleg az Anderlechtet irányító Hein Vanhaezebrouck a 14. helyen állt a csapattal, amikor távozott, helyére előbb Peter Balette került, majd a

KAAG októberben kinevezte Yves Vanderhaeghét.

Tizennégy fordulót követően 11. a csapat.

Október végén, illetve november elején pedig újabb három edzőnek köszönték meg a munkáját a Jupiler League-ben.

A KV Mechelen rosszul kezdett, Yannick Ferrerának a 15. helyről kellett távoznia. Ám az ideiglenes trénerrel, Tom Caluwéval sem megy jobban, egy helyet sikerült rontani. A sereghajtó KAS Eupennél 951 nap után állt fel Jordi Condom Aulí,

akinek a helyére a korábbi 71-szeres francia válogatott, vb-ezüstérmes és BL-győztes középpályás, Claude Makelele ült le.

A sort a KV Kortrijk zárja: Giannis Anastasiou rövidre sikerült kirándulása után

november 8-án nevezték ki Glen De Boecket, így rá vár a feladat, hogy megmentse a csapatot a kieséstől.

Bölöni László Forrás: AFP

A Royal Antwerpen magyar edzőjének,

Bölöni Lászlónak helye biztosnak tűnik, ám kiderült, hogy Belgiumban sincs kolbászból a kerítés.

Bár a magyar válogatott új szövetségi kapitányának, Georges Leekensnek semmi köze nincs jelenleg az ottani helyzethez, az edzőváltásokhoz meg végképp, de míg Belgiumban sorra váltják egymást a trénerek pár hónap leforgása alatt, addig az MLSZ épp belga kapitányban látja a magyar futball megmentőjét.

Nem lesz könnyű dolga, annyi bizonyos.

Forrás: Egy futballfüggő naplójából